15.7 C
Campulung Muscel
13/10/2024

Scandal în curtea Edilului

Abonaţii acuză societatea că vrea 700 de milioane pentru pierderile de apă

Asociaţiile de proprietari au cele mai mari datorii către societatea furnizoare de utilităţi. Edilul CGA are de încasat aproximativ 30 de miliarde de lei vechi de la abonaţi, iar suma se măreşte, în fiecare lună, în loc să scadă. Recent, la sediul societăţii, circa 15 persoane, membre ale Asociaţiei 34 din Grui, au ajuns, vineri, pentru a-şi spune nemulţumirile referitoare la modul cum societatea încearcă să le umfle facturile cu metri cubi de apă pe care nu au consumat-o. Au stat în faţa sediului Edilul circa două ore şi nu au plecat până când directorul general nu i-a ascultat. Cu toate acestea, acţiunea nu a avut rezultatul scontat, pentru că nu li se va reduce suma datorată, iar asociaţia nu va fi dizolvată. 

 

Aproape un miliard datorie, din cauza unei avarii la conducta blocului

Asociaţia 34 Grui este compusă din blocurile P3, scările A şi B, P4, scările A şi B, D6, D7 şi D8. Nu este o asociaţie de mărimi considerabile, dar datoria către Edilul este una imensă. 900 de milioane de lei vechi au de plătit locatarii celor cinci blocuri pentru utilităţile oferite de societatea locală. Vineri, 15 reprezentanţi ai asociaţiei au ajuns la sediul Edilul pentru a rezolva situaţia, despre care spuneau că nu sunt vinovaţi. Aceştia aruncau vina pe fostul administrator, Ion Zarzu, pe care îl învinovăţeau de proastă gestionare. Se pare că acesta nu afişa listele de plată pentru fiecare familie, iar plata către Edilul se făcea la grămadă. Cea mai mare parte a datoriei a fost făcută în urma unei avarii la conducta unui bloc. În urmă cu câţiva ani, ţeava s-a spart şi ar fi curs 1.500 de metri cubi de apă. Aceasta este diferenţa dintre ce au contorizat apometrele din apartamente şi ce arată cel al societăţii furnizoare de utilităţi. Pierderile au fost înregistrate, iar proprietarii sunt buni de plată. 700 de milioane a însumat costul pierderilor de apă. Pentru că facturile restante sunt gigante, apa este oprită mai tot timpul la blocurile care compun asociaţia. Ultima dată a fost sistată alimentarea săptămâna trecută, pentru câteva zile, iar, vineri, a curs din nou apă la robinete. „S-a oprit apa total la şapte scări din cauza celor de la Edilul şi a unui administrator. Datoriile oamenilor se duc la vreo 200 de milioane de lei vechi, iar aici figurează cu datorii de 900 de milioane de lei vechi. Diferenţa dintre liste şi ce apare aici este numai vina Edilului şi a administratorului. Este o diferenţă de 700 de milioane.”, ne-a declarat unul dintre proprietari. 
Din curtea Edilului, oamenii ne-au povestit cum, acum vreo opt ani, administratorul a făcut un refuz de plată la trei facturi. De atunci, au început să crească datoriile. „Între blocuri sunt 40 de metri, care este domeniul public. Ei spun că conductele sunt ale noastre. Au avut pierderi acolo, au avut intervenţii şi nu s-a consemnat nicăieri. Apometrul a mers în continuare şi a înregistrat pierderile dintre blocuri. În subsoluri nu există nicio pierdere. A venit factură de 1.500 de metri cubi în plus.”, spunea unul dintre locatari. În contractul semnat între Edilul CGA şi Asociaţia 34 se prevede că, dacă administratorul plăteşte cu banii jos, se stinge cea mai veche datorie. Astfel, câţiva ani s-au plătit doar pierderile. „Marţi, au luat apometrele, le-au adus astăzi, fără niciun proces verbal, nu ştim ce indexuri au. Este nelegal. De unde ştiu eu că nu au umblat la ele şi le-au adus cu mai mulţi metri cubi?”, era altă nemulţumire a oamenilor. Aceştia nu au văzut niciodată un proces verbal, pentru faptul că li s-a luat apometrul de la bloc, acuzând societatea că poate să umble la index.  

