5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – Elena Rotaru – Miss Muscel 1929

În anul 1889, când la Bucureşti se stingea din viaţă Mihai Eminescu, iar după scurt timp, Veronica Micle, din disperare, se otrăvea cu o doză letală de arsenic, la Câmpulung se întemeia o nouă familie. Simion Rotaru, vizitiu de lux al Câmpulungului, o cerea în căsătorie pe domnișoara Ioana Baloleanu, în vârstă de numai 16 ani.

O veche fotografie, realizată chiar în 1889, îi înfăţişează pe cei doi soţi la început de drum. Simion Rotaru stă aşezat pe un scaun şi ţine pe genunchiul drept un porumbel alb. Ioana, abia ieşită din copilărie, este în picioare şi îşi sprijină braţul stâng pe umărul proaspătului soţ, într-o atitudine sugerată, desigur, de fotograf. Simion şi Ioana vor avea împreună şase copii, iar cel de-al cincilea născut, Elena Rotaru, va deveni una dintre cele mai frumoase fete ale Câmpulungului interbelic. Studioasă, absolventă de Şcoală Normală, declarată Miss Muscel 1929, la vârsta de 21 de ani, învăţătoarea Elena Rotaru a participat la marele concurs Miss România 1929, organizat la Bucureşti, de revista “Realitatea ilustrată”, alături de graţiile alese din fiecare judeţ al României.

Câmpulungeanca Elena Rotaru între
candidatele Miss România 1929.Pagină din revista „Realitatea ilustrată”

Atunci s-au înscris la preselecţie nu mai puţin de 800 de fete din toată ţara, dintre care au fost selectate 72 de concurente. Li s-a cerut să aibă între 16 şi 25 de ani, să nu fie măritate, să aibă o moralitate desăvârşită, să se prezinte în faţa „comitetului” nefardate şi purtând rochii simple, pentru ca juraţii să poată aprecia frumuseţea naturală a chipului, linia corpului şi graţia mişcărilor. Mult-aşteptata finală, desfăşurată pe 17 martie 1929, la Bucureşti, în Palatul Artelor din Parcul Carol, i-a avut în juriu pe prim-ministrul Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Alexandru Tzigara-Samurcaş, prinţesa Alexandrina Cantacuzino şi scriitorul Liviu Rebreanu.

Concursul Miss România 1929. Sala Cariatidelor de la Cercul Militar din București. În mijloc, Alexandru Vaida-

A ieşit învingătoare domnişoara Magda Demetrescu, o bucureşteancă în vârstă de doar 17 ani, care va reprezenta apoi România la concursul Miss Universe de la Galveston (SUA). Într-o fotografie din 1929, toate participantele la finala Miss România, între care se află şi Elena Rotaru, pot fi văzute pozând mândre în Sala Cariatidelor de la Cercul Militar din Bucureşti, imagine în mijlocul căreia stă ţanţoş chiar prim-ministrul României, Alexandu Vaida-Voievod.
În anii următori, Elena Rotaru a cunoscut un tânăr şi s-a căsătorit cu el. Urmându-şi soţul, din casa părinţilor de la Câmpulung s-a mutat la Piteşti şi a avut cinci copii. N-a avut o viaţă uşoară, a făcut, însă, o tuberculoză galopantă şi s-a sfârşit neaşteptat de repede, la doar 38 de ani, fiind înmormântată la Cimitirul Schei din Câmpulung.

 

Astăzi, evident, nu mai putem vedea, în carne şi oase, finalistele la concursul Miss România 1929, ca să ne bucurăm de ceea ce mama-natură le-a oferit cu atâta dărnicie. Privind, însă, portretele acestor frumuseţi de odinioară, publicate în revista ”Realitatea ilustrată”, ceva pare evident: câmpulungeanca Elena Rotaru, chiar dacă nu a câştigat finala de la Bucureşti, rămâne, prin surâsul său fermecător şi prin aerul misterios de Giocondă, cea mai frumoasă dintre toate participantele.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!