18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

ANI se judecă cu autorităţile de la Rucăr pentru anularea a 16 hotărâri votate de un consilier aflat în conflict de interese

După ce l-a găsit în conflict de interese pe un consilier local de la Rucăr, Agenţia Naţională de Integritate a încercat să obţină anularea contractelor încheiate de firma acestuia cu Primăria, căreia i-a vândut materiale de construcţii. ANI a solicitat instanţei şi anularea hotărârilor de Consiliu votate de alesul care făcea afaceri cu Primăria. În luna ianuarie a acestui an, Tribunalul a respins demersul Agenţiei de „ştergere” a actelor alterate de incompatibilitatea politicianului, a cărui firmă avea asigurate contractele de furnizare de produse.Însă Curtea de Apel a fost de cu totul altă părere, de aceea a trimis cererea ANI înapoi la Tribunal, pentru a o analiza din nou.

Consilierul a votat hotărârile prin care firma lui şi a soţiei obţinea contracte de la Primărie

Pe 27 ianuarie 2020, Agenţia Naţională de Integritate a chemat în judecată următorii pârâţi: Gabriel Avram, Primăria Rucăr, reprezentată de primarul Ionel Dulamă, Consiliul Local Rucăr şi firma Nic-Com-Geo SRL. ANI urmărea să obţină, pe calea instanţei, anularea mai multor hotărâri ale Consiliului Local: trei din anul 2012, patru din anul 2013, două din anul 2014, cinci din anul 2015 şi una din anul 2016. În plus, Agenţia solicita anularea unui contract de furnizare de produse din 2012, a actelor adiţionale din 2013 şi 2014 şi a două contracte din 2015 şi 2016.

Acuzaţiile ANI la adresa lui Gabriel Avram, cuprinse într-un raport de evaluare din 15 noiembrie 2016, vizau faptul că acesta a încălcat regimului juridic al conflictului de interese. Mai precis, acesta a participat şi şi-a exprimat votul favorabil la deliberarea şi adoptarea a 16 hotărâri ale Consiliului Local Rucăr, în baza cărora firma Nic-Com-Geo SRL, la care alesul deţinea, împreună cu soţia, calitatea de asociat şi funcţia de administrator, a livrat Primăriei Rucăr materiale de construcţii şi de întreţinere în sumă de 13.326,65 lei.
Conflictul de interese rezultă dintr-o sentinţă civilă a Curţii de Apel Piteşti, rămasă definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unei decizii din 10 octombrie 2019. Însă conflictul de interese n-a condus la anularea contractelor şi a hotărârilor de Consiliul Local, invocate de ANI. Altfel spus, deşi încheierea contractelor avea legătură cu starea de incompatibilitate constatată prin raportul de evaluare, nu a atras nulitatea actelor încheiate într-o asemenea situaţie. Prin urmare, Agenţia Naţională de Integritate a acţionat în instanţă, însă, pe 29 ianuarie 2021, Tribunalul Argeş i-a respins acţiunea.

Potrivit legii, actele încheiate într-o situaţie de conflict de interese sunt lovite de nulitate absolută

ANI a mers mai departe, la Curtea de Apel Piteşti. La rândul ei, firma rucăreană s-a apărat cu următoarele argumente: „Achiziţionarea produselor s-a realizat de către societate în baza unor selecţii de oferte, prin programul de achiziţii publice, desfăşurat de către Primăria Rucăr, iar orice operator are dreptul să participe la procedura de atribuire. Societatea a depus oferta, iar, în urma analizării, a fost declarată câştigătoare şi a obţinut contractele de furnizare de materiale de construcţii. Societatea a fost un partener de bună-credinţă atât în faza premergătoare depunerii ofertelor, prin programul de achiziţii publice, cât şi ulterior, cu ocazia încheierii contractelor. Starea de conflict de interese reţinută de ANI faţă de Gabriel Avram, care nu mai are nicio calitate în societatea intimată, nu îi este opozabilă, raportul ANI nu îi este opozabil, la fel ca hotărârile pronunţate în contradictoriu cu acesta.” (sursa: rolii.ro)

Curtea de Apel a constatat că recursul Agenţiei Naţionale de Integritate este fondat. Iar o parte dintre motive au arătat astfel. Prima instanţă nu a expus niciun argument în sprijinul concluziei sale şi anume că starea de conflict de interese în care s-a aflat consilierul local nu ar conduce la anularea hotărârilor de Consiliu Local. Asta deşi ANI îşi întemeiase acţiunea pe prevederile legale potrivit cărora: „În cazul unui conflict de interese, dacă au legătură cu situaţia de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolută.”

„De asemenea, în ceea ce privește anularea contractelor, instanţa de fond a afirmat că, deşi încheierea lor are legătură cu starea de incompatibilitate constatată prin raportul de evaluare, totuşi, această împrejurare nu atrage nulitatea, singurul argument expus în sprijinul acestei concluzii fiind acela că aceste contracte au avut ca obiect materiale de construcție încorporate în diferite imobile şi alte lucrări de investiţii de care a beneficiat comunitatea locală.” (…) „Ceea ce ar fi avut de analizat Tribunalul era în ce măsură sunt îndeplinite condiţiile de aplicare a sancţiunii nulităţii absolute, ca urmare a constatării conflictului de interese în care s-a aflat pârâtul (..), or o atare analiză lipseşte.”

Prin urmare, pe 23 septembrie 2021, magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti au decis să caseze în totalitate sentinţa Tribunalului Argeş şi să trimită cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Dosarul a fost înregistrat la Tribunal pe 26 octombrie 2021, beneficiind de un prim termen de judecată fixat pe 17 decembrie 2021. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!