A început reconstrucţia bisericii din Stoeneşti, care a fost distrusă, în toamna anului trecut, în urma unui incendiu provocat de un scurtcircuit. Este vorba de Schitul „Sfântul Ierarh Modest”, din satul Coteneşti. Biserica din lemn, care avea 70 de metri pătraţi, precum şi o anexă, de vreo 10 metri pătraţi, au fost mistuite de flăcări în noaptea de 15 octombrie 2020. Trei autospeciale de pompieri şi o ambulanţă SMURD au ajuns în zonă, dar autospecialele n-au putut ajunge la schit, din cauza drumului impracticabil.
Schitul „Sfântul Ierarh Modest” se află în jurisdicţia Mănăstirii “Cetăţuia Negru Vodă”, până când se va strânge personal care să dea un suflu nou duhovnicesc aşezământului. Şi tot reprezentanţii Mănăstirii Cetăţuia au anunţat pe pagina de Facebook că au demarat lucrările la noua biserică, care va fi ridicată din cărămidă.
„Pe această cale, vă anunţăm cu părere de rău că pe 16 octombrie 2020 schitul a ars. Din Biserică nu a mai rămas decât cenuşă… Dumnezeu ştie taina acestei întâmplări… Dar, tot cu bunăvoinţa Tatălui Ceresc şi ajutorul dumneavoastră, reconstrucţia schitului a început, cărămida pentru Biserică a fost adusă, iar cărţile şi obiectele de cult, care au dispărut în incendiu, prin donaţiile oamenilor, au fost cumpărate. Mănăstirea Cetăţuia, prin părintele Modest, preotul Marian Verme, secretarul Mihai Florentin Mănescu, au plătit toate icoanele catapetesmei Bisericii şi s-a dat comandă pentru sculptarea analogului şi axioniţei. S-a sculptat mobilierul principal pentru noua Biserică. Munca pentru zidirea noii Biserici, din Cărămidă, a început. Se foloseşte generatorul în lipsa curentului electric, la bucătărie avem pe doamna Mariana Renţea. Legăturile la panourile solare nu s-au făcut din cauza faptului că persoana care trebuia să aducă electricianul „nu are timp”.”, au postat pe pagina Mănăstirii Cetăţuia reprezentanţii acesteia.
Conform descrierii, „la ora actuală, schitul dispune de o clădire cu şapte chilii, casa stareţească, cancelaria, bucătăria, trapeza, construcţii gospodăreşte anexe, şi toate celelalte dependinţe necesare viitoarei obşti. Condiţiile sunt încă foarte vitrege, mai ales lipsa curentului electric.” Isabela FILIP
Articolul următor