Primarul Elena Lasconi şi membrii Consiliului Local au obligaţia de a media diferendul dintre conducerea Spitalului şi constructor, care împiedică tratamentul a sute de bolnavi de cancer din Muscel într-o secţie nouă, extinsă
Un subiect menţinut, curios, sub tăcere, deşi altul de o gravitate şi urgenţă care să-l depăşească nu există în prezent, este suspendarea lucrărilor la Secţia de Oncologie a Spitalului Municipal de către constructor. Motivul: mai multe facturi emise de firma executantă And Secom Intexim, în valoare de aproape 1.000.000 de lei (!), au rămas neachitate de către Spital, care a recepţionat lucrările facturate. Iar facturile au în spate toate documentele justificative necesare şi acceptul dirigintelui de şantier. Aşadar, pică argumentul unei proaste execuţii, care să fi determinat conducerea unităţii medicale să refuze plata, până la remedierea eventualelor deficienţe. Atitudinea bizară a responsabililor de la Spital, care împiedică, practic, încheierea lucrărilor şi darea în folosinţă a celor 28 de paturi pentru suferinzii de teribila maladie, trebuie să aibă o explicaţie. Pe care aceştia ar face bine s-o prezinte public în faţa finanţatorului, Consiliul Local, şi a comunităţii locale, care este privată de folosinţa unei secţii nou-nouţe, extinse şi reabilitate, bănuim, conform proiectului, de vreme ce intervenţiile de până acum au fost, după cum spuneam, recepţionate de către beneficiar. Altfel spus, beneficiarul n-a contestat calitatea şi cantitatea lucrărilor, dar, cu toate acestea, nu plăteşte munca executantului.
Joi, la şedinţa de Consiliu, ar fi indicat ca directorii să se prezinte şi să explice blocajul de la Oncologie
Potrivit celor de la And Secom Intexim, n-ar mai fi de lucru decât două-trei săptămâni până la finalizarea investiţiei, dar, în mod firesc, executantul vrea să aibă şi el garanţia că nu rămâne cu ochii în soare. Este justificată temerea managerului firmei că există riscul să ducă lucrarea la bun sfârşit şi să nu-şi recupereze banii pe ea, judecând după comportamentul responsabililor de la Spital, care „miroase” a abuz în serviciu, faptă penală, care imprimă nişte conotaţii de acest fel tărăşeniei.
Joi, 30 septembrie 2021, Consiliul Local, în subordinea căruia funcţionează Spitalul Municipal Câmpulung, se întruneşte în şedinţă ordinară, la care ar fi indicat să fie invitaţi directorii şi şefii de servicii cu responsabilităţi legate de derularea contractului. În mandatele trecute, şi ale lui Călin Andrei, şi al lui Liviu Ţâroiu – în timpul lui Ţâroiu, nu mai vorbim -, Spitalul avea, la şedinţele Consiliului Local, o reprezentare consistentă constând în director general, director medical, director de îngrijiri, director financiar-contabil, care îl lua mai mereu şi pe şeful de la Achiziţii – Investiţii, şeful de la Resurse Umane, jurist, sindicalist, etc. În acest mandat, deşi aproape că n-a fost şedinţă fără Spital pe ordinea de zi, niciun membru al conducerii nu s-a deranjat să apară în faţa Consiliului, nevoit să accepte explicaţiile lui Andrei Aron, care este reprezentantul primarului la Spital, nu angajatul Spitalului. Ci al Primăriei. Aşadar, altele sunt interesele pe care trebuie să le apere.
În timpul lui Liviu Ţâroiu, „cohorta” de şefime de la Spital era deplasată la Primărie pentru te miri ce nimicuri. Iar acum, când se întâmplă un lucru de o gravitate fără precedent, există o reținere suspectă în deschiderea publică a subiectului.
Ca să vă faceţi o idee despre ce consideră actualul Consiliu Local temă importantă, Ciprian Neculăescu s-a “încăierat” cu Elena Lasconi de la un leagăn rupt în Grădina Publică! Şi-au trăncănit de nu se mai opreau! Iar despre Oncologie, nicio vorbă în lunile trecute de la ivirea impasului!
Procesul deschis de constructorul neplătit lasă bolnavii de cancer fără tratament câţiva ani
Lucrul de care ne-a fost teamă cel mai tare, un proces deschis de firma constructoare Spitalului Municipal, este certitudine. Executantul a securizat clădirea în şantier şi a deschis acţiunea în instanţă la Tribunalul Argeş. Gândiţi-vă ce se va întâmpla cu bieţii bolnavi de cancer, care, doi-trei ani, cât ţine litigiul, cu căi de atac cu tot, sunt lăsaţi fără tratament. Şi aşa nu mai beneficiază de îngrijire de un an, de când s-a instalat pandemia, timp în care au primit reţete într-un container, lucru valabil şi în prezent. Asta în condiţiile în care secţia cea nouă, în care tratamentul acordat lungeşte viaţa unor oameni cu zilele numărate, ar fi trebuit să se deschidă până la sfârşitul anului. Cine răspunde, cel puţin moral, pentru condamnarea la moarte a unor oameni nevinovaţi?!
Ziarul nostru şi-a făcut datoria de a apăra interesele bolnavilor de cancer şi a trimis deja o adresă conducerii instituţiei de sănătate, pentru a afla cauzele situaţiei halucinante, al cărei conţinut vi-l prezentăm în continuare:
Către Spitalul Municipal Câmpulung
În atenţia domnului director Mădălin IORDACHE
În temeiul Legii 544/2001 privind Liberul acces la informaţiile de interes public, redacţia ziarului Evenimentul Muscelean vă solicită respectuos să-i puneţi la dispoziţie următoarele informaţii privind investiţia de reabilitare şi extindere a Secţiei de Oncologie a Spitalului Municipal Câmpulung şi relaţia contractuală cu executantul And Secom Intexim SRL.
1.Care sunt motivele întreruperii lucrărilor?
2.În ce stadiu se află investiţia?
3.La ce valoare se ridică facturile neachitate, emise de constructor, acceptate de Spital, pentru lucrările executate şi recepţionate, şi care este motivul pentru care Spitalul Municipal refuză să efectueze plăţile?
4.În eventualitatea în care constructorul câştigă în instanţă, cine va suporta eventualele daune pentru blocarea acestui contract de lucrări, prin care se creează 28 de paturi pentru pacienţi? Ţinând cont de durata unui astfel de litigiu, care se poate întinde pe câţiva ani, cine se face responsabil de lipsirea de tratament în tot acest timp a bolnavilor de cancer?
În speranţa unui răspuns grabnic şi complet,
Vă mulţumim!
Director Evenimentul Muscelean,
Magda BĂNCESCU