Florin Răzvan Barbu. Un nume de tristă amintire pentru câmpulungeni, care riscă să revină în actualitate, prin „înfigerea” lui, pentru a doua oară, tot prin detaşare de la Poliţia Locală a Sectorului 6 Bucureşti în funcţia de şef al I.S.C. Argeş. Este omul din cauza căruia Câmpulungul a suportat calvarul celei de-a doua sistări a amenajării Bulevardului „Pardon”, cu o durată de şapte luni, în intervalul 3 noiembrie 2023 – 11 iunie 2024. Astfel, încheierea lucrărilor şi redeschiderea bulevardului pentru circulaţia rutieră au întârziat un an, recepţia realizându-se abia în octombrie 2024.
Apariţia lui Barbu în peisajul argeşean, unde s-a remarcat prin tracasarea primarilor de altă culoare politică decât PNL, i s-a datorat fostului ministru al Justiţiei, Alina Gorghiu, care se pare că intenţionează să repete stratagema. Vă amintim că, după alegerile parlamentare din 2024, preşedintele PNL Argeş a „retrogradat” la poziţia de deputat, după două mandate consecutive de senator. Chiar şi aşa, are suficientă influenţă pentru a sprijini o nouă promovare a lui Florin Răzvan Barbu, revenit la job-ul de poliţist local, după ce, vara trecută, i s-a încheiat mandatul – cu prelungire cu tot – la şefia Inspectoratului Judeţean pentru Construcţii Argeş.
- A doua detaşare la I.S.C. Argeş a poliţistului local de la Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti
Un mic remember al şicanării investiţiei Bulevardului „Pardon” de către liberali, pentru a vă împrospăta informaţii care nu trebuie uitate. Din primăvara anului 2022, până în primăvara anului 2023, timp de un an, lucrarea a fost oprită din cauza procesului politic al prefectului PNL Radu Perianu, declanşat cu o grabă care trăda interesul partidului de a o „îngropa” pe rivala de la Câmpulung a PNL-iştilor, Elena Lasconi.
Nici cel de-al doilea control, iniţiat, la fel ca primul, de cel mai reclamagiu cetăţean al municipiului, n-a fost lipsit de influenţa politică. Însuşi şeful I.S.C. Argeş, Răzvan Florin Barbu, a condus echipa de control compusă din patru membri, care a verificat lucrarea, metru cu metru, pe 2 noiembrie 2023. Răzvan Florin Barbu, despre care presa judeţeană scrie că a fost adus şi impus de Alina Gorghiu, ocupa funcţia de inspector şef judeţean al Inspectoratului de Stat în Construcţii Argeş abia din 2 mai 2023. Înainte de această promovare profesională, Barbu era poliţist în cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti.
Acţiunea I.S.C., din toamna anului 2023, soldată cu dispunerea unei expertize tehnice din care să reiasă calitatea lucrărilor, s-a lungit până după alegerile locale din 2024. Asta pentru că, după realizarea expertizei, Barbu a comandat refacerea ei, pentru a ţine bulevardul închis pe durata perioadei electorale. Pe 9 iunie 2024 au fost alegerile locale şi, pe 11 iunie 2024, I.S.C. a permis reluarea lucrărilor şi finalizarea lor.
- Şeful ISC Argeş a propus superiorilor de la Bucureşti să sesizeze Parchetul pentru anchetarea primăriţei Elena Lasconi
Barbu nu s-a mulţumit să blocheze o investiţie aflată în etapa finală înaintea controlului menit să amplifice nemulţumirea cetăţenilor în jumătatea de an dinaintea alegerilor. A şi înaintat către instituţia centrală propunerea de sesizare a organelor de anchetă, suspectând, chipurile, comiterea unor infracţiuni în cazul Bulevardului „Pardon”. Mai precis, Florin Barbu este autorul unui referat trimis Inspectoratului de Stat în Construcţii, în vederea sesizării organelor de urmărire penală, pentru a cerceta fapte care s-ar încadra în prevederile articolului 24, litera a) din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Articolul 24, la care face referire documentul lui Barbu, prevede: „Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art.3, alin. (1), lit.b), cu excepţiile prevăzute de lege.” Adică „lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate.”
- În cazul iluminatului public, şeful ISC Argeş a cerut lămuriri şi finanţatorului ADR Sud Muntenia
Alt proiect câmpulungean a cărui recepţionare „lălăită” a bătut la ochi a fost iluminatul public. Recepţia modernizării reţelei de iluminat public a Câmpulungului, prin înlocuirea becurilor vechi, consumatoare de curent electric, cu lămpi LED, a fost suspendată de trei ori: 29 februarie 2024, 28 martie 2024 şi 7 mai 2024. În mod normal, procedura de recepţie nu poate fi suspendată decât o singură dată. În plus, şeful I.S.C. Argeş s-a adresat finanţatorului ADR Sud Muntenia, probabil, în ideea de a „sancţiona” financiar municipalitatea câmpulungeană.
După demersul inspectorului judeţean Florin Răzvan Barbu la ADR Sud Muntenia, Elena Lasconi s-a adresat şi ea, ca persoană fizică, aceleiaşi instituţii, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public, pentru a i se comunica dacă, de când există ADR Sud Muntenia, ISC Argeş a mai făcut o solicitare legată de vreun proiect. Şi se pare că „gheaţa a fost spartă” cu municipiul nostru, căruia Barbu i-a dedicat întreaga sa atenţie.
Nici pentru amenajarea parcului de pe strada General Dragalina, din cartierul Grui, recepţia nu s-a făcut din prima încercare. Programată pe 6 decembrie 2023, procedura s-a reluat pe 16 decembrie 2023, la dorinţa lui Barbu, participant, în carne şi oase, la recepţie, deşi nu era un obiectiv de amploare al municipiului. Dimpotrivă, nu era decât un simplu loc de joacă, cel mai mic şi ca întindere, şi ca valoare dintre proiectele de acel fel ale Câmpulungului.
- Recepţia bulevardului ar fi fost „faultată” la nesfârşit dacă nu se încheia mandatul lui Barbu
Elena Lasconi n-a fost singurul primar din Argeş hărţuit, pur şi simplu, de această „unealtă” politică a Alinei Gorghiu. Au fost şi alţi primari argeşeni amendaţi, inclusiv cei ai municipiilor Piteşti şi Curtea de Argeş, însă cel de la Câmpulung a pătimit cel mai rău. Recepţionarea investiţiilor Bulevardului „Pardon” şi Parcului „Prichindelul”, în luna octombrie a anului trecut, a fost posibilă, fără suspendări, amânări şi alte impedimente, pentru că lui Florin Barbu i-a expirat mandatul la sfârşitul lunii iunie 2024.
Se aude că Alina Gorghiu intenţionează să-şi repună omul în funcţie, scenariu în care nu este greu de imaginat ce se va întâmpla cu şantierele care au început să se „dezmorţească” şi la Câmpulung, odată demarate proiectele de eficientizare energetică la şcoli şi unităţile cu specific medical.