0.2 C
Campulung Muscel
19/04/2024

Veteran de război şi supravieţuitor al celui De-al Doilea Război Mondial, colonel (rtr.) Adrian Vînătoru a trecut la cele veşnice

20 octombrie 2021, zi de doliu pentru militarii musceleni, care au primit vestea trecerii la cele veşnice a colonel (rtr.) Adrian Vînătoru, veteran de război, supravieţuitor al celui De-al Doilea Război Mondial, la vârsta de 100 de ani.

S-a născut la 26 aprilie 1921, în familia Vînătoru, din părinţi ortodocşi, tatăl Ion (dascăl la biserică şi notar) şi mama Stana (casnică), în comuna Măcrina, judeţul Râmnicu Sărat, fiind al cincilea născut din cei 12 copii. A absolvit Şcoala Primară din Măcrina, în anul 1934; Liceul „Regele Ferdinand I” din Râmnicu Sărat, absolvind bacalaureatul în Bucureşti, în anul 1943; Şcoala Militară Ofiţeri Rezervă din Bucureşti, în anul 1945. Ministerul Apărării Naţionale l-a înaintat din grad în grad până la gradul de colonel în rezervă. A fost înrolat într-un Regimentul de Artilerie Antiaeriană participând la luptele de apărare dintre Bucureşti şi Ploieşti. Ca veteran de război, a participat la toate activităţile organizate ce către Ministerul Apărării Naţionale, la care a fost invitat.

Pe plan profesional, şi-a desfăşurat exemplar activitatea de învăţător şi bibliotecar, un an în comuna Ştiubei, judeţul Râmnicu Sărat, 17 ani în Maramureş, comuna Năneşti, Raionul Sighet, 14 ani în comuna Rucăr şi 7 ani în Municipiul Câmpulung.

Şi-a format o familie frumoasă, fiind înconjurat cu multă dragoste de soţia sa, Filofteia, împreună cu cei doi copii: Adrian şi Cerasela Elena. Pe soţie, în vârstă de 63 ani, a pierdut-o în anul 2000. În anul 2003, la vârsta de 41 ani, a decedat şi fiul său, Adrian, iar în anul 2005 şi-a pierdut şi pe cei doi nepoţi. De atunci, bătrâneţea i-a fost mângâiată de fiica sa, Cerasela Elena.

„Înălţând un gând pios către ceruri, noi, militarii Garnizoanei Câmpulung, aducem un ultim omagiu domnului colonel (rtr.) Adrian VÎNATORU, un om de o nobleţe sufletească rar întâlnită. O valoare a Armatei României care ne-a prezentat odiseea misiunilor de război efectuate, un adevărat model pentru generaţia de astăzi. Armata României a pierdut un simbol, un model de onoare şi demnitate, o sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. O să-i păstrăm neîntinată amintirea care va dăinui în sufletele noastre! În faţa acestei despărţiri suntem alături de familia greu încercată căreia îi transmitem sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin păzit de îngeri, domnule colonel!”, este mesajul militarilor Garnizoanei Câmpulung. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!