18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Aleşii de la Rucăr vor să obţină banii pentru extinderea canalizării. Dacă au noroc, şi pentru cinci drumuri

Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” alocă maxim 4 milioane de lei per localitate

4 milioane de lei şi 6 noiembrie 2021 sunt limitele de bani şi timp în care trebuie să se încadreze autorităţile de la Rucăr, dacă vor să primească finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Deocamdată, la şedinţa Consiliului Local din 5 octombrie 2021, aleşii rucăreni au aprobat angajarea unui consultant, pentru a pregăti o documentaţie impecabilă, graţie căreia să obţină banii care le-ar fi necesari extinderii reţelei de canalizare. Căci acesta este proiectul către care înclină administraţia locală, limitată şi la numărul de proiecte acceptat pentru o localitate. Programul permite înaintarea unui proiect, însă Ionel Dulamă încearcă cu două, al doilea fiind o investiţie de reabilitare a cinci drumuri.

Gazele „pică”, întrucât nu este timp pentru pregătirile necesare

La dezbaterea de la începutul lunii, consilierilor locali li s-a cerut să fie de acord cu achiziţionarea serviciilor de consultanţă în vederea accesării programului amintit în deschiderea articolului. Înainte de a intra în discuţia proiectului de hotărâre care implica nişte costuri necunoscute la data şedinţei, dar inevitabile pentru depunerea unui dosar întocmit corespunzător, şeful Executivului a explicat cum se derulează Programul „Anghel Saligny”, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.95/2021. „Acest program este foarte bun, dar are un termen foarte scurt de depunere a cererilor. Termenul este până pe 6 noiembrie. Trebuie să fim foarte rapizi în a stabili ce fel de proiecte depunem pe această ordonanţă.”, a precizat Dulamă, deşi pare că Executivul s-a hotărât ce proiecte va depune.

Mai cu seamă că Ordonanţa 95 impune condiţia amplasării viitoarei investiţii pe un teren sau clădire publică. „Obiectivele de investiţii care se realizează în cadrul programului trebuie să fie amplasate pe terenuri şi/sau construcţii, după caz, aflate în proprietatea publică sau privată a U.A.T. sau în administrarea autorităţii publice locale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”, a citit Dulamă din ordonanţă una dintre condiţiile impuse autorităţilor.

Potrivit primarului, un punct separat este prevăzut pentru alimentarea cu gaze, care reprezintă una dintre investiţiile acceptate de ordonanţă. Dar „atât branşarea, cât şi sistemul de distribuţie a gazelor naturale trebuie făcute după aprobarea unui proiect, pentru că asta implică obţinerea unei autorizaţii de construire. Este obligatoriu în cazul gazelor să se ia autorizaţia de construire. Şi asta nu se poate face decât pe baza unui proiect.”, a justificat Ionel Dulamă de ce nu s-a orientat către această lucrare, pentru care nu are timpul necesar pregătirilor.

Ori canalizare, ori drumuri. Slabe şanse să fie acceptate amândouă
În schimb, autorităţile au documentaţia întocmită în cazul a cinci străzi, însă trebuie actualizate costurile valabile în 2019. Dacă aleşii optau pentru lucrarea de asfaltare, trebuia rezolvată şi procedura de cadastrare. „O situaţie mai delicată este legată de faptul că ni se cere extras de carte funciară pentru terenurile şi/sau construcţiile pe care se realizează obiectivele de investiţii. Avem proiect aprobat pentru cinci străzi din 2019. Au fost şase, dar una, Mal – Divan, aţi aprobat s-o facem separat. Avem străzile Constantin Teodorescu, Fruntea Cheii, Vârful Crucii, Intrarea Ghidan, Intrarea Clubul Elevilor. Avem proiecte, dar trebuie un deviz general actualizat, pentru că, faţă de 2019, sunt alte sume şi, pe baza lor, facem licitaţia pentru cele cinci străzi. Când am întocmit studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, nu am avut extras de carte funciară. Şi acum am luat hotărârea rapid de a face intabulări pentru cele cinci străzi. Măcar pentru acestea. Am mai măsurat şi în continuare vrem să introducem şi alte străzi, dacă veţi fi de acord ca proiectele să fie pe asfaltare. Dar cred că cel mai important lucru va fi extinderea canalizării pe străzile Luncă, Valea lui Andreiaş, Constantin Teodorescu, Fruntea Cheii, Stadionului. Aţi aprobat deja să se întocmească studiul de fezabilitate, sper să nu depăşim data de 6 noiembrie.”, a susţinut primarul Dulamă.

