18/03/2025

Parcarea de la Balada este proiectată cu 286 locuri, iar cea de la Clubul ARO, cu 103 locuri

Aleşilor municipali le-au fost prezentate cifrele reieşite din studiile de fezabilitate ale celor două parcări supraetajate „moştenite”, la stadiul de proiect, de la Liviu Ţâroiu. Pe 30 septembrie 2021, când Consiliul Local este convocat la întrunirea ordinară a lunii, componenţilor săi li se cere să aprobe valorile uluitoare ale unor investiţii care nu pot fi susţinute decât din fonduri atrase. Actuala administraţie şi-a pus nădejdea în Compania Naţională de Investiţii, care – să zicem „bogdaproste” – a acceptat să finanţeze reconstrucţia halei Pieţei Centrale. Un proiect al cărui final şefa Executivului îl vede în primăvara anului 2022. Autorităţile s-au orientat către P.N.R.R., ca oportunitate de susţinere financiară a două lucrări extrem de scumpe, în privinţa eficienţei cărora şi-a manifestat scepticismul inclusiv Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia.

Parcarea de la „Balada” costă peste 33 de milioane de lei

Executivul câmpulungean le solicită consilierilor locali să aprobe studiile de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor de amenajare de parcări supraetajate în Vişoi şi în centru, în spatele Clubului ARO. Cea mai scumpă, conform calculelor proiectantului care a lucrat studiul de fezabilitate, este parcarea de la „Balada”, pe care fostul primar Liviu Ţâroiu o vedea ridicată pe locul actualelor garaje. Cifrele parcării din Vişoi se prezintă astfel: valoarea totală a investiţiei – 33.188.666 lei, din care construcţii + montaj, 29.361.509 lei. Termen de execuţie: 12 luni.

Materialul pregătit pentru şedinţa ordinară de joi conţine un rezumat al investiţiei, care îşi propune „asigurarea a 286 de locuri de parcare, amenajate într-un spaţiu adecvat, proiectat conform normelor în vigoare.” „Terenul pe care se va construi parcarea este situat în incinta unui careu de blocuri de locuinţe, la intersecţia străzii Locotenent Dumitru Lazea cu strada George Topârceanu, accesul făcându-se din strada George Topârceanu. Dimensiunile şi configuraţia în plan ale clădirii s-au stabilit astfel încât să se amenajeze un număr optim de locuri de parcare.”, redăm un fragment din documentaţia de şedinţă.

Pentru zona respectivă „sunt amenajate foarte puţine locuri de parcare, ceea ce conduce la aglomerarea străzilor, din cauza maşinilor parcate pe marginea drumului. Efectele pozitive previzionate prin realizarea obiectivului sunt: folosirea eficientă a terenului prin asigurarea unui număr mare de locuri de parcare pe o suprafaţă construită mică; fluidizarea circulaţiei auto şi pietonale; crearea unei ambianţe urbane atrăgătoare şi a unei imagini arhitecturale contemporane şi interesante; amenajarea unei zone de recreere şi activităţi sportive într-un mediu controlat şi civilizat. Realizarea unei parcări moderne, supraetajate, este absolut necesară pentru zona aglomerată din cartierul Vişoi. Parcarea va avea o suprafaţă construită la sol de 2.836,50 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 10.797,61 mp.” Diferenţa de teren, până la 3.020 mp, este rezervată acceselor pietonale, auto şi spaţii verzi.

Cum sunt împărţite locurile de parcare pe cele trei nivele ale construcţiei

Lucrarea din Vişoi constă în construirea unui imobil cu regim de înălţime D+P+2E+Terasă amenajată, cu destinaţie de parcare supraetajată deschisă. Alte repere ale proiectului: rampele de acces pe terasă, casele de scară şi casa liftului vor fi acoperite; clădirea va fi formată dintr-un singur corp; accesul se va realiza din direcţia Nord, iar ieşirea se va face prin partea de Sud.
Cele 286 de locuri de parcare sunt distribuite astfel: la demisol – 27 pentru autoutilitare; la parter – 87, dintre care 4 rezervate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii; la etajul I – 83; la etajul II – 89, dintre care 4 locuri rezervate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

„Clădirea se va racorda atât la sistemul de canalizare menajeră din zonă, cât şi la sistemul de canalizare pluvială. Obiectivul va fi alimentat cu energie electrică din reţeaua locală de joasă tensiune, prin intermediul unui branşament, care se va racorda la blocul de măsură şi protecţie BMP, montat la limita de proprietate, cu acces din domeniul public. Pe terasă se amenajează o zonă de agrement.”

Construcţia din spatele Clubului ARO, estimată la peste 11 milioane de lei

Tot la 12 luni este estimată şi execuţia parcării de pe strada Fraţii Goleşti, în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, ale cărei costuri arată astfel: 11.079.784 lei – valoarea totală a investiţiei, din care construcţiile şi montajul – 9.462.423 lei. Locul din spatele Clubului ARO este amenajat şi în prezent ca parcare, dar la nivelul solului, cu o capacitate de maximum 20 de maşini, „insuficientă pentru tranzitul de autoturisme.” „Ţinând cont de numărul foarte mare de persoane care au nevoie să parcheze în apropierea Primăriei, se creează o situaţie de maxim disconfort, autoturismele fiind, de cele mai multe ori, parcate pe carosabilul străzilor din apropiere.”, este unul dintre argumentele construcţiei proiectate cu 103 locuri, cu o suprafaţă construită la sol de 1.056 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 3.333,70 mp. Zonele verzi adiacente parcării beneficiază de 79 mp, în timp ce 30 mp sunt alocaţi căilor de acces în parcare.

Câteva informaţii de interes extrase din studiul de fezabilitate: regimul de înălţime P+2E, cu acoperiş terasă circulabilă; rampele de acces pe terasă, casele de scară şi casa liftului vor fi acoperite; clădirea va fi formată dintr-un singur corp; accesul se va realiza din strada Nicu Leonard, iar ieşirea se va face din strada Fraţii Goleşti, fără a modifica circulaţia existentă în zonă.

Distribuţia celor 103 locuri, pe nivelele imobilului, se prezintă astfel: la parter – 24 de locuri de parcare, cu acces direct din exterior, din care 4 rezervate persoanelor cu dizabilităţi locomotorii; la etaje I şi II – câte 26 de locuri de parcare, cu câte 4 pe nivel pentru cei cu probleme de deplasare; la terasă – 27 de locuri, dintre care 5 pentru cetăţenii cu dizabilităţi.

În afara sistemului de utilităţi, canalizare şi energie electrică, la care va fi racordată construcţia, „se va realiza o instalaţie de paratrăsnete cu dispozitiv de amorsare”. Altă dotare prevăzută în proiect: „În scopul identificării unor posibile evenimente infracţionale şi a autorilor acestora, se va prevedea o instalaţie de televiziune în circuit închis, pentru supravegherea punctelor vulnerabile din interiorul şi exteriorul clădirii, sistem prevăzut cu camere de supraveghere cu infraroşu, atât pentru interior, cât şi pentru exterior.”
Eventualele reacţii şi comentarii ale consilierilor municipali pe marginea acestor două proiecte preluate din legislatura trecută vor constitui subiectul unui articol viitor. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!