Finalizarea mai multor documentaţii pentru viitoare proiecte care nu pot fi implementate fără finanţări atrase, din cauza valorilor care „înfrâng” posibilităţile bugetului local, impune aprobarea acestor de către Consiliul Local. Formalitate care se produce la şedinţa extraordinară de astăzi, când, probabil, vom auzi şi câteva opinii care pun la îndoială necesitatea unora dintre intenţiile Executivului. D.A.L.I.-urile şi S.F.-urile s-au făcut, prin urmare, îi dăm înainte. Prima documentaţie care are nevoie de încuviinţarea Legislativului municipal este D.A.L.I. pentru „Modernizarea, reabilitarea şi recompartimentarea interioară a clădirii de cazare – Corp C9 a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”.
Finanţarea este solicitată Companiei Naţionale de Investiţii
Din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii au reieşit următorii indicatori tehnico-economici: valoarea totală a investiţiei – 5.203.310 lei, din care construcţii + montaj – 3.979.060 lei, cu o durată de realizare de 12 luni. „Clădirea C9, cu destinaţia de cazare, este situată în incinta Colegiului Pedagogic „Carol I”, care este monument istoric categoria A. Această clădire asigură cazarea elevilor care învaţă la Colegiul Pedagogic „Carol I”, în decursul timpului făcându-se doar lucrări de igienizare.”, explică necesitatea şi oportunitatea investiţiei raportul care susţine proiectul de hotărâre.
Din acest motiv, a fost transmisă la C.N.I., pe 23 decembrie 2020, o solicitare de finanţare pentru a pune la punct internatul, „acest obiectiv fiind înscris pe lista sinteză a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”. Internatul are o suprafaţă construită de 596,80 mp, o suprafaţă desfăşurată de 1.790 mp, înălţimea la streaşină, 10,3 m şi înălţimea la coamă, 15,6 m.
„Structura construcţiei existente este o structură de tip fagure, din pereţi structurali din beton armat monolit, dispuşi transversal, la o distanţă de 4,85 m, şi longitudinal, la o distanţă de 6,45 m, respectiv 1,5 m, în zona holului longitudinal. Structura acoperişului este de tip şarpantă de lemn. Finisajul exterior este cu tencuială praf de piatră şi placaj ceramic, iar, la interior, pereţii sunt tencuiţi şi vopsiţi. În dotările sociale, pereţii sunt placaţi cu faianţă. Clădirea este prevăzută cu trotuar perimetral din beton, care, în timp, s-a deteriorat, astfel că există infiltraţii la fundaţiile clădirii.”
Lucrările propuse în cadrul investiţiei sunt următoarele: recompartimentări interioare şi crearea de băi individuale, revizuirea şi suplimentarea instalaţiilor termice, a instalaţiilor sanitare de apă-canal, a instalaţiilor electrice, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, a şarpantei şi învelitorii, realizarea sistemului de ventilaţie, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, a hidroizolaţiei verticale soclu şi a trotuarelor perimetrale.
Oferta educaţională pentru anul şcolar 2021-2022 a colegiului, în care îşi desfăşoară activitatea copii cu vârste de la 2 la 19 ani, acoperă toate ciclurile de învăţământ: =ciclul preşcolar: o grupă; =ciclul primar: o clasă pregătitoare (în total, la ciclul primar, în anul şcolar 2020-2021 sunt 5 clase – pregătitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a şi clasa a IV-a); =ciclul gimnazial: 2 clase a V-a (în total, la ciclul gimnazial, în anul şcolar 2020-2021 sunt 8 clase, câte două pe an de studiu); =ciclul liceal: 4 clase a IX-a, distribuite în funcţie de profil şi specializare, astfel: profil pedagogic: 2 clase cu specializarea învăţător-educatoare, o clasă cu specializarea educator-puericultor (cadru didactic pentru vârsta 0-3 ani, creşă); profil uman: o clasă cu specializarea filologie.
Pentru asigurarea unor condiţii bune de studiu, Colegiul Pedagogic „Carol I” dispune de cămin pentru cazarea elevilor din ţară şi din străinătate care învaţă aici. Claudiu VIŞAN