22/04/2025

Strada Richard se rupe din nou. Oamenii îi cer Elenei Lasconi: „Doamna primar să ne facă şi nouă canalizarea!”

Strada Richard, reparată de două ori de Liviu Ţâroiu, în 2015 şi 2017, produce din nou necazuri. Departe de a fi unele mărunte, căci o arteră, care a înghiţit milioane de lei din banii câmpulungenilor, cu repetiţie, se rupe din nou! Cum cobori Gruiul, pe această rută care ajunge în spatele Pieţei Centrale, pe partea dreaptă, s-a surpat pământul sub carosabilul fărâmiţat, deşi n-au trecut decât şase ani de la asfaltarea lui. Potrivit localnicilor, fisurile pe suprafaţa de rulare a autoturismelor au apărut destul de repede, fiind de vină şi solul predispus la o alunecare ce zădărniceşte orice investiţie în infrastructura rutieră. Însă cea mai mare responsabilitate o atribuie constructorului, autor al unei lucrări execrabile, care a dat semne de proastă execuţie la mai puţin de o jumătate de an de la predarea ei, când un sens de mers s-a prăbuşit în râpă. Strada se sparge iar, după cum fuge pământul de sub ea, cauza rupturii care se prefigurează fiind lipsa unei rigole de scurgere a apelor pluviale. După ploaia de la mijlocul şi sfârşitul săptămânii trecute, când şuvoaiele prăvălite de la înălţime au antrenat pământul de sub stradă şi l-au purtat într-o grădină, pe care au umplut-o cu noroi şi resturi vegetale, oamenii se gândesc cu groază la ce-i aşteaptă în această toamnă.

Fuge pământul de sub stradă! „Doamna primar ar putea să ne facă şi nouă o canalizare ca lumea!”, cer localnicii

La două zile după ploaia rapidă, dar abundentă, de miercuri, 25 august 2021, un tronson al marginii drepte a străzii Richard, cum cobori din strada Gruiului, arată cât de gravă este perspectiva pentru această zonă. Panta accentuată în care s-a produs distrugerea, în caz de fărâmiţare a căii de acces, cum s-a întâmplat acum cinci ani, lasă nişte familii fără posibilitate de deplasare cu maşina. Locul e şi aşa destul de îngust, fără să fie nevoie să izolezi marginea şubrezită prin plecarea pământului de dedesubtul străzii. În caz că se ajunge aici, localnicilor nu le rămâne decât varianta deplasării pe jos. E gol sub strada afectată şi de traficul intens, după cum spun locuitorii deranjaţi de maşinile care transportă materiale de construcţii, care aleg acest traseu liniştit şi sigur în locul străzilor veşnic blocate ale centrului.

Slăbirea rezistenţei străzii se simţea dinaintea furtunii care a cărat o grămadă de pământ din malul de susţinere. „Dacă toate maşinile trec pe aici! Nu numai cu lemne, trec şi cu materiale de construcţii, dacă se construieşte încontinuu pe Grui. Decât s-o ia prin centru… prin centru, n-au pe unde şi vin pe aici.”, ne-au spus doi localnici găsiţi la locul avariat.

„Sunt o mână de case aici. Doamna primar ar putea să ne facă şi nouă o canalizare ca lumea! Atâta lucru se poate face! N-am avut şi nu avem canalizare. Dar cel puţin să fi făcut şanţul cum trebuie. Când am avut soţul bolnav şi trebuia să-l scot din curte, m-au ajutat cu două tuburi, pe care mi le-a dat domnul primar, dar am turnat noi deasupra.”, ni s-a plâns o cetăţeană întâlnită în zona surpării, care, între timp, şi-a pierdut partenerul de viaţă.

„Să ia măsuri doamna primar! Că suntem afectaţi şi suntem toţi în vârstă pe aici!”
Un vecin a pus un tub în spărtura de sub stradă, ca să-i protejeze cât de cât proprietatea, atunci când torentele vijelioase lovesc cu putere de la înălţime. Rolul tubului este de a dirija apa care îi inunda curtea către o porţiune lipsită de case. Oricum, la puterea cu care s-au rostogolit şuvoaiele, săptămâna trecută, au sărit peste stradă, “măturând” gardul grădinii distruse de cantitatea de pământ, apă, lemne şi ce-au mai purtat în iureşul lor. Răul produs malului care susţine strada este vizibil: intri de-a binelea în spaţiul mâncat de ape.

