Şicanele politice n-au lipsit nici la iniţiativa puterii de a răsplăti financiar performanţa şcolară, mai cu seamă că persistă, în această perioadă, nemulţumirea părinţilor votanţi faţă de bursele incomplete primite de copii. Aşadar, se preta răscolirea sensibilităţii colective cu un tertip de opozant rodat în meliţat, pe care Elena Lasconi probabil că l-a anticipat. În săptămâna al cărei final era marcat de sărbătoarea municipiului, Executivul a propus un alt fel de premiere a elevilor, împiedicaţi în anul pandemic să-şi testeze cunoştinţele la olimpiadele şcolare. Neavând bani de ajuns pentru recompensarea tuturor liceenilor de 10 la o disciplină şcolară sau mai multe, conducerea Primăriei a propus să ofere premii numai celor cu nota maximă la Limba şi Literatura Română, dată fiind legătura cu cei 500 de ani de scris românesc. A fost suficient pentru ca flecarii din Consiliu să facă senzaţie, sugerând bani pentru toţi absolvenţii de liceu cu 10, indiferent de materie.
Condiţiile în care vor fi premiaţi elevii şi sportivii
Distanţarea liberalilor de primăriţă şi partenerii USR s-a simţit inclusiv la hotărârea cu premierea elevilor şi sportivilor, introdusă suplimentar ordinii de zi pregătite pentru şedinţa extraordinară de luni, 19 iulie 2021. Dacă la precedentele puncte s-au plasat în antiteză cu propunerile Elenei Lasconi Anca Dumitrescu şi Ionel State, la subiectul legat de învăţământ i-a venit rândul lui Cristi Creţu să-şi joace rolul. Cum? Cerând eliminarea discriminării între cei cu 10 la Română şi cei cu 10 la Matematică, Informatică, Istorie ş.a.m.d.
Premierea sportivilor şi elevilor propusă de Primărie şi aprobată, într-un final, de Consiliul Local arată astfel. Rezultatele obţinute de sportivi la competiţii internaţionale beneficiază de următoarele recompense: locul I – un premiu de 1.500 lei; locul II – un premiu de 1.200 lei; locul III – un premiu de 900 lei; menţiune – un premiu de 600 lei. Pentru competiţiile interne, răsplata administraţiei publice constă în: 1.000 lei – locul I; 700 lei – locul II; 400 lei – locul III; 300 lei – menţiune.
Fondurile provin din alocarea de la Guvern de 2 milioane de lei, cu destinaţie clară: evenimentul „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc”, care include şi Zilele Municipiului.
Altfel stau lucrurile în cazul elevilor, pentru care premierea se face numai din donaţii şi sponsorizări, nu din bugetul local. De aceea numărul copiilor de 10 la învăţătură este pe jumătate din cel al sportivilor premiaţi. Iată ce sume primesc aceştia:
=800 lei pentru elevii care au obţinut media 10 la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională;
=500 lei pentru elevii care au obţinut media 10 la Bacalaureat, la disciplina Limba şi Literatura Română, sesiunea iunie – iulie 2021;
=400 lei pentru elevii de gimnaziu care au obţinut media generală 10 în timpul anilor şcolari (clasele V-VIII);
=400 lei pentru elevii de liceu care au obţinut media generală 10 în timpul anilor şcolari (clasele IX-XII).
Atât elevul, cât şi sportivul nu pot beneficia decât de un singur premiu, indiferent de numărul rezultatelor care îi califică pentru premierea organizată de Primărie.
La punctul cu premiile, Creţu a făcut echipă cu Ţâroiu
Banii de care dispune Primăria nu permit decât 65 de recompense: 44 de sportivi şi 21 de elevi. Oportunitatea contrelor electorale pe tema unei aşa-zise discriminări între elevii de 10 la Bacalaureat l-a introdus în scenă pe inspectorul adjunct Cristi Creţu. Deşi lămurit, cu explicaţii repetate, că premiile pentru şcolari au la bază donaţii şi sponsorizări în valoare de 9.000 lei, iar bugetul local nu poate contribui cu nimic, reprezentantul Învăţământului presa pentru răsplătirea tuturor. „Nu avem bani!”, a replicat scurt Elena Lasconi la stăruinţele acestuia vizând cuantificarea efortului bugetar. Efort pe care îl puteau depune chiar aleşii, donând indemnizaţiile, ca să fie eliminat tratamentul injust la care erau supuşi copiii.
După Creţu, ajutat să înţeleagă şi de primăriţa Elena Lasconi, şi de secretarul Ramona Simion că bugetul nu permite, legal, premierile propuse de municipalitate pentru merituoşii de la Bacalaureat, s-a trezit Liviu Ţâroiu din moţăială. Premiile să fie susţinute din bugetul local!, a dublat fostul primar, ca un ecou, insistenţele liberalului Creţu. „E ilegal, aţi fost primar! