Câmpulungenii vor avea şansa să-şi eficientizeze locuinţele din punct de vedere energetic. Nu numai proprietarii de apartamente, dar şi cei de la case vor putea accesa fonduri europene ca să-şi izoleze locuinţele, să-şi schimbe termopanul, să-şi repare acoperişul sau să-şi instaleze pe el panouri fotovoltaice. În plus, o parte din fondurile primite vor putea fi redirecţionate pentru consolidarea caselor sau blocurilor. Numai că aceia care locuiesc la bloc trebuie să fie constituiţi în asociaţii de proprietari, iar locatarii care nu sunt înscrişi într-o astfel de formă de organizare o pot face mai uşor, pentru că Primăria Câmpulung are contract cu o firmă care oferă consultanţă pentru intrarea în legalitate. Amănunte au fost oferite de primarul Elena Lasconi şi de Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia, instituţia care se ocupă cu elaborarea strategiilor şi implementarea politicilor de dezvoltare regională cu fonduri europene, în cadrul unei conferinţe de presă.
Elena Lasconi: „Din momentul în care se va da drumul la o astfel de finanţare, în Primărie va fi o persoană care-i va ajuta pe câmpulungenii care vor să depună astfel de proiecte”
Joia trecută, pe 19 august, directorul ADR Sud Muntenia a avut o înrevedere cu primarul Elena Lasconi, în cadrul căreia au discutat stadiul proiectelor cu fonduri europene pe care le are în derulare municipalitatea, dar şi găsirea de noi oportunităţi de a accesa bani nerambursabili.
Una dintre finanţări ar fi accesarea fondurilor pentru eficientizarea din punct de vedere energetic a blocurilor şi caselor. „Fac apel la câmpulungeni să se organizeze în asociaţii de proprietari. Noi, administraţia, vă putem ajuta să funcţionaţi absolut legal, aveam contractată o firmă pentru asta. Există posibilitatea să anvelopăm blocurile, să facem acoperişurile şi să punem panouri fotovoltaice pe acoperiş. Mai mult decât atât, există posibilitatea alocării a încă 20%, bani pentru consolidarea fundaţiei. Din momentul în care se va da drumul la o astfel se finanţare, vreau să le spun câmpulungenilor un singur lucru: ştiu că vă sperie toată treaba aceasta, cu dosare, cu documente! Din momentul acela vom avea un om dedicat, care va ţine legătura cu toţi proprietarii care vor să-şi anvelopeze casele şi vă va învăţa, de la A la Z, tot ce trebuie să faceţi ca să puteţi să depuneţi aceste proiecte. O să fie procedurile mult mai simple, mai simple ca la instituţiile publice, de aceea vrem să angajăm pe cineva, mai ales că pentru celelalte proiecte ale Primăriei, pe care trebuie să le depunem pe fonduri, există şi posibilitatea ca o mare parte din salariul pe care-l oferim celor care vor fi angajaţi ca să scrie proiecte poate să fie suportat din aceste fonduri. Este grozav că, în această situaţie, nu mai vorbim despre o creştere de peste 50%, dacă acea persoană este implicată în nu ştiu câte proiecte europene, pe lângă care putem să venim cu un alt salariu. Adică ar putea să câştige până aproape de salariul viceprimarului. Cei care şi-au reabilitat deja apartamentele, cu siguranţă, vor trebui să-şi schimbe termopanele, pentru că nu o să mai fie de actualitate. La fel ca telefoanele, materialele de construcţii, toate progresează. Când vor fi programele făcute, vor putea să-şi schimbe ferestrele cu unele mai performante.”, a transmis primarul Elena Lasconi.
Liviu Muşat: „Vom da fonduri pentru creşterea eficienţei energetice şi la locuinţele individuale, la case”
Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a venit cu mai multe amănunte din partea finanţatorului, vizavi de alocarea fondurilor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor şi caselor individuale.
„Încercăm să facem mai atractivă această componentă de finanţare pentru clădirile rezidenţiale de blocuri, pentru că, până acum, ele au fost foarte atractive, doar câteva oraşe din regiune au fost interesate de astfel de finanţări. Una dintre măsurile pe care dorim să o luăm este de a creşte la 20%, din valoarea întregului proiect, suma pe care asociaţia respectivă o poate duce pentru consolidarea clădirii. În momentul de faţă se pot aloca maxim 10% din bani pentru consolidare, restul pentru creşterea eficienţei energetice. Sperăm ca procentul de 20% să facă atrăgătoare pentru asociaţiile de locatari astfel de proiecte. Ne-am confruntat cu lipsa asociaţiilor de locatari în marea majoritate a localităţilor, drept pentru care ne vom orienta şi spre locuinţele individuale, respectiv spre case. Vom da fonduri pentru creşterea eficienţei energetice la locuinţele individuale, la case vom avea astfel de finanţări şi, sperăm noi, să găsim clienţi, persoane fizice, grupuri de persoane fizice, sau în parteneriat, pe care putem să o luăm în calcul şi pe care o putem finanţa. Avem o situaţie în parteneriat chiar aici, la Câmpulung. Noi încercăm să găsim tot felul de metode de a impulsiona beneficiarii, mă refer în special la administraţia locală, să fie interesată de proiecte. Una din cauzele pe care am constatat-o de-a lungul timpului a condus la un interes nu foarte mare, vizavi de aceste finanţări europene a fost şi lipsa specialiştilor din Primării, din Consilii Judeţene. Foarte mulţi au fost momiţi sau atraşi de zona privată, de firme de consultanţă, poate şi pe la Ministere, unde salariile sunt mult mai mari decât prin Primării. Atunci, încercăm să venim şi noi cu un sprijin pentru a rezolva această problemă, şi vom finanţa cel puţin o parte, care va fi în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară în cadrul proiectului respectiv. Mai mult decât atât, banii pentru aceste salarii nu vor trebui să fie justificaţi cu state de plată, şi aşa mai departe. Se dau de la început şi aceştia sunt, se numeşte procedura costurilor simplificate, cum spun cei de la Comisia Europeană.”, a declarat Liviu Muşat. Isabela FILIP