Femeia cu care am stat de vorbă locuieşte în apropierea grădinii inundate, în dreptul căreia ar fi trebuit să existe măcar un şanţ făcut de oameni, dacă Primăria nu s-a învrednicit să le amenajeze o rigolă atunci când a asfaltat strada. Temerea ei este că rămâne izolată, în afara distrugerilor cu care s-ar putea alege dacă pârâul violent format în timpul ploilor loveşte mai puternic decât a făcut-o până acum. „Nimeni nu ia iniţiativă! Dă-i, domnule, o amendă dacă nu-şi face şanţul. Eu nu zic să-l facă doamna primar. Dar dă-i o amendă sau măcar avertizează-l! Dacă şanţul rămâne aşa… „norocul” este că s-a rupt aici şi o ia apa pe stradă. Dar mi-a intrat şi mie în beci. E foarte rău. Grădina asta nu era aşa, era verde.”, ni s-a plâns femeia arătându-ne dezastrul de pe proprietatea inundată de noroi.

„Toată apa de pe platoul Gruiului vine peste noi, a adăugat un vecin. Înainte de asfaltare, era un şanţ empiric… era aşa cum era, dar îl făceam noi.” După ce asfaltul a ajuns dintr-o margine într-alta, a dispărut şanţul, localnicilor rămânându-le puţin loc la dispoziţie pentru a săpa un canal de preluare a apelor. Însă sunt unii care n-au făcut această lucrare. „Vă rugăm foarte mult să insistaţi la doamna primar să ne facă o canalizare. Direcţionată, eventual, către strada cu Morga, care beneficiază de această utilitate.”, au adăugat oamenii.

Când strada se baza pe şanţurile făcute cu lopata, apa era direcţionată să se scurgă şi către pădure, undeva sus, spre Grui. A doua zonă de scurgere este în dreptul stabilizării executate de Ţâroiu. „Atunci nu se aduna atâta! Şi loveşte pe unde găseşte ieşire.” Rău este că a găsit loc sub stradă. „Să ia măsuri doamna primar! N-am nimic cu tineretul, să le aducă muzică, să-i distreze, dar să facă pe prim plan treburile acestea! Că suntem afectaţi şi suntem toţi în vârstă pe aici!”, este doleanţa pensionarei văduve.

În 2015, strada Richard a făcut obiectul a două contracte de asfaltare. În lotul cu numărul II al unei investiţii de reabilitare a căilor de acces în zone de case se afla strada Richard, alături de Drumul Godeni şi Drăceşti, adjudecate de firma Selca, la preţul de 1,37 milioane de lei. A doua investiţie planificată pentru Richard era reabilitarea străzii Richard km 0+000 – km 0+688 şi străzii Gruiului km 0+000 – km 2+426, la o valoare apreciată la 7,7 milioane de lei, contract executat tot de Selca, din Piteşti.

2016 a adus un supliment nefericit: remedierea consecinţelor alunecării de teren, care a spart strada imediat cum constructorii au strâns şantierul. În decembrie 2015, la scurt timp de la încheierea asfaltării, lumea a sesizat mişcarea pământului, care a produs o fisură în suprafaţa pe care abia se răcise bitumul. Ultima hotărâre a Consiliului Local din mandatul 2012-2016 a fost alocarea sumei de 2,34 milioane de lei, echivalentul a 523.000 euro, pentru investiţia „Stabilizarea alunecării de teren şi punerea în siguranţă a corpului drumului pe strada Richard”, din care construcţii-montaj 1,7 milioane de lei.

La jumătatea lui noiembrie 2016, licitaţia pentru reparaţia drumului a fost câştigată de o firmă din Lunguleţu-Dâmboviţa, Maristar Com SRL, care s-a achitat de sarcini până în aprilie 2017. Nota de plată a depăşit 1,2 milioane de lei, doar execuţia.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!