5.5 C
Campulung Muscel
19/03/2025

Consilierii Elenei Lasconi s-au dat la o parte în faţa unui ales de la POL

Programul de acordare a finanţărilor nerambursabile de către Primărie ONG-urilor organizatoare de activităţi culturale şi sportive a impus constituirea unor comisii care vor tria proiectele şi care vor soluţiona contestaţiile celor respinşi. Repetăm ideea accentuată în ediţia trecută, referitoare la întârzierea deschiderii programului care, de obicei, se producea primăvara, nu toamna. Ce-i drept, în 2021 a întârziat foarte mult aprobarea bugetului, moment produs abia pe 21 aprilie, dar, în luna mai, se puteau introduce în atenţia Consiliului Local formalităţile aprobate abia la începutul acestei săptămâni. Şi după o bâlbâială nepermisă a Executivului, care a contramandat votul de vineri, 20 august! La şedinţa extraordinară de luni, 23 august, au răsunat din nou în plen acuzaţii la adresa Executivului că alimentează suspiciuni de acordare „cu dedicaţie” a fondurilor pentru proiectele culturale şi sportive programate în această toamnă. Asta pentru că cele consumate au ratat oportunitatea de accesare a unui program, la care mai bine se renunţa şi în 2021. Ca să fie echitate.

Vlădău şi Zaharia, implicaţi în selecţia proiectelor culturale

Prima comisie care a trebuit constituită era cea de evaluare şi selecţie a proiectelor de tineret şi social-culturale, formată din trei salariaţi ai Primăriei, nominalizaţi de Elena Lasconi, şi doi consilieri locali. În caz de respingere a unor proiecte, perdanţii se adresează comisiei de soluţionare a contestaţiilor, ceva mai redusă numeric, la doi angajaţi propuşi de primăriţă şi un consilier local. Pentru comisia care va tria acţiunile, nominalizările au arătat astfel: USR-istul Constantin Ţurţulea l-a desemnat pe colegul de partid Adrian Vlădău, iar viceprimarul Nicolae Zaharia, pe Ionel State, de la PNL. Pentru comisia de contestaţii, Dan Belu, de la USR, l-a indicat pe Iulian Zanvetor. Votul secret n-a adus vreo surpriză, nefiind alţi pretendenţi la cele două comisii.

Sumele puse la bătaie de Primărie nu impresionează prin cuantumul lor, însă acestea au fost valorile şi în anii trecuţi. Cel puţin, pentru tineret, beneficiar al unui fond de 20.000 de lei, nu ne amintim să se fi înghesuit doritorii la precedentele sesiuni din mandatul trecut, prin urmare, nu avea rost creşterea lui. Pentru evenimente social-culturale, se oferă ceva mai mult, 30.000 de lei, cu care organizatorii pot acoperi o parte din costuri. Condiţia Primăriei este ca finanţările nerambursabile să fie însoţite de o contribuţie din partea beneficiarului de minimum 10% din valoarea totală a proiectului. Susţinerea financiară din partea Consiliului Local nu se poate ridica la mai mult de 90% din bugetul total al proiectului.
USR, temător să nu piardă voturile POL?

Aceeaşi formalitate a fost parcursă şi pentru alegerea proiectelor sportive, care a stârnit tevatura – justificată, de altfel – la prima tentativă de a aproba regulamentele ajunse în Consiliul Local, la patru luni distanţă de momentul adoptării bugetului. Vă amintim că în bugetul pe 2021 au fost prevăzute sumele destinate acestei forme de sprijin, sportul fiind domeniul privilegiat, cu o alocare de 200.000 de lei.
Primăria acordă maximum 60.000 de lei în scopul susţinerii pregătirii şi participării la competiţii a sportivilor legitimaţi la cluburile din Câmpulung şi maximum 75.000 de lei ca sprijin pentru organizarea de evenimente şi concursuri sportive în Câmpulung. La fel, solicitanţii de fonduri trebuie să deţină 10% din bugetul proiectului propus Primăriei a-l finanţa.

