Bogdan Sitaru, un tânăr din Câmpulung, şi-a început drumul în domeniul informaticii încă din liceu, ca membru al echipei de robotică Watt’s UP. După absolvirea Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, a fost admis la Universitatea Oxford, unde a studiat Computer Science. Astăzi, lucrează ca inginer la Two Sigma – o companie americană cu sediul la New York – filiala din Londra, continuând, totodată, să sprijine echipa de robotică în calitate de mentor.
Acesta a absolvit Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob” din Câmpulung, apoi şi-a continuat studiile la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”. În timpul liceului, s-a alăturat echipei de robotică Watt’s UP, înfiinţată în cadrul primei ediţii a concursului First Tech Challenge (FTC) din România, în anul 2016. A fost membru din clasa a X-a până în clasa a XII-a, iar după absolvire a continuat să sprijine echipa în calitate de mentor. În prezent, este responsabil de partea de programare, site, servere şi bazele de date ale echipei Watt’s UP.
În 2019, echipa de robotică a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” a câştigat Campionatul Naţional şi, în calitate de căpitan al alianţei câştigătoare, s-a calificat la Campionatul Mondial desfăşurat la Detroit, în Statele Unite ale Americii. La acea vreme, Bogdan Sitaru era coach-ul (liderul) echipei. Pe atunci, drive team-ul (echipa de piloţi) era format din trei membri – în prezent fiind patru – respectiv doi driveri şi un coach, fiind cel care se ocupa de coordonarea piloţilor, de strategie şi de timing-ul jocului.
După terminarea liceului, Bogdan Sitaru a fost admis la mai multe facultăţi din Marea Britanie, dar a ales Universitatea Oxford, unde a susţinut mai multe examene şi interviuri, inclusiv on-site. A absolvit atât facultatea, cât şi masterul cu distincţia „First”, cea mai înaltă recunoaştere academică acordată studenţilor cu rezultate excepţionale. „Eu mă aşteptam să meargă în direcţia aceasta. A dat o serie de examene şi interviuri la Universitatea Oxford şi a fost admis, dar nu este singurul din oraş care a urmat aceşti paşi. A terminat atât facultatea, cât şi masterul cu distincţia „First”, ceea ce înseamnă că ai o medie foarte bună, peste jumătatea de sus. Mie mi se pare o mare realizare să termini o astfel de facultate, dar să o termini şi cu o distincţie este ceva extraordinar.”, a explicat Doru Sitaru, tatăl tânărului câmpulungean.
În timpul facultăţii, Bogdan Sitaru a participat la mai multe stagii de practică. Prima sa experienţă a fost un internship de cercetare în cadrul universităţii, iar în anul al doilea de facultate a lucrat într-o companie din Londra. Anul următor, a realizat un nou internship la o altă companie din acelaşi oraş, iar după absolvire a fost angajat la această companie – Two Sigma, unde lucrează în prezent.
În anul 2024, echipa Watt’s UP s-a calificat din nou la Campionatul Mondial, desfăşurat de această dată la Houston, SUA. În urma competiţiei strânse, echipa de robotică a Muscelului a ajuns în finala diviziei din care a făcut parte, denumită „Jemison”. Deşi stabilit în Londra, Bogdan Sitaru a rămas implicat ca mentor şi a reuşit să participe la competiţie, luând câteva zile de concediu pentru a-şi susţine echipa. „A venit mai târziu decât echipa şi a plecat mai devreme, pentru noi, când mergem cu echipa, ne luăm câteva zile să putem să ne acomodăm, pentru că este fus orar diferit, clima, altele. Nu şi-a permis să-şi ia atâtea zile libere şi a venit strict la competiţie.”, a relatat inginerul Doru Sitaru, mentorul echipei Watt’s UP.
Robert Adrian ŞTEFAN