3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Ori mizeria este mai multă, ori oamenii o văd mai bine. Ori ambele

Vicele Zaharia a găsit cauza reclamaţiilor: „Pretenţiile privind curăţenia oraşului au crescut şi este bine că au crescut”

Ce nu i-au spus în faţă consilierii USR liberalului Nicolae Zaharia ar suna cam aşa: „Ieşi, domnule, din birou, şi fă-ţi treaba de viceprimar!” Indicarea directă a responsabilităţii partenerului de alianţă în chestiunea mizeriei excesive din centru şi cartiere este singurul „amănunt” care a lipsit din reacţia în grup a aleşilor USR. Dar urechile rafinate au subînţeles-o, chiar dacă argumentul luării de poziţie pe tema neglijării aspectului Câmpulungului de către coordonatorul ADP s-a vrut acesta: colaborare între Executiv şi Legislativ, ca să rămână ceva în urma acestui Consiliu Local. Iar acel ceva să fie, înainte de toate, curăţenia. După ce a încasat de la aliaţii politici ceea ce a catalogat drept o aluzie – şi a fost o aluzie, chiar dacă cea care a lansat-o a dezminţit ideea de „apropo” -, vicele a găsit rapid cauza înmulţirii reclamaţiilor faţă de imaginea parcă mai murdară ca niciodată a oraşului: au crescut pretenţiile oamenilor! Situaţie care obligă la creşterea pretenţiilor superiorilor faţă de ADP şi Poliţia Locală, acuzate indirect că sabotează cu inacţiunea lor primarul, viceprimarul şi Consiliul Local.

În calitate de coordonator al ADP, vicele trebuia să se asigure că rămâne “bec” locul de sub garaje

Vicele susţine că se face curăţenie, primarul şi consilierii USR îl contrazic

Grupul USR este primul care a anunţat încropirea unei liste cu zece idei de rezolvat de către administraţie, în cadrul unui parteneriat Executiv – Legislativ. De altfel, consilierii Elenei Lasconi le-au pregătit împreună cu primăriţa, ca să aibă certitudinea că se armonizează cu intenţiile Executivului. Punctul care deschide lista, fiind, probabil, cel mai greu de îndeplinit, priveşte curăţenia în Câmpulung. Curăţenie care se face şi prost, şi degeaba, căci şi munca aceea insuficientă, prestată de muncitorii ADP, este anihilată de nesimţirea cetăţenilor. Andreea Ionescu a dat din nou exemplul parcurilor pentru copii, depăşite, la capitolul salubritate execrabilă, de locurile ocupate de fostele garaje. Un mare minus pentru ADP, care ar fi trebuit să se mişte rapid prin cartiere şi să strângă în urma celor care au binevoit să se conformeze termenului de 31 august 2021, asta pentru a nu amplifica mai mult decât s-a întâmplat nemulţumirea oamenilor cauzată de măsura nepopulară.

Mai curajoasă decât colegii bărbaţi, Andreea Ionescu a atacat subiectul mizeriei excesive din oraş, pe care l-a abordat într-o manieră uşor defensivă, insinuând că: „Nu pot să-mi dau seama ce se întâmplă.” Nicolae Zaharia, care şi-a dat seama ce se întâmplă, cel puţin din punct de vedere politic, a anunţat-o că a priceput aluzia. În opinia lui, prima care te izbeşte vizual este zona centrală, cartierele fiind pe locul doi. Judecând după ce a rămas după desfiinţarea garajelor, este greu de apreciat că şantierul venit inevitabil cu mizerie la pachet întrece dezolantul vecinătăţilor blocurilor, unde ADP se angajase că dă o mână de ajutor la ridicarea gunoiului, numai să existe bunăvoinţă de demontare a coşmeliilor.

Auzind de poziţionarea centrului pe primul loc, consiliera USR a ripostat: „Eu nu ies din cartierul Grui decât atunci când vin la Primărie. Acolo locuiesc şi lucrez de acasă. Peste tot mi se pare foarte multă mizerie. Cojile de seminţe din parcuri sunt primele care mă afectează… Sunt de acord că cetăţenii (n.r. cu concursul Poliţiei Locale, care nu prind niciodată pe nimeni în flagrant) nu respectă regulile, n-am nimic de reproşat, sunt perfect conştientă de vinovaţii pentru situaţia în care ne aflăm. Întrebarea este ce facem?”
În apărarea sectorului aflat în directa sa coordonare, Zaharia a precizat că: „În momentul în care ADP intră cu o echipă de patru persoane – sunt împărţiţi pe zone -, eu vă spun că, acolo unde se intră, se face curăţenie aşa cum trebuie.” „Eu vă spun că nu.”, l-a contrazis primarul Elena Lasconi, susţinută de consilierii USR Vlădău, Hagi şi Ionescu. „Am mers sub acoperire după ei.”, a adăugat primarul, care i-a urmărit de la distanţă pe ADP-işti cum (nu) prestează.

Zaharia pune reclamaţiile privind mizeria pe seama pretenţiilor mai ridicate

Andreea Ionescu i-a urmărit şi ea, „neacoperită”, ci expusă la vedere, pe o bancă, în parcul din Grui, de lângă biserică, unde, spune ea, s-a relaxat timp de zece minute. Şi în cele zece minute a contemplat pauza de cafea şi ţigară a muncitorilor serviciului public, consumată la nouă şi jumătate dimineaţa. Cele fix patru „bucăţi” ADP-iste, conform distribuţiei pe echipe menţionată de vice, surprinse pe când se destindeau după un început de program copleşitor, serveau cafeaua în foişor. „N-am nimic împotrivă şi eu iau pauză în munca mea. Dar nu fac (n.r. curăţenie). Nu ştiu dacă este un sabotaj direct la adresa dumneavoastră sau la adresa noastră.”, a continuat consilierul.

Zaharia a admis existenţa situaţiilor descrise de Ionescu, dar a insistat mai mult asupra comportamentului mitocan al oamenilor încurajaţi de lipsa amenzilor să facă din spaţiul public o cocină. Am auzit din nou, la şedinţa Consiliului Local din 30 august 2021, despre nevoia unor campanii de conştientizare a câmpulungenilor, care, nesusţinute de sancţiuni, vor fi pierdere de vreme. Deşi mai tare decât amenda s-ar putea să-l doară pe bădăran să-i faci publică imaginea surprinsă de camerele de supraveghere, ca să-l faci de râs, vorba lui Dan Şain.

„Nu vreau să mă feresc de problema curăţeniei. Noi am gândit pentru anul viitor o schimbare în organigramă privind salubritatea. Da, pretenţiile privind curăţenia oraşului au crescut şi este bine că au crescut. Este foarte bine acest lucru. Toată lumea vrea curăţenie, dar implicarea trebuie să fie şi din partea cetăţenilor, ar trebui să avem aceeaşi atitudine civică în jurul blocurilor.”, se amăgeşte viceprimarul că va convinge cu vorba bună.

Cât despre pretenţiile în creştere ale câmpulungenilor, nu este nimic anormal în trendul ascendent căpătat. Căci de aceea au votat o schimbare, punând alţi lideri în locul celor care n-au fost în stare de mai mult. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!