27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

4,5 milioane de lei, suma pe care Schitu Goleşti o poate împrumuta de la Trezoreria Statului, ca să plătească lucrarea de canalizare

În dorinţa de a se executa cât mai repede reţeaua de canalizare pe DN73, primarul Tudorel Miriţă a decis să contracteze un împrumut de la Trezoreria Statului. Schitu Goleşti este prima localitate din Argeş care apelează la această modalitate de a-şi finanţa o lucrare propusă a fi realizată cu bani locali, nemaiavând norocul de a obţine fonduri nerambursabile. Aşa cum s-a întâmplat cu etapa întâi a canalizării, plătită de PNDL. Autorităţile vecine voiau să se împrumute cu 5 milioane de lei, dar Finanţele Publice n-au fost de acord, valoarea acceptată fiind pe aproape, 4,5 milioane de lei. Motivaţia contractării creditului, pentru care Miriţă a avut nevoie de acceptul Consiliului Local, a constituit-o o presiune făcută de la cei de la Drumuri Naţionale, care au reabilitat artera principală cu fonduri europene. Şi nu dă bine, la un eventual control, ca localitatea să fie găsită cu trotuarul deranjat. În afara presiunii companiei de drumuri, este şi nerăbdarea cetăţenilor care vor să se racordeze la reţea cât mai curând. Contractul este executat de firma piteşteană Acvafor Proiect SRL, câştigătoarea unei lucrări de peste 8 milioane de lei, scumpite, după nouă luni, cu 10%, ca efect al creşterii preţului materialelor de construcţii.

Împrumut după principiul: primul venit, primul servit

Dacă pentru etapa a doua nu s-a găsit o sursă de finanţare, Executivul încearcă să nu repete experienţa în privinţa celei de-a treia etape, în care au fost incluse toate străzile laterale din Schitu Goleşti şi Lăzăreşti şi satul Costiţă. Avantajul identificat la această formă de împrumut este că Trezoreria nu percepe comisioane şi dobânzi la fel ca o bancă. Ratele sunt fixe, iar costurile, mult mai mici.

„Eu cred că ar trebui să fim de acord, ca să terminăm odată cu noroiul şi cu toate asfaltările, spunea la acel moment consilierul Iliuţă Bragă. O să vină iarna şi o să fie mai greu cu deszăpezirile. Dacă dobânda este acceptabilă, nu avem alţi bani şi nu putem accesa alte fonduri momentan, un împrumut mi se pare destul de convenabil. Ca să accesăm fonduri cred că durează cel puţin doi ani.” Contabila Cristina Leca a explicat cum funcţionează sistemul accesat de autorităţi: „La aceste împrumuturi se va merge pe principiul: primul venit, primul servit. Or, dacă nu ne mişcăm foarte repede, nu ştiu ce şanse avem de a obţine acest împrumut.”
Întrucât a existat o îngrijorare cu repetiţie legată de condiţia trotuarelor, costul lucrărilor de reparaţie nu va fi acoperit din împrumut, care va servi numai finalizării canalizării în etapa a doua. Ideea era următoarea: cu cât lucrarea era întârziată, cu cât şantierul zăbovea mai mult. În plus, canalizarea pe axul principal al drumului trebuia încheiată înainte să expire perioada de garanţie a lucrării de reabilitare a şoselei. „În fiecare an, am avut pentru secţiunea de dezvoltare în jur de 2 milioane de lei. Ori ne întindem pe trei ani şi am plăti câte un milion de lei, ori putem plăti mai repede şi finalizăm într-un an.”, este raţionamentul şefei Contabilităţii, potrivit căruia, dacă Primăria are toţi banii, nu are sens derularea contractului pe patru ani, termenul pentru care a fost încheiat.

La două săptămâni de la aceste discuţii purtate în ultima zi a lunii august, Executivul şi Legislativul de la Schitu Goleşti au revenit asupra hotărârii, după ce Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş le-a transmis că nu îndeplinesc condiţiile pentru contractarea a 5 milioane de lei. Prin urmare, pe 14 septembrie 2021, suma a fost redusă la 4,5 milioane de lei.