Viceprimarul Ion Pârnuţă: „Noi acum punem viţa, dar până bem vinul mai durează”

Avantajul, în cazul în care opţiunea o reprezintă drumurile, este că există documentaţia formată din studiu de fezabilitate şi proiect tehnic, fiind nevoie doar de actualizarea devizului general. Cadastrul nu se cere în momentul depunerii proiectului, dar trebuie făcut ulterior. Însă pentru extinderea canalizării trebuie întocmit urgent, în mai puţin de o lună, studiul de fezabilitate.

„Ţinând cont de complexitatea acţiunii, am propus obţinerea unor servicii de consultanţă în vederea depunerii proiectelor. Aş vrea să depunem două proiecte. Se pare că numai unul va fi asigurat pe o localitate, dar cine ştie, poate, reuşim, să obţinem ambele proiecte.”, a mai spus Dulamă. Pentru plata serviciilor consultantului trebuie aprobată o rectificare de buget, întrucât, în momentul în care s-a stabilit să se apeleze la serviciile unui specialist, nu erau bani alocaţi pentru aşa ceva.
Cu toate că şi două investiţii sunt prea multe pentru programul care alocă o finanţare limitată la cel mult 4 milioane de lei per localitate, liberalul Genel Lupu a adus în discuţie posibilitatea unei a treia lucrări. „Consideraţi că ar mai fi timp pentru a purta o discuţie cu Obştea Moşnenilor Rucăreni, pentru a încerca să facem o alimentare cu apă pe Râuşor? Dacă ei sunt de acord să închirieze sau să concesioneze, în funcţie de prevederile din statut, o suprafaţă de teren în punctul Mara, pe care o poate identifica un proiectant, astfel încât să putem face o aducţiune cu apă. Bineînţeles că ei pot să dea fond forestier. Dar probabil că în metodologia de proiect se cer şi avize, şi scoateri ş.a.m.d.”, este propunerea acestuia, care nu poate fi luată în considerare din motivul expus mai înainte. Numai un proiect pe comună va fi finanţat, chiar dacă la Rucăr se încearcă cu două.

„În situaţia în care mergem cu canalizarea şi eliminăm asfaltul şi îl înlocuim cu alimentare cu apă, aceste lucruri trebuie făcute extrem de rapid, pentru că obiectivele de investiţii trebuie să fie amplasate pe terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a localităţilor. Va trebui să le avem măcar ca administrare, dacă nu şi ca proprietate. Ziceam să depunem două proiecte, la trei nu avem şansă.”, şi-a epuizat argumentele primarul Dulamă.

Concluzia zilei îi aparţine viceprimarului Ion Pârnuţă: „Noi acum punem viţa, dar până bem vinul mai durează. Trebuie să contractăm consultanţa. Până pe 6 noiembrie trebuie să avem SF-ul şi devizul general la canalizare şi drum.” Potrivit secundului lui Dulamă, care dă de înţeles că extinderea canalizării este varianta nr.1 de proiect a Executivului, drumurile ar putea să nici nu constituie o opţiune pentru acest program. „N-ai utilităţile, nu-ţi dau bani pentru drumuri. Se spune că s-ar da o derogare, potrivit căreia poţi să bagi dacă n-ai utilităţile. Cred că prioritară la noi este canalizarea. Astăzi am făcut ridicările topo. Eu vreau să mergem pe canalizare, să finalizăm Valea lui Andreiaş, Valea Poienii, etc. Problema este că DN va fi scos la licitaţie în ianuarie. Până acum l-am blocat, ca să putem să facem canalizarea, dar de acum încolo nu cred că mai putem bloca.”, a afirmat vicele Pârnuţă.

La două zile distanţă de aceste discuţii, pe 7 octombrie 2021, Primăria Rucăr a contractat serviciul de întocmire a documentaţiei cadastrale pentru drumurile comunale Constantin Teodorescu, Fruntea Cheii, Vârful Crucii, Intrarea Ghidan, Intrarea Clubul Elevilor. Lucrarea va fi întocmită de o firmă din Piteşti, Best Global Consulting SRL, la preţul de 5.950 lei.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!