23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Câmpulungenii care se învecinează cu pârâul Valea Româneştilor aruncă gunoiul peste gard, în apă

Au trecut câteva luni de când pârâul Valea Româneştilor a fost curăţat de aluviuni de Formaţia Cursuri de Apă Câmpulung a Sistemului de Gospodărire a Apelor, cu ajutorul ADP. Angajaţii de la Apele Române au decolmatat cu ajutorul unui excavator, dar şi manual, până la vărsarea în Râul Târgului, intenţia fiind îmbunătăţirea capacităţii de transport a pârâului Valea Româneştilor, care, când e secetă, e un firicel, iar când vine sezonul ploios, trece şi peste digurile betonate. Numai că albia s-a umplut acum de mizerii, în principal, pet-uri. Îngrijorător e faptul că e posibil ca unii câmpulungeni, care se învecinează cu apa, să-şi fi scos în albie canalizarea menajeră, judecând după mirosul insuportabil care se simte în zonă.
Bogdan Pătru, directorul ADP: „Numai nămol puturos am scos de acolo, am curăţat şi am cheltuit o groază de bani”
La începutul săptămânii, albia pârâului Valea Româneştilor, cu câţiva zeci de metri înainte de vărsarea în Râul Târgului, era plină de tot felul de mizerii. Sticle şi doze de bere, cartoane, pet-uri, plastice pluteau pe apă, o imagine dezolantă, care arată gradul de civilizaţie al celor care populează zonă, care, în loc să-şi predea gunoiul operatorului de salubritate, îl aruncă peste gard, cu speranţa că-l va lua gârla.
Şi dacă s-ar face curăţenie săptămânal, localnicii nu se pot lăsa de proastele obiceiuri şi mizeria colcăie la loc. La mai puţin de o jumătate de an de la ultima curăţenie, în colaborare cu Apele Române, angajaţii ADP au scos de acolo mai multe remorci cu resturi menajere.
„Apele Române au dat un utilaj, iar eu am susţinut cu motorina şi cu basculanta. Am cărat tot nămolul şi mizeria. Asta a fost prin vară, am curăţat toată albia, inclusiv toate depunerile de mâl şi dejecţiile menajere, pe care le mai aruncă riveranii. Numai nămol puturos am scos de acolo, am curăţat şi am cheltuit o groază de bani ca să facem asta şi a venit şi „mulţumirea”. Toţi riveranii albiei îşi aruncă peste gard gunoiul. Să nu credeţi că e de la oamenii din centru sau mai de sus. Exclus! Totul este „produs” acolo. În pozele pe care le-am făcut înainte de curăţenie se vede că au aruncat rumeguşul, după ce şi-au tăiat lemnele, cenuşa, tot în albia râului o aruncă. Luni, 22 noiembrie, când m-am dus singur acolo, mai aveam un pic şi-mi luam bătaie, că m-au văzut că fac poze! Am venit la Primărie şi am cerut să intervină Poliţia Locală, Garda de Mediu, că eu nu mai fac curat şi, totuşi, de ruşinea primăriţei, am zis să mai fac o dată, dar le-am spus că e ultima oară, nu mai bag oamenii în mizeria de acolo. Jumătate din resursa umană, în loc să construim ceva pentru oraş, o folosim să adunăm nesimţirea, e nesimţire şi lipsă de spirit civic şi bun simţ, educaţie.”, ne-a declarat directorul ADP, Bogdan Pătru.
Primăria va pune o cameră de supraveghere în zonă
În afară de lipsa de educaţie şi nepăsarea, la transformarea locurilor din oraş în gropi de gunoi contribuie şi lipsa de reacţie a autorităţilor. Cei care trebuie să ia măsuri nu o fac şi au şi o sumedenie de scuze: că nu-i cunosc pe vinovaţi, că nu au martori ori că sancţiunile anterioare n-au avut niciun efect. Pentru stoparea transformării albiei pârâului într-un focar de infecţie, administraţia locală va amplasa în zonă o cameră de supraveghere, iar cei care sunt depistaţi că aruncă vor fi sancţionaţi. „O să facem nişte notificări tuturor riveranilor, mai ales celor care se învecinează cu pârâul, pentru că n-am prins pe nimeni să amendăm, nu avem nici măcar un martor. Doamna primar a zis că o să pună şi o cameră de supraveghere în acea zonă.”, ne-a spus Viorela Bâlă, poliţist local la Compartimentul Mediu al Poliţiei Locale.
Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!