„Procedura de avizare a împrumuturilor se desfăşoară la Ministerul Finanţelor, unde este o comisie de autorizare a împrumuturilor, din care fac parte şapte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, inclusiv un secretar de stat, care este preşedinte. Sunt reprezentanţi şi de la structurile asociative ale comunelor, oraşelor, şi reprezentantul nostru al Asociaţiei Comunelor, domnul Emil Drăghici. Se pare că dosarul nostru de împrumut este în regulă, o să intre pe filieră în vederea aprobării. Doamna contabilă este sunată de mai mulţi contabili ca să facă şi ei ce am făcut şi noi.”, a clarificat primarul, potrivit căruia termenul de aşteptare ar fi în jur de o lună.

Jumătate din scumpire este acoperită de la bugetul central

În această toamnă, primarul Miriţă a mai făcut rost de nişte bani pentru acoperi o parte dintr-o factură emisă de constructor. La rectificarea de buget din septembrie, alocarea din impozitul pe venit, respectiv din TVA, pentru Schitu Goleşti, s-a cifrat la 112.000 lei, care au programaţi pentru reţeaua de canalizare. „Mai avem o factură de plătit. Şi cu aceşti 112.000 lei mai acoperim din această factură. Am mai făcut o intervenţie şi la Guvernul României, din fondul de rezervă, să sperăm că se şi onorează.”, spunea şeful Executivului, onorat, într-adevăr, de premierul Florin Cîţu cu 300.000 de lei.

După una „călduţă”, alocarea unor fonduri mai mult decât binevenite, a venit una rece. Costurile lucrării au trebuit aşezate pe preţurile crescute ale materialelor de construcţii, fapt care scumpeşte investiţia cu 10%. Din valoarea totală, de 8.229.953,59 lei, până la data la care a intervenit majorarea preţului s-au făcut lucrări în sumă de 1.786.826,01 lei, rămânând de lucrat şi de achitat intervenţii calculate la 6.443.127,58 lei. Luându-se în calcul majorarea costurilor cu materialele de construcţii – majorare de 806.035,26 lei -, valoarea investiţiei rămase de pus în operă saltă la 7.249.162,85 lei.

Primarul Miriţă: „Urgenţa este trotuarul. Important este să vină cu partea betonată şi să se asigure circulaţia”
Procentul de majorare a contractelor, în general, cauzate de această scumpire, este cuprins între 8 şi 14%. „Aţi auzit că în acest an şi, mai ales, în perioada de vară, anumite şantiere s-au închis, altele sunt pe punctul de închidere, din cauza creşterii preţurilor materialelor de construcţii. Şi nu numai în ţară, se pare că problema este la nivel mondial. Pentru a preîntâmpina închiderea unor astfel de şantiere, prin Ordonanţa 15, se oferă posibilitatea ajustării preţului, prin formule de calcul, astfel încât să se atenueze din această creştere semnificativă. Pentru reţeaua de canalizare, care este începută din bugetul local, am avut toate datele problemei: cât s-a făcut, cât este contractul, cât urmează să se mai facă şi care poate fi valoarea contractului. Noi suntem cei care finanţează această investiţie, din bugetul local şi, în continuare, din acel contract de împrumut, putem să operăm în actul adiţional valoarea cu care se modifică valoarea iniţială a contractului.”, a explicat Tudorel Vasile Miriţă.

Întrebat dacă materialele n-au fost cumpărate până în scumpiri, primarul spunea că s-au şi folosit, după cum arată stadiul lucrării. „O parte din ele s-au luat, dar nu toate. Sunt făcute nişte calcule, nu ştiu dacă avem motiv să ne opunem.”, a adăugat acesta. Întrucât au existat, în plen, sesizări faţă de calitatea lucrării la podeţele de acces pe proprietăţi, unde asfaltul este rupt neregulat, Miriţă a intervenit cu câteva lămuriri. „Urgenţa este trotuarul. Important este să vină cu partea betonată şi să se asigure circulaţia. Se rectifică la podeţe, se taie frumos asfaltul şi se îndreaptă. Se fac în avans mai multe podeţe şi se vine cap-coadă trotuar + podeţ. Mai sunt trotuare la care s-au scos bordurile de pe o parte. Între bordură şi trotuar au rămas câţiva centimetri. N-o să rămână aşa, trebuie să se umple acel spaţiu.”, a precizat primarul Miriţă.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!