20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Familiile lăsate fără curent electric în fostul şantier de la Rucăr, motiv de dosare noi şi plângeri la Poliţie ale unei consiliere locale

Înainte ca preşedintele de şedinţă să declare închisă dezbaterea Consiliului Local de marţi, 9 noiembrie 2021, unii dintre aleşii de la Rucăr şi-au luat gecile pe ei şi au părăsit sala. Asta în timp ce consiliera de la Pro România, care a prezidat dialogul în plen, striga la ei să aştepte, întrucât punctul „diverse” nu fusese epuizat. Viceprimarul Ion Pârnuţă a plecat primul, exemplul acestuia fiind copiat de alţi doi colegi de la PSD, Viorel Ţîru şi Dana Manuela Nicolescu. Cel puţin aceasta din urmă, absentă la ultimele două şedinţe, a şi întârziat la întâlnirea de marţi seara, ajungând după ora şase. Văzându-i cum îşi strâng catrafusele, fără să se sinchisească de discuţiile care continuau, Gabriela Gheorghe a avut o încercare eşuată de a le opri iureşul către uşă. „Staţi puţin că nu s-a terminat!”, s-a agitat de pomană preşedinta. „Zi, Găbiţa!”, s-a stropşit la ea consilierul Ţîru, înfofolit şi pregătit de plecare, care s-a răzgândit: „Am o problemă personală şi-mi cer scuze!” Dana Manuela Nicolescu a rămas locului, cu paltonul pe ea şi geanta în mână, tot un semn al lipsei de respect faţă de colega care aducea în faţa Consiliului câteva necazuri ale cetăţenilor.
Consiliera Gabriela Gheorghe: „Şi ce facem cu oamenii din şantier? Încarcă un telefon pe la mine pe la cabană”
Una dintre cele zece doleanţe cetăţeneşti cu care Gabriela Felicia Gheorghe a venit pregătită la şedinţa de Consiliu, cum, de altfel, ar trebui să procedeze toţi aleşii, este lipsa curentului electric în fosta organizare de şantier din punctul Valea lui Maldăr. Pe 5 octombrie, consilierii au aprobat investiţia de alimentare cu energie electrică a Barăcii Familiale A, cu două scări, considerată proprietate publică a comunei, a cărei finanţare trebuie asigurată de la bugetul local. Numai că bugetul nu-şi permite, deocamdată, lucrarea, care n-ar fi un capăt de ţară. În numele oamenilor care stau deja de două luni fără curent în locuinţe a vorbit consiliera Gheorghe, care a şi venit personal la primar, ca să se intereseze de stadiul branşării. În afara acestei probleme serioase, consiliera de la Pro România a prezentat şi cererea unei doamne pe nume Flori Vătafu. „Dacă putem pune nişte lămpi solare, pentru că este pericol şi cu ursul, şi cu tot, în zona şantier, unde nu există niciun fel de iluminat stradal.”, susţine Gabriela Gheorghe, care a invocat, ca argument, chestiunea sensibilă a impozitelor în contul cărora rucărenii vor beneficii.
„Sigur că se plătesc impozite peste tot. Dar banii sunt care sunt şi sunt investiţiile pe care dumneavoastră le aprobaţi. Dacă aprobăm să facem investiţie de extindere a reţelei de curent sau de iluminat public… aprobăm. Dacă nu aprobăm asta, aprobăm altceva. Trebuie să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că trebuie să ne limităm la câţi bani avem. Destinaţia şi prioritizările dumneavoastră le stabiliţi. Nu le stabilesc eu. Dacă nu mai plătesc curentul la canalizare (n.r. consumul pompelor), facem acolo investiţia.”, s-a apărat primarul Ionel Dulamă, care, probabil, se aştepta să fie luat la întrebări pe acest subiect. „Şi ce facem cu oamenii din şantier? Ei tot nu au curent, săracii. Încarcă câte un telefon pe la mine pe la cabană.”, n-a cedat Gabriela Gheorghe.
Lucrarea executată de compania de curent va dura patru-cinci luni
După discuţia avută în particular cu aceasta, primarul a găsit soluţia unui generator, care ar fi de folos Primăriei şi după ce nu va mai fi nevoie în fosta colonie muncitorească. La staţia de epurare, de exemplu. Problema sunt banii. Generatorul costă mai mult decât branşarea la curent a locuinţelor din fostul şantier. „Este 61.500 lei. Nu ne permitem la acest moment, pentru că nu-i avem. Dacă era 10-15.000 lei, puteam. Acesta este preţul pe care l-au luat băieţii mei după ce am avut discuţia cu dumneavoastră.”, aşadar, această variantă luată în calcul de Dulamă pică.
