20.2 C
Campulung Muscel
03/10/2022

Fosta Maternitate, o clădire în care, timp de 50 de ani, nu s-a făcut nicio reabilitare consistentă

După ce le-a arătat presei, cu ocazia inaugurării recepţiei, cum se prezintă etajele Policlinicii Câmpulung, un spaţiu inaccesibil jurnaliştilor în alte vremuri, primăriţa Elena Lasconi i-a „plimbat” prin clădirea administrativă a Spitalului Municipal. Locul arată rău de la intrare până la mansardă, fosta Maternitate neavând parte de o reabilitare capitală, ci numai de reparaţii sporadice. La etaj se fac lucrări, însă imobilul are nevoie de mult mai mult decât intervenţii pe „bucăţi”. Totul trădează vechimea şi lipsa de întreţinere a unui spaţiu generos, în legătură cu care s-au făcut planuri, din gură, şi în mandatele trecute. Ideea era de a se amenaja locuinţe la etaj pentru medicii stabiliţi în Câmpulung, însă primarii precedenţi n-au agreat ideea, din cauza investiţiei care trebuie întreprinse pentru a asigura condiţii locative beneficiarilor. Elena Lasconi pare încântată de a fructifica o parte din clădire în scop locativ, însă pentru medicii de gardă, dar până atunci… cale lungă la halul în care a ajuns fosta Maternitate. La fel ca Policlinica, de altfel, unde investiţia realizată în etape va fi colosală.

  • Etajul şi mansarda sunt prăpăd

Birourile şi băile de la parter au beneficiat de renovări. Toaletele, de pildă, arată civilizat, nimic de comentat. Însă ce s-a făcut nu este suficient. În hol era aşezată o masă cu scaune pentru sala de şedinţe, care va fi amenajată la etaj. Achiziţia s-a făcut săptămâna trecută. Elenei Lasconi i-a atras atenţia căblăraia aninată pe pereţi, ori întinsă, ori atârnând neglijent. „Până acum, eu n-am mai văzut birou cu faianţă!”, a exclamat primăriţa în momentul în care a intrat în Biroul Financiar, unde lucrează directorul financiar-contabil Marinela Cristian. „Acesta este un birou urât, e foarte urât. Dar îl facem frumos, cu culoare, să fie viu.”, nu-şi putea reţine uimirea Elena Lasconi la vederea a trei angajate înghesuite într-un spaţiu strâmt, sufocat de maldăre de hârtii.

Etajul, unde nu s-a făcut nimic de când este construită clădirea, în anii ’70, este în şantier. La ferestre s-a montat termopan, la uşi, la fel, şi s-au schimbat instalaţiile electrice. Întrucât Spitalul nu a avut bani ca să contracteze o firmă de construcţii, lucrarea se face cu angajaţii proprii. S-au curăţat pereţii care n-au simţit o reparaţie niciodată în cei 50 de ani de existenţă a imobilului. La etaj sunt spaţii care pot fi puse în valoare, uşi care pot fi recondiţionate, lemnul care poate fi recondiţionat, iar spaţiile de depozitare care-ţi dau impresia că se prăbuşesc peste tine, reparate şi fructificate. Cea mai generoasă încăpere va fi transformată în sală de conferinţe.

Elena Lasconi a remarcat că la etaj nu există decât două grupuri sanitare, care i s-au părut insuficiente. Spaţiile de la mansardă, pe care primăriţa a insistat să le vadă, sunt mai deteriorate decât cele de la etaj. „N-am putea face nişte apartamente pentru medicii care fac gărzi? Nu mă refer la cei care se mută cu familia aici, ci la cei care fac multe gărzi. Pentru cei cu familii ne-am gândit la altceva, ca să-i încurajăm să vină la Câmpulung.”, este nedumerirea şefei Executivului care a păşit într-un spaţiu în care, vorba directoarei spitalului, nu s-a mai intrat de zece ani.

Curtea, cu o suprafaţă a terenului de 2.977 metri pătraţi, ar putea fi amenajată cu locuri de parcare şi un părculeţ. „Noi am făcut deja documentaţia pentru eficientizarea energetică a acestei clădiri. La ultimul etaj aş vrea să facem nişte garsoniere cu chicinetă şi toaletă în fiecare, eventual cu o cabină de duş. În spate este bogăţie. În curte vrem să facem nişte locuri de parcare şi un părculeţ. Ar trebui să lăsăm un loc liber pentru a construi un bloc pentru medici, căci sunt aproape de spital. Arată foarte bine aici.”, a mai spus Elena Lasconi. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!