Şoferul dâmboviţean, care a dat cu un microbuz peste o căruţă, în care se aflau doi romi din Cetăţeni, şi-a primit pedeapsa. Bărbatul a fost judecat pentru ucidere din culpă şi condamnat cu suspendare, pus să respecte mai multe măsuri, să presteze muncă în folosul comunităţii şi să suporte contravaloarea cheltuielilor judiciare, făcute de stat şi de doi urmaşi ai căruţaşului care a murit la spital, la câteva zile de la accident. Firma la care maşina era asigurată a achitat soţiei victimei daune morale şi materiale, la fel şi celor 11 fii şi fiice şi 21 de nepoţi, dar şi contravaloarea cheltuielilor prilejuite de îngrijirile medicale primite de bărbatul din Cetăţeni, care n-a supravieţuit accidentului produs în primăvara anului 2018.
Căruţa a fost spulberată de un microbuz, care a vrut să o depăşească
Incidentul rutier s-a petrecut pe 9 mai 2018, pe DN 72A, la ieşirea din Cetăţeni spre Târgovişte. Şoferul unui microbuz şcolar, Sevastian Popescu, a încercat să depăşească o căruţă în care se aflau cei doi etnici din Cetăţeni, Zamfir şi Maria Prundaru. Observând că din sens opus vine un camion, şoferul microbuzului a încercat să evite contactul frontal cu acesta şi vrut să reintre pe sensul său de mers, dar a lovit atelajul în zona din spate, răsturnându-l şi târându-l pe o porţiune de drum. Cei doi soţi au fost aruncaţi din căruţă, suferind leziuni în urma cărora Zamfir Prundaru a murit o lună mai târziu. Atelajul a fost distrus, iar calul, care avea fractură la un picior, a fost eutanasiat de medic veterinar, după ce a agonizat mai bine de o jumătate de oră pe marginea drumului. La faţa locului a ajuns un echipaj de Poliţie şi altul de la Ambulanţă, care i-a transportat pe cei doi soţi la Spitalul Municipal Câmpulung.
A doua zi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş. Pe 7 iunie 2018, Zamfir Prundaru a decedat, în urma complicaţiilor medicale apărute după accident. Conform raportului medico-legal de autopsie, moartea victimei a fost violentă, fiind cauzată de insuficienţă cardio-respiratorie acută, consecinţa unui traumatism toracic prin accident rutier, soldat cu multiple fracturi ce aveau legătură de cauzalitate cu incidentul. Soţia victimei, Maria Prundaru, a suferit leziuni traumatice ce au necesitat aproape 30 de zile de îngrijiri medicale.
Şoferul, condamnat cu suspendare, iar firma de asigurări a plătit daune morale şi materiale
În cauză, a fost efectuată şi o expertiză auto, care a concluzionat că starea de pericol în producerea accidentului a fost generată exclusiv de şoferul microbuzului, marca Ford Movano, Sevastian Popescu. S-a apreciat că acesta avea posibilităţi tehnice de a evita producerea accidentului dacă, anterior angajării în depăşirea căruţei, avea un comportament preventiv, atent şi vigilent, cu păstrarea unui spaţiu de siguranţă suficient faţă de căruţa din faţă, astfel încât, angajat în depăşire, nu mai era surprins de circulaţia pe sensul opus de mers, nefiind necesare manevre de redresare a microbuzului pe sensul său iniţial de mers în spatele atelajului.
Astfel, Sevastian Popescu, conducător auto la Primăria comunei Malu cu Flori, Judeţul Dâmboviţa, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Instanţa a ţinut cont că, pe parcursul procesului penal, şi-a recunoscut fapta, nu a mai fost condamnat anterior şi a fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii.
Astfel l-a condamnat cu suspendare. Pe 10 septembrie 2021, Judecătoria Câmpulung a stabilit pentru şofer o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu dispunerea suspendării executării sub supraveghere pe un termen de doi ani. În acest interval are de respectat următoarele măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În plus, pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Voineşti sau Primăriei Râul Alb, judeţul Dâmboviţa, pe o perioadă de 60 de zile.