Sistemul de lucru este acelaşi: doi consilieri, plus trei subalterni ai primarului în comisia de selecţie, un consilier, plus doi angajaţi ai Primăriei în comisia de contestaţii. Pentru structura care alege concursurile şi competiţiile care vor primi bani de la bugetul local, consilierul POL Dorin Mirea l-a nominalizat pe colegul Dan Şain, cel mai pătimaş pe acest subiect, deoarece o solicitare a sa adresată direct primăriţei, în numele unui organizator de eveniment sportiv, a rămas neonorată, pe motiv că programul pe care vi-l prezentăm nu era în vigoare la momentul desfăşurării. Iar altă posibilitate de finanţare nu s-a găsit, deşi aşa cum i s-a făcut loc „Trofeului Câmpulung” în calendarul „Câmpulung 500”, tocmai pentru a beneficia de o alocare dublă faţă de anii anteriori, se putea strecura şi cel rămas pe dinafară. Mai cu seamă că suma cerută era derizorie în comparaţie cu festinul financiar de care au parte Norris Măgeanu şi fraţii Nicolaescu.

Următoarea propunere l-a avut ca autor pe USR-istul Adrian Vlădău, care a văzut în Silviu Ciobănică persoana cea mai indicată dintre reprezentanţii puterii pentru a fi implicată în selecţia proiectelor sportive. În acest moment, s-a petrecut un lucru intrigant. Deşi erau doi propuşi, cât prevedea proiectul de hotărâre, s-a produs o a treia nominalizare, pe care a făcut-o chiar Silviu Ciobănică. Acesta a pronunţat numele lui Dan Belu, tot de la USR. De ce această mişcare? Ca să fie comisia acaparată de USR? Sau ca să scape el de misiune, având destule însărcinări?

Majoritatea USR-istă a permis accederea unui consilier POL în comisia de selecţie

Votul a eliminat prima variantă, întrucât consilierul POL a întrunit cele mai multe opţiuni, dintre cei 13 aleşi prezenţi, 10 exprimându-se în favoarea lui. Din cauza redactării greşite a buletinelor de către secretariatul şedinţei aflat la prima experienţă de acest fel, procedura a trebuit reluată. Prima care a sesizat una dintre erori a fost Andreea Ionescu, de la USR, care a anunţat că pe buletinul său scrie Zanvetor în loc de Zaharia, desemnat pentru comisia de contestaţii. După colega de partid, Adrian Vlădău a întrebat şi el dacă buletinul e întocmit bine. Şi nu era, deoarece documentul trebuia să facă referire la programele sportive, iar acesta le privea tot pe cele culturale, aprobate înainte.

Oricum, până s-a dumirit Executivul că trebuie refăcute hârtiile, aleşii le-au bifat pe cele greşite. Foială cam mare în tabăra USR, ai cărei reprezentanţi postaţi pe primul rând, Alexandru Hagi, Constantin Ţurţulea, Silviu Ciobănică, Dan Belu şi Adrian Vlădău, au şoptit între ei. La un moment dat, au lăsat impresia că, după completare, revin asupra menţiunilor făcute, şi-au consultat unul altuia buletinele, care, într-un final, au fost eliminate de la vot, nefiind cele corecte. Deznodământul operaţiunii reluate a arătat astfel: Şain – 10 voturi, Belu – 9 şi Ciobănică – 6.

Alianţa nu avea decât şapte reprezentanţi, şase de la USR şi unul de la PNL, în persoana viceprimarului Nicolae Zaharia. Cei trei aleşi de la Partidul Oamenilor Liberi erau îndreptăţiţi să voteze împotrivă, dacă Şain rata intrarea în comisie, situaţie care să le fi stârnit pofta de a acorda un vot negativ şi celor trei PSD-işti prezenţi în sală: Constantin Ivan, Ciprian Neculăescu şi Mirabela Manea. Au lipsit, luni, Iulian Zanvetor, de la USR, Ionel State, Cristi Creţu şi Anca Dumitrescu, de la PNL, iar de la PSD, Mărgărin Blidaru. Nu este exclus ca USR-iştii, cu sau fără ordin de la preşedinta Elena Lasconi, să fi realizat că, respingându-l pe alesul de la POL, nu se mai puteau baza pe susţinerea acestui grup politic în momentele în care liberalii aveau iar chef de nazuri în alianţă. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!