„În cât timp îi putem branşa la energie?”, a insistat să afle consiliera. „Ştiţi foarte bine că s-a aprobat pentru racordarea bazinelor de apă lucrarea de 352.708 lei, care se face de către Electrica. Este o lucrare care se suportă de către ei, nu implică bugetul local. Probabil că o să dureze trei, patru, cinci luni.”, este răspunsul descurajant al primarului. Fostul primar Dumitru Ghica vede, însă, jumătatea plină a paharului. Cu cât întârzie mai mult lucrarea de execuţie a racordurilor la reţeaua de curent, cu atât oamenii vor scuti nişte costuri, cărora este posibil să nu le facă faţă.
„Sunt copii mici, sunt cazuri sociale ale Primăriei. Au trecut deja două luni.”, le-a pledat cauza vecina celor din colonie, căreia edilul i-a dat dreptate. Dar nici nu are ce să le facă. „Am aici un contract pentru 40.694 lei fără TVA. Aprobaţi aceşti bani şi eu, mâine, mă duc şi semnez acest contract pe care îl am. Aprobaţi, vă rog frumos, fără să mai ţinem cont de alte lucruri, cei 41.000 de lei şi, probabil, într-o lună, vom face racordul la barăci.”, a fost încercarea lui Ionel Dulamă de a-i implica şi pe consilieri în chestiunea finanţării lucrării.
Primarul Ionel Dulamă: „Acum suntem iar la Poliţie, cu alte dosare pe tema asta”
Nici generatorul nu era o soluţie sigură, susţine tot Dulamă. „Dacă este să-l luăm, va fi periculos, pentru că scoate, totuşi, o putere de 55 kW, nu este o putere mică. Faceţi proiect, ca să dăm banii la prima rectificare!”, a insistat primarul, simţind că aleşii vor bătea în retragere în momentul în care va apela la responsabilitatea acestora. „Ne-ar fi util, a intervenit Gabriela Gheorghe. Dar cu banii ăştia aprobăm să le băgăm contoarele.” „Da, dar durează trei-patru luni până le băgăm contoarele.”, a replicat şeful administraţiei publice locale. Concluzia a pus-o singură cea care a deschis subiectul: în această iarnă, oamenii nu vor avea curent.
De la viitorul apropiat, unul nefericit pentru familiile din colonie, dialogul s-a mutat la trecutul controversat al relaţiei locatarilor cu firma Unic Rucăr. „De unde luau ei curent până acum?”, a vrut să ştie liberalul Genel Lupu. „Au avut contract cu domnul vice… Cu domnul vice… M-a luat gura pe dinainte. Cu SC Unic, pe transformatorul lui SC Unic. Din discuţiile care au fost lansate şi răs-lansate, acum suntem iar la Poliţie, cu alte dosare pe tema asta…”, a început tărăşenia Ionel Dulamă. „Iară?”, s-a mirat Titi Ghica. „Păi, da.”, a răspuns autoarea plângerilor. „Da, trei. Numai trei, de data aceasta.”, a confirmat Ionel Dulamă. „Eu am întrebat-o pe Gabi.”, a mustăcit fostul primar, care avea deja răspunsul.
„Nu vreau să fiu răutăcios, dar toată nebunia cu curentul, cu firma care nu este atestată, ne-a condus la această situaţie, să spunem adevărul că i-a debranşat şi n-au curent.”, a precizat Genel Lupu, contrazis de Gabriela Gheorghe: „Nu situaţia aceea ne-a condus aici. Ne-a condus situaţia din 2009, din 2012, când a trecut transformatorul, cu linii cu tot, la domnul vice. De la asta ni se trage tot.” „Transformatorul nu aparţinea Consiliului Local Rucăr. Aparţinea Hidroelectrica.”, a adăugat Genel Lupu, la a cărui remarcă primarul a mai avut un singur comentariu: „Este vorba despre furnizarea energiei pe acest transformator. Reţeaua este în şantier şi acum.” „Eu am primit un răspuns că a fost casat în 2019. Reţeaua este în şantier şi este la cine este şi noi, toţi care am fost acolo, am avut de suferit. Între timp, s-au luat, s-au dus… ca să se distrugă probele.”, a încheiat consiliera Gabriela Gheorghe. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!