Odată cu cauza penală s-a definitivat şi cea civilă. Soţia căruţaşului mort s-a constituit parte civilă cu 50.000 de euro, daune morale, şi 5.000 de lei, daune materiale, adică contravaloarea calului şi a căruţei. Copiii victimei au cerut daune morale de câte 10.000 de euro fiecare, iar nepoţii, de câte 100.000 de lei. De această latură s-a ocupat Groupama Asigurări SA, în calitate de parte responsabilă civilmente, firmă la care microbuzul implicat în accident, proprietatea Primăriei Malu cu Flori, judeţul Dâmboviţa, era asigurat la momentul incidentului, având o limită de despăgubiri pentru vătămare corporală şi deces de 6.070.000 euro şi o limită de despăgubire pentru pagube materiale de 1.220.000 euro.
Prejudiciul cauzat celor două unităţi sanitare, Spitalul Municipal Câmpulung şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, a fost de necontestat, Judecătoria Câmpulung obligând firma de asigurări să le achite 659,93 lei, respectiv 10.114,84 lei, cheltuieli efective ocazionate de asistenţa medicală acordată căruţaşului care n-a supravieţuit incidentului.
Referitor la daunele morale solicitate de soţia victimei, de copiii şi nepoţii ei, magistratul a avut în vedere prevederile legale, conform cărora li se acordă despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu. Astfel, despăgubirile trebuie să reprezinte un raport rezonabil de proporţionalitate cu atingereaadusă, având în vedere gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea şi gravitatea atingerii adusă acestora. În analiza raportului de proporţionalitate, trebuie să fie respectate atât principiul echităţii, cât şi evitarea unei îmbogăţiri fără justă cauză. În această cauză, părţile civile au suferit un prejudiciu moral incomensurabil în bani. Maria Prundaru, prin pierderea soţului, iar celelalte părţi, prin pierderea tatălui, respectiv bunicului. S-a impus repararea prejudiciului moral, pe baza unei aprecieri rezonabile şi echitabile, de natură să ofere o satisfacţie compensatorie, menită să asigure o alinare a suferinţelor, fără a se ajunge la o îmbogăţire fără justă cauză, dar nici cuantumul despăgubirilor să nu fie derizoriu, în raport cu circumstanţele reale ale cauzei.
Astfel, instanţa a obligat firma Groupama Asigurări SA să achite soţiei decedatului, Mariei Prundaru, suma de 5.000 lei, daune morale (contravaloarea căruţei distruse şi a calului mort) şi 57.000 lei, daune morale.
Cei 11 fii şi fiice au de primit în total 420.000 lei. Nouă primesc câte 40.000 lei: Vasile Claudiu Prundaru, Ion Bogdan Prundaru, Irinel Prundaru, Zamfirică Prundaru, Adrian Prundaru, Maria Racolţea, Aurora Floca, Emilia Onică şi Constantin Prundaru, iar doi, câte 30.000 lei: Aurelian Prundaru şi Nistor Prundaru.
Cei 21 de nepoţi vor primi fiecare câte 10.000 lei: Adelina Duţoiu, Ion Onică, Eugen Gheorghe Onică, Andreea Simina Onică, Samuel Petruţ Prundaru, Alexandra Georgiana Prundaru, Denis Ionuţ Prundaru, Anda Sara Prundaru, Cristina Laurenţia Puicuş, Roxana Marsilia Floca, Robert Ionuţ Floca, Ionuţ Elvis Prundaru, Gabriela Iasmina Prundaru, Narcisa Luminiţa Prundaru, Ionela Prundaru, Constantin Adrian Prundaru, Irinel Laurenţiu Prundaru, Florin Gabriel Prundaru, Ianis Constantin Prundaru, David Nicolas Prundaru şi Vasile Izabel Prundaru.
Magistratul de caz a menţionat la termenul de vinerea trecută că partea responsabilă civilmente, Groupama Asigurări SA, a achitat părţilor civile sumele de bani reprezentând daunele morale.
Şi Sevastian Popescu a fost pus să suporte contravaloarea cheltuielilor judiciare către stat, de 1.500 lei, dar şi cheltuielile de judecată, de 2.000 de lei, făcute de Maria şi Ion Prundaru.
Decizia este atacabilă cu apel, care se depune la Judecătoria Câmpulung în primele 10 zile de la comunicarea minutei. Adrian TĂNASE