Montarea locului de joacă în Grădina Publică, în locul celui ridicat în urmă cu mai bine de trei ani, în vara lui 2013, a fost amânată până în această toamnă, când vremea friguroasă şi ploioasă îi ţine pe destinatari departe de bucuria de a încerca leagănele şi toboganele proaspăt apărute în peisaj. Răfuiala politică dintre PSD şi PNL, căreia i-a căzut victimă o întreagă localitate fără vină, în care nu s-a făcut nimic cât a durat bătaia pe funcţii în instanţă, urmată de alegerile locale, altă trântă pentru „ciolan”, ce a paralizat investiţiile în municipiu, a afectat şi această măruntă achiziţie prevăzută de catastrofalul proiect „Kretzulescu”. Încă din momentul în care Câmpulungul a scăpat de ideile extravagante şi costisitoare ale lui Călin Andrei, înlocuitorul său, Liviu Ţâroiu, a anunţat că renunţă la dotările scumpe, care nu fuseseră încă puse în practică. Una dintre aceste dotări cu preţuri asortate celorlalte piese din tabloul ciopârţit al Grădinii Publice – stâlpi de iluminat şi bănci de lux, dar numai în privinţa costurilor, nu şi al aspectului – era părculeţul pentru copii, propus a-l înlocui pe cel dispărut de atâta amar de vreme. Într-un fel, actualul primar şi-a îndeplinit dezideratul de a cheltui cât mai puţin pentru un nou loc de joacă, reuşind să nu cheltuiască deloc. Asta pentru că factura de 22.000 de euro, adică 99.000 de lei, a fost suportată de Holcim, care a plătit, vorba românului, „o căruţă de bani” pentru ceva care putea să coste mai puţin. Departe de a nu le fi recunoscători reprezentanţilor combinatului de ciment pentru noua binefacere, dar parcă au dat cam mult pentru ce a ieşit într-un final. Cum, însă, banii n-au plecat din buzunarul public, ci din conturile unei companii private, puteau să achite şi de zece ori mai mult, dacă ei considerau că merită. Mai spunem că firma care a amenajat parcul este o mai veche cunoştinţă a câmpulungenilor, aceeaşi care a realizat şi parcul de 13 miliarde de lei vechi din Grui, caracterizat prin aceeaşi modestie precum cel din Grădina Publică.
Mara Ioana Banzea a găsit cel mai inspirat nume: “Parcul Prieteniei”
Momentul inaugurării locului de joacă, pe care cei mici abia aşteaptă să-l „exploreze”, la cât de mult i-au dus dorul, a picat într-o zi urâtă, cu ploaie şi temperaturi scăzute. Se putea face mai devreme şi au existat intenţii de a fi pus în operă mai devreme, năruite, însă, de tămbălăul între politicieni, care i-a afectat până şi pe cei mici. Holcim a preluat sarcina achitării „notei de plată”, care s-a ridicat la 22.000 de euro, şi a planificat inaugurarea sub forma unui concurs. Cei de la combinat au lansat invitaţia copiilor din clasa zero de la şcolile din Câmpulung de a găsi un nume pentru parc şi de a-l şi desena. Până joi, 6 octombrie, ideile şi creaţiile celor mici au putut fi expediate iniţiatorilor concursului creativ, care au desemnat şi premiat cea mai bună propunere, în cadrul festivităţii de inaugurare, de marţi, 11 octombrie 2016.
„Parcul Prieteniei”, ideea Marei Ioana Banzea, de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”, va fi numele pe care îl va purta oaza de relaxare din Grădina Publică „Merci”. Dintre cei peste 80 de copii de la clasa pregătitoare, participanţi la întrecerea pentru găsirea celui mai frumos nume al locului de joacă, au fost aleşi, pentru a fi premiaţi, alţi şapte copii: Ana Maria Găbrian (Şcoala „Theodor Aman”, învăţător Maria Stoica), Ruxandra Ştefania Stroe (Şcoala „C.D. Aricescu”, învăţător Atena Dobrinoiu), Andrei Cojocaru (Şcoala „Oprea D. Iorgulescu”, învăţător Mirela Băruţă), Dragoş Emanuel Chivu (Şcoala „Nanu Muscel”, învăţător Mihaela Pîrşan), Ştefania Paltin (Şcoala „Sfântul Iacob”, învăţător Cristina Duţă), Maria Neagoe (Colegiul Naţional „Carol I”, învăţător Claudia Cornăţeanu), Elena Roberta Puchici (Liceul cu Program Sportiv, învăţător Adriana Roşescu).
