5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Primăria ar trebui să găsească sponsori pentru 46 de premieri de elevi cu 10 la alte discipline, totalizând 23.000 de lei

Sfada pe tema premiilor pentru merituoşii de la Bacalaureatul 2021 n-ar fi existat la şedinţa extraordinară de lunea trecută, dacă cineva din Executiv s-ar fi învrednicit să numere câte note de 10 au obţinut absolvenţii câmpulungeni. Împrospătăm informaţia referitoare la intenţiile conducerii Primăriei de a recompensa în bani performanţa şcolară reflectată, în lipsa olimpiadelor anulate de pandemie, în mediile celor patru ani de studii, atât la gimnaziu, cât şi la liceu, şi în mediile la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Obligatoriu, media trebuie să fie 10 în toate situaţiile enumerate. În cazul examenelor de absolvire, autorităţile locale scapă ieftin, căci media 10 la Bacalaureat n-a avut decât o elevă de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”. La Evaluarea Naţională, în 2021, n-a existat o astfel de performanţă.
„Dinicu” – 34 de note de 10 şi 23 de premieri; „Carol” – 15 note de 10 şi 14 premieri; „Barbilian” – 12 note de 10 şi 9 premieri

Consilierii Dorin Mirea şi Anca Dumitrescu au anunţat că sprijină financiar 12 premii, care reduc necesarul cu 6.000 de lei, rămânând de acoperit o diferenţă de 17.000 de lei

Şefii Executivului au propus o categorie specială de premiere: liceenii cu nota 10 la Limba şi Literatura Română, la Bac-ul din acest an. Acest tip de premiu a generat o vociferare agasantă în Consiliul Local, având la bază o aşa-zisă discriminare practicată de Primărie în selecţia elevilor răsplătiţi. Neavând bani, întrucât premiile sunt susţinute din donaţii şi sponsorizări, limitate la doar 9.000 de lei, la data de 19 iulie 2021, când s-a ţinut şedinţa, primăriţa Elena Lasconi a optat pentru Limba şi Literatura Română, ca materie recompensată cu un premiu de 500 de lei pentru fiecare 10. O ajuta şi conexiunea cu evenimentul „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc”, de care se lega disciplina aleasă. În plus, sunt foarte puţine premii de acordat, neavând 10 la Română decât patru absolvenţi, toţi de la „Dinicu Golescu”.
Unii dintre politicienii din Consiliul Local, fără să cunoască numărul total al elevilor posesori ai unei note de 10 – sau mai multe – şi la celelalte materii de Bac, au făcut presiuni ca primăriţa să găsească fonduri pentru răsplătirea tuturor rezultatelor maxime. Noi am făcut un calcul raportat la totalul notelor de 10 de la Bacalaureat, ţinând cont de condiţia principală impusă de Primărie: indiferent de numărul notelor de 10 obţinute de un elev, acestuia i se înmânează un singur premiu.

=Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” a înregistrat cele mai multe note de 10: 34. Dintre acestea, 4 sunt la Limba şi Literatura Română, aşadar, erau luate în calcul pentru acordarea premiului de 500 de lei de fiecare. Cele 34 de note maxime şi le-au adjudecat 27 de elevi, dintre care un elev a obţinut trei note de 10 (inclusiv la Română, aşadar, se încadra la premiu din start), iar cinci elevi, câte două, la alte materii decât Româna. „Eliminându-i” pe cei 4 cu 10 la Română, la „Dinicu” ar mai fi de premiat 23 de copii, suma totală necesară fiind de 11.500 de lei.
=La Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” au fost 15 note de 10, toate la alte discipline decât cea propusă la premiere. Un singur copil a obţinut două note de 10, prin urmare, totalul distincţiilor este de 14, de unde rezultă un necesar de 7.000 de lei.
=La Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, notele de 10 sunt în număr de 12, niciuna la Limba Română. Trei elevi au avut câte două note maxime, aşadar, totalul premierilor se ridică la 9. Iar fondul de premiere necesar, la 4.500 de lei.
23.000 de lei este suma care lipseşte Primăriei Câmpulung. Consilierii Dorin Mirea şi Anca Dumitrescu au anunţat că suportă ei financiar 10, respectiv 2 premii, astfel că 6.000 de lei sunt asiguraţi prin gestul caritabil al acestora. Până la data la care vor fi reprogramate Zilele Municipiului, în cadrul cărora are loc festivitatea de premiere, ar trebui acoperită o diferenţă de 17.000 de lei. Nefiind o avere, aşteptăm idei, dar, mai ales, fapte de la consilierii înverşunaţi să se aplice tratament egal între toţi copiii merituoşi.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!