 

Melania Voinescu a văzut grupul de proprietari nemulţumiţi şi a plecat

După cum era normal, Edilul a acţionat în instanţă Asociaţia 34 Grui şi a câştigat. Există un ordin judecătoresc pentru plata celor 900 de milioane, iar oamenii spun că ar plăti din urmă, dar vor să închidă asociaţia şi să treacă pe încasare directă. Acest lucru numai instanţa de judecată îl poate decide. Contestatarii au acuzat Edilul de discriminare, pentru că în cartierul Vişoi se încasează direct şi s-au montat apometre fără să fie nevoie de crearea unei asociaţii. Aşa vor şi ei să plătească şi doreau să discute aceste lucruri cu directorul general. În timp ce grupul se afla la biroul de Relaţii cu Publicul, Melania Voinescu a trecut ca fulgerul pe lângă el, fără să fie văzută. Aceasta nu este străină de problemele asociaţiei din Grui şi, tocmai din acest motiv, nu ar fi vrut să fie cea care să le asculte doleanţele. „Am vorbit cu cei din conducere şi ne-au spus că ne-au dat drumul la apă în weekend, pentru că sunt omenoşi. Soluţia este să vină cu contabil, să vină şi de la Corpul de Control al Primăriei, stabilim datoriile la toţi, le împărţim pe toate apartamentele, dar corect şi să ne facă contracte individuale. Este discriminare, pentru că nouă ne-au spus că nu au cum să ne facă contracte individuale, dar celor din Vişoi le fac.”, ne-a relatat unul dintre proprietari. Astfel, nu au vrut să plece din faţa societăţii locale furnizoare de utilităţi până când directorul general, Melania Voinescu, nu va sta de vorbă cu ei. Au reuşit să vorbească cu aceasta la telefon şi să o înduplece ca să se întoarcă. A coborât din maşină şi a ales doi inşi din grupul locatarilor care să aibă onoarea de a sta de vorbă cu ea. Ceilalţi nu au primit vestea cu bine, dar au acceptat situaţia. Din biroul directorului nu au coborât victorioşi, pentru că s-au lovit de refuzul Melaniei Voinescu de a închide asociaţia de proprietari. Li s-a explicat că această decizie o pot lua numai Consiliul Local şi instanţa de judecată. Din cadrul Edilul CGA am aflat că, niciodată, Consiliul Local nu va fi de acord cu dizolvarea unei asociaţii de proprietari. Mai mult decât atât, este nevoie de un ordin judecătoresc, pentru ca o asociaţie să fie dizolvată. 
„Ei fac parte dintr-o asociaţie de proprietari. Nu au cum să o închidă. Trebuie să fie de acord Consiliul Local. Peste tot în România se înfiinţează noi asociaţii şi noi vrem să le închidem. Nu este normal. Trebuie să se găsească o soluţie. Dânşii îşi pot face asociaţii pe fiecare scară sau pe fiecare bloc în parte. Se va împărţi datoria în mod egal. Cât despre pierderi, Edilul nu are nicio legătură. Avaria a avut loc pe proprietatea lor şi este normal ca apometrul să înregistreze pierderile. Nu era datoria noastră să remediem avaria, din moment ce a avut loc pe spaţiul privat.”, ne-a declarat inginerul Mircea Diaconescu, purtătorul de cuvânt al SC Edilul CGA. Astfel, oamenii au plecat din curtea societăţii la fel de supăraţi ca atunci când au venit. Acum, le-a rămas să participe la viitoarea şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor şi să încerce să rezolve problema. Cu toate acestea, sunt 20 de facturi restante, iar nicio instanţă de judecată nu va dizolva o asociaţie cu datorii de aproape un miliard de lei vechi. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!