27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Din cei 76.000 de lei, cât este dator, un tânăr a achitat mai puţin de 1% către Nordex Food

Un prahovean a reuşit să păcălească un producător local de lactate, luând marfă de la acesta fără să plătească. Tânărul a cumpărat o firmă, a încheiat un contract cu producătorul câmpulungean de la care a luat produse lactate, pentru fiecare cantitate lăsând un bilet la ordin ca garanţie, toate documentele de plată fiind lipsite de acoperire în bancă şi, ca atare, refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Omul a vândut marfa unei alte persoane, fără documente fiscale şi fără a pune banii în contul societăţii, folosind suma în interes personal. Individul a fost acţionat în judecată şi condamnat pentru înşelăciune. Prima dată, a fost pedepsit la 3 ani de închisoare cu executare în condiţii privative de libertate. La rejudecare i-a fost micşorată la un an cu executare, pentru ca după judecarea apelului să se aleagă cu un an cu suspendare pe durata a trei ani, termen de supraveghere. Pe lângă condamnare, a fost obligat să plătească firmei păgubite daune materiale, plus să presteze muncă în folosul comunităţii. Această ultimă obligaţie a onorat-o, dar din daune a achitat mai puţin de 1%. Acesta a fost şi motivul pentru care Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş a cerut instanţei să-i revoce suspendarea executării pedepsei, dar magistratul de caz a consemnat că prahoveanul n-a fost de rea credinţă, dimpotrivă, a realizat venituri modice şi a achitat sume infime de bani către firma păgubită şi a respins executarea pedepsei în penitenciar.

A lăsat bilete la ordin pentru marfa luată, dar lipsite de acoperite în bancă

În ianuarie 2013, Marian Mădălin Ristea, acum de 32 de ani, din judeţul Prahova, a încheiat cu firma Nordex Food un contract de livrare de produse lactate. În baza acestui contract, firma câmpulungeană i-a livrat produse lactate în valoare de 67.000 de lei, în şapte transporturi. Pentru fiecare cantitate, societatea a primit un bilet la ordin ca garanţie, toate documentele de plată fiind lipsite de acoperire în bancă şi, ca atare, refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Pentru acestea, firma păgubită a depus la Parchet plângere împotriva prahoveanului, deschizându-se dosar penal de înşelăciune.

În cadrul audierilor, tânărul şi un martor, şofer la Nordex Food în acea perioadă, au declarat că marfa livrată de firma daneză era preluată în parcările unor supermarketuri din Bucureşti, pretinzându-se că trebuia să ajungă urgent la destinaţie, dar, de fapt, prahoveanul o dădea mai departe unei alte persoane, care o încărca într-o dubă şi o vindea în pieţe. La al doilea transport, intermediarul i-a achitat lui Ristea 8.000 de lei, bani pe care acesta nu i-a introdus în contabilitatea firmei şi nici n-a achitat-o societăţii din Câmpulung, ci i-a folosit pentru nevoi personale. Livrarea a fost sistată imediat ce banca a respins ordinele de plată, refuzate din cauza lipsei totale a banilor în contul firmei prahoveanului.

Trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, Marian Mădălin Ristea a fost condamnat de Judecătoria Câmpulung, prima dată, pe 3 mai 2017, la 3 ani de închisoare, în condiţii privative de libertate, să plătească daunele morale de 67.000 de lei firmei Nordex Food. După ce a contestat decizia, dosarul a fost trimis la rejudecare, iar instanţa câmpulungeană a venit cu altă decizie, pe 6 martie 2018, cu pedeapsa de un an de închisoare cu executare, plus menţinerea aceleiaşi sume pentru daunele materiale. Şi această decizie a fost supusă apelului, iar Curtea de Apel Piteşti a aplicat legea penale mai favorabile. Marian Mădălin Ristea s-a ales cu un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de trei ani, în care are de făcut 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Zănoaga, judeţul Prahova, plus achitarea daunelor materiale, decizie care a fost definitivă.

Ar fi vrut să plătească, dar se confruntă cu probleme financiare

Pentru că, în acest an, expiră termenul de suspendare a pedepsei primite de Marian Mădălin Ristea şi văzând că n-a respectat obligaţiile civile, Serviciul de Probaţiune Prahova a cerut ca bărbatul să facă închisoare.

Cererea Serviciului de Probaţiune Prahova a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Câmpulung pe 30 martie 2021, solicitând executarea pedepsei neprivative de libertate, ca urmare a nerespectării măsurilor impuse. Tânărul de 32 de ani, care trăieşte în concubinaj şi are trei copii, a participat la toate întrevederile la care a fost chemat de către Serviciul de Probaţiune Prahova, precizând că se confruntă cu probleme financiare, că desfăşoară activităţi lucrative ocazionale, în construcţii, obţinând aproximativ 100 de lei pe zi, sumă insuficientă în vederea acoperirii nevoilor zilnice ale copiilor, plata facturilor şi achiziţionarea produselor alimentare. Pe lângă aceşti bani, singurul venit stabil este cel din alocaţia copiilor. Situaţia financiară a fost comunicată şi de Serviciul Fiscal Boldeşti Scăieni, bărbatul figurând fără venituri în anii 2018, 2019 şi 2021, iar în 2020, cu suma de 330 de lei. Dar a realizat eforturi pentru a achita în parte suma cu care a prejudiciat societatea Nordex Food, virând doar 285 de lei din cei 67.000 de lei.

Analizând materialul probatoriu în cauză, Judecătoria Câmpulung a respins cererea de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de un an, formulată de Serviciului de Probaţiune Prahova.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!