„Ne-am dorit ca locul de joacă să poarte un nume frumos, simbolic, izvorât din inocenţa celor mici. Sănătatea copiilor este bucuria noastră şi de aceea am investit în amenajarea acestui loc de joacă. Părinţii pot să petreacă timp relaxant alături de cei mici şi în Parcul Prieteniei. Vrem să fim alături de comunitatea câmpulungeană şi de noile generaţii pentru a gândi împreună proiecte frumoase, în beneficiul tuturor. Îi aşteptăm de astăzi, cu mic, cu mare, pe toţi cei care vor să se distreze, la noul loc de joacă din Grădina Publică.”, a declarat Cornel Banu, directorul Fabricii de Ciment Holcim Câmpulung, în cadrul ceremoniei de inaugurare, desfăşurată în cadrul şcolii în care învaţă câştigătoarea concursului.
Potrivit celor de la Holcim, locul de joacă – adecvat pentru copiii cu vârsta între 2 şi 15 ani – „este dotat la standarde moderne, cu echipamente sigure ce vor aduce bucurie celor mici, le vor stimula imaginaţia, pentru a se dezvolta armonios fizic şi psihic. Siguranţa echipamentelor a fost unul dintre criteriile de lucru definitorii în amenajarea acestei facilităţi, iar dotările alese sunt reprezentative pentru a le oferi copiilor posibilitatea să facă mişcare zilnic într-o locaţie accesibilă.” Investiţia constă în: leagăn cuib, leagăn dublu (2), bârnă echilibru cu cifre, echipamente pe arc elicoidal tip lună, Jumbo, motocicletă şi delfin, complex de joacă (panou de căţărare cu prize acces, platformă realizată din plasă care face trecerea la cele 2 tobogane (tobogan tub şi tobogan cu sfori). Un alt complex de joacă este format din: scară de acces, platformă descoperită (zona de aşteptare) şi tobogan drept din HDPE fără componente toxice, plus nisipar.
“Domnul Ţâroiu are o asemenea abilitate, că a reuşit să păcălească şi Holcim”
Inaugurarea, în plină toamnă calendaristică şi meteorologică, a unei dotări care a scutit bugetul local de o cheltuială, a constituit unul dintre subiectele comentate de liberali, la conferinţa de presă a partidului, după ce au aflat din presă despre eveniment, ei nefiind invitaţi. Ce-i drept, în momentul lansării comentariilor în spaţiul public, nu erau în posesia informaţiei privitoare la invitaţiile transmise celorlalţi. Remarca acestora s-a limitat la costul investiţiei supraevaluate. „Se pare că domnul Ţâroiu are o asemenea abilitate, că a reuşit să păcălească şi Holcim, care, din punctul meu de vedere, este o societate cu un nivel destul de ridicat. Eu am studiat, în primăvară, locurile de joacă, pentru că am fi vrut să facem unul în Grădina Publică. Vă pot spune foarte clar: acela nu este un loc de joacă de 22.000 de euro sub nicio formă. Dacă Holcim a plătit 22.000 de euro, este problema dânşilor, este o firmă privată, putea să plătească oricât. Dar, din ce am analizat eu şi din ce am studiat, nu este un loc de joacă de 22.000 de euro. (…) Ceea ce au făcut ei (n.r. cei de la Primărie) în Grădina Publică este o păcăleală ieftină, au dat drumul unei fântâni, care a mers doar pe timp de noapte, şi au realizat un loc de joacă mult evaluat faţă de valoarea reală.”, a susţinut consilierul local PNL Bogdan David. “E.M.”