Aleşii de la Schitu Goleşti au decis reorganizarea activităţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii, de la categoria I, la serviciu tip V1. „Localitatea Schitu Goleşti este amplasată la o distanţă mai mică de 20 de kilometru faţă de municipiul Câmpulung, unde funcţionează Detaşamentul de Pompieri Câmpulung, care are în dotare minimum două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, indiferent de numărul de gospodării şi/sau clădiri de locuit colective avute în evidenţă, astfel Consiliul Local are obligaţia constituirii serviciului voluntar, minimum de tip V1.”, este motivaţia reorganizării propuse Consiliului Local.
Personalul cuprinde un angajat, ca şef al serviciului, sprijinit de personal voluntar. Ca structură, pompierii voluntari ai localităţii sunt distribuiţi astfel. În Compartimentul pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă activează şeful compartimentului, care este un specialist pentru toate instituţiile publice şi operatorii economici din subordinea Consiliului Local, şi un specialist la fiecare 500 de gospodării şi/sau clădiri de locuit colective, în mediul rural. După regula 1 la 500 de gospodării, de cele 1.554 de locuinţe de la Schitu Goleşti sunt responsabile trei persoane. Din acest compartiment poate face parte şi personalul grupei sau al grupelor de intervenţie ori al echipelor specializate.
Echipele specializate pe tipuri de riscuri sunt următoarele: echipa de stingere a incendiilor; echipa de avertizare, alarmare, căutare, deblocare, salvare, evacuare, cu atribuţii în cazul situaţiilor de urgenţă, determinate de toate tipurile de risc identificate; echipa de cercetare – intervenţie pentru riscurile chimic, biologic şi nuclear. Fiecare funcţionează cu câte trei persoane, un şef şi doi servanţi.
Celor nouă componenţi ai echipelor enumerate şi se adaugă cei patru de la compartimentul de prevenire, rezultând un total al S.V.S.U. Schitu Goleşti de 13 persoane. Finanţarea cheltuielilor întreprinse în legătură cu activitatea serviciului sunt asigurate din bugetul local. „Cheltuielile ocazionate de stingerea incendiilor la bunurile aparţinând domeniului public şi privat de pe teritoriul comunei, la bunurile personale ale cetăţenilor, precum şi la cele aparţinând asociaţiilor non-profit sau organizaţiilor cu caracter cultural, politic, religios, sportiv sau umanitar, constituite potrivit legii, se suportă de Consiliul Local.”, prevede regulamentul de funcţionare întocmit de şeful S.V.S.U., Gheorghe Nicoară.
Consiliul Local are în responsabilitate să asigure dotarea tehnico-materială a serviciului voluntar şi răspunde de modul de depozitare şi folosire a tehnicii, accesoriilor şi materialelor din dotare. Tot aleşii stabilesc cuantumul taxelor privind prestările de serviciu în domeniul situaţiilor de urgenţă. Claudiu VIŞAN