20.6 C
Campulung Muscel
21/07/2024

A dat foc casei nepotului şi a presărat făină pe urme ca să-şi ascundă fapta

Doi indivizi din Valea Mare sunt „clienţi” permanenţi ai oamenilor legii, ori că se bat între ei, ori că se aliază şi cotonogesc pe alţii. În prezent, cei doi sunt în penitenciar după ce au sărit cu toporul şi drujba la un vecini. O ultimă ispravă, pentru care unul dintre ei a fost condamnat, este că a dat foc casei partenerului de rele.
Infractorul a încercat să-şi ascundă urmele

Fapta de distrugere, pentru care a fost condamnat Nicolae Luca, de 49 de ani, din Nămăeşti, a săvârşit-o în noaptea de 20 spre 21 septembrie 2019. Pe la ora unu noaptea, pe fondul unui conflict preexistent cu vecinul şi ruda sa, Ion Florin Luca, de 38 de ani, a pătruns în curtea nepotului său printr-o gaură făcută în gardul despărţitor al celor două proprietăţi şi s-a dus direct la magazia din spatele locuinţei. A intrat în interior, a stropit peretele din bârne de brad şi paiantă cu benzină, pe care o avea într-un bidon de doi litri, şi a incendiat imobilul. Focul s-a propagat rapid spre acoperişul casei unde dormea familia lui Ion Florin Luca, fiind favorizat şi de materialele combustibile din structura locuinţei.

După ce a pus focul, individul a revenit în locuinţa sa, dar nu înainte de a presăra o substanţă albă, posibil făină, peste urmele lăsate pe sol, cu intenţia de a-şi ascunde fapte. Se pare că măsura de precauţie luată de infractor a fost să împiedice organele de poliţie să folosească câinele de urmă, care l-ar fi putut descoperi.
Doi localnici au observat flăcările care ieşeau din acoperişul vecinului lor şi, realizând pericolul în care se aflau locatarii, au intrat în imobilul cuprins de foc, de unde l-au scos pe Ion Florin Luca, pe soţia şi cei doi copii ai acestora, care dormeau la momentul incidentului.

Concluzia că incendiul a fost declanşat în urma unui act de voinţă umană a venit în urma cercetărilor efectuate de ISU Argeş, care a concluzionat că autorul faptei a folosit intenţionat sursa de aprindere pentru a genera flăcările.

Suspectul, care ulterior a devenit inculpat, a fost examinat şi cu tehnica poligraf, concluziile raportului de constatare criminalistică fiind că Nicolae Luca a avut un comportament simulat, nesincer.
În susţinerea situaţiei s-au aflat procesul verbal de cercetare la faţa locului, declaraţiile suspectului şi ale părţii vătămate, cele ale martorilor care au intervenit imediat după izbucnirea incendiului; raportul de constatare criminalistică; procesul verbal de intervenţie şi adresa ISU Argeş. Pe lângă acestea, judecătorii au luat în calcul şi declaraţiile date de soacra celui căruia i-a fost incendiată casa. Femeia a spus că, pe 20 septembrie 2019, în preziua incendiului, în timp ce se afla în curtea casei l-a auzit pe Nicolae Luca strigând în curtea sa, vecină cu cea a nepotului, că va da foc casei lui Ion Florin Luca şi vor arde ca şobolanii, şi că în timpul nopţii acesta şi-a pus în practică ameninţările făcute anterior. Martora a mai declarat că este exclus ca incendiul să se fi produs de la instalaţia electrică, deoarece, la venirea pompierilor, luminile funcţionau, iar aceştia au afirmat că focul a fost pus de o mână criminală, deoarece au văzut pe jos făină, din spatele cămării de unde a izbucnit incendiul, până la temelia casei acuzatului.
Cu toate probele împotriva lui, acuzatul nu şi-a recunoscut vina
Pentru că inculpatul nu a recunoscut învinuirea adusă, magistraţii Judecătoriei Câmpulung n-au putut face aplicarea prevederii privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul celei cu închisoarea.
Ţinând cont de gravitatea şi rezultatul faptei, instanţa a reţinut că individul a provocat distrugerea unei case şi pericolul ca cei patru membri ai familiei lui Ion Florin Luca, care se aflau în casă, să ardă, efectiv.
În aceste condiţii, Nicolae Luca a fost condamnat, pe 1 octombrie 2021, la trei ani de închisoare în regim de detenţie. Ca pedeapsă complementară, pe durata a patru ani i-au fost interzise exercitarea mai multor drepturi elective.

În ce priveşte partea civilă a dosarului, instanţa a fost de acord cu cererea părţii vătămate şi l-a obligat pe inculpat să-i plătească lui Ion Florin Luca suma de 15.000 de euro, daune morale, chiar dacă el a solicitat 35.000 de euro. În plus, a cerut şi alţi 35.000 de lei, daune materiale, contravaloarea casei şi a bunurilor ce se aflau în ea şi care au fost distruse de incendiu. Deşi a făcut dovada că au ars complet aceste bunuri, n-a putut face dovada valorii acestora.

Hotărârea Judecătoriei Câmpulung nu este definitivă, fiind deja atacată de amândouă părţile din dosar.
Cei doi rudari din Gura Pravăţ sunt în închisoare după ce s-a dovedit că, pe 3 august 2019, au atacat cu toporul şi drujba un vecin, incidentul plecând de la nişte discuţii în contradictoriu pe tema amplasamentului unui gard. Disputa verbală a celor trei a degenerat şi s-a ajuns la un scandal de pomină, care putea avea urmări tragice. În noiembrie anul trecut, Tribunalul Argeş a stabilit pentru Nicolae şi Ion Florin Luca câte trei ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!