Viitorul primar de la Bughea de Jos, funcţie în care viceprimarul Bogdan Oancea a fost propulsat după votul din 9 iunie 2024, are în minte să anime viaţa în localitate. Oamenii nu mai petrec nici măcar la Ziua Comunei, eveniment “tăiat” de fostul primar Dorel Tănăsescu de pe agenda de acţiuni. Impropriu spus „agendă”, deoarece nu există manifestări mai deloc la Bughea de Jos. Exceptându-le pe cele sportive şi cele artistice datorate Şcolii Gimnaziale, a cărei directoare se ocupă ca elevii să fie antrenaţi în activităţi care să-i ţină conectaţi la beneficiile studiului. Indiferent că studiul se produce în timpul cursurilor sau al programelor artistice, organizate de şcoală, sub forma trupei de teatru, de pildă, pe care administraţia locală nu a susţinut-o sub nicio formă în ultimele două mandate. Neexistând un sprijin financiar, şi festivalul care se încropise în jurul acestei activităţi a încetat să existe. Conducerea instituţiei de învăţământ a simţit nevoia diversificării paletei de manifestări educaţionale atractive pentru cei mici, şi din cauza numărului mare de copii proveniţi din cătunul Valea Măcelarului. Din cei 350 de elevi înregistraţi la Şcoala Bughea de Jos, aproape 200 sunt din aşezarea respectivă. Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean a construit o şcoală de la zero la Valea Măcelarului.
- Contractul cu Şcoala Populară de Arte costă Primăria aproximativ 9.000 de lei pe an, iar interesul copiilor este foarte redus pentru cursurile oferite
Revenind la planurile celui care va conduce comuna în intervalul 2024-2028, Bogdan Oancea povestea, de curând, că aproape tot ce a însemnat activitate culturală şi artistică a reprezentat efortul unităţii şcolare conduse de directoarea Maria Toader. „În perioada 2016-2017 – relata viceprimarul Bogdan Oancea, care, luna viitoare, va fi învestit în funcţia de primar -, a preferat să ia această activitate de la Şcoala Gimnazială şi s-o ducă spre Şcoala Populară de Arte Piteşti, încheind un contract cu aceştia, atât pentru cursul de canto, cât şi pentru cursul de dansuri. Acest contract ne costă aproximativ 9.000 de lei pe an, numai că interesul copiilor este extrem de redus.”
- Clubul de kick-boxing „are peste 25 de copii înscrişi, pe care administraţia locală a refuzat în permanenţă să-i ajute financiar”
Tot la Bughea de Jos activează un club de kick-boxing, iniţiat de un cetăţean care participă la tot soiul de concursuri, activitate pentru care există interes din partea cursanţilor. „Are peste 25 de copii înscrişi, pe care administraţia locală a refuzat în permanenţă să-i ajute financiar. Mai avem echipa de fotbal care evoluează în Divizia a V-a, pentru care administraţia publică locală a găsit finanţări numai în ceea ce priveşte cheltuielile legate de desfăşurarea jocurilor, respectiv arbitrajul şi organizarea meciurilor.”, preciza Bogdan Oancea despre nivelul de implicare a administraţiei locale în domeniul culturii şi sportului.
- „Am putea ca în zilele libere de la stat să organizăm diverse evenimente pentru cetăţeni: un spectacol de muzică populară, un spectacol de muzică uşoară, un spectacol pentru copii”
În ultimii patru ani, a fost „tăiată” de pe agenda de manifestări şi Ziua Comunei, iar alte evenimente care să-i delecteze pe locuitori nu au fost organizate. „Eu îmi doresc ca la nivelul localităţii să facem nu neapărat o Zi a Comunei. Dar am putea ca în zilele libere de la stat să organizăm diverse evenimente pentru cetăţeni: un spectacol de muzică populară, un spectacol de muzică uşoară, un spectacol pentru copii. Acest lucru se poate face şi fără bani foarte mulţi, pentru că în localitatea noastră avem atât formaţii de muzică populară, avem şi tineri interpreţi în zona Câmpulungului dispuşi să susţină spectacole. Eu preconizez că, în perioada următoare, vom organiza aceste spectacole şi Primăria va căuta în permanenţă să le ofere cetăţenilor numeroase posibilităţi de distracţie.”, a adăugat viceprimarul Bogdan Oancea.
- „Sunt mulţi copii şi nu avem o grădiniţă cu program prelungit”
Dacă, prin implicarea directoarei Maria Toader, şcoala a obţinut nişte rezultate bune ale copiilor, şi Primăria este obligată să întreprindă mai mult, ca să-i determine pe copii, în special pe cei din comunitatea săracă, să se ţină de cursuri. Şi să-i deprindă să frecventeze orele cu regularitate de când sunt de vârstă preşcolară. „Sunt mulţi copii şi nu avem o grădiniţă cu program prelungit. O avem pe doamna director la şcoală, care este foarte pregătită şi foarte implicată. Dar administraţia locală trebuie să vină şi cu alte proiecte. Să construim o grădiniţă cu program prelungit, să reabilităm toate locurile de joacă, să construim un parc şi să le dăm posibilitatea cetăţenilor să se bucure de localitatea lor şi de timpul lor liber, să-l folosească şi în interiorul localităţii.”, a încheiat Bogdan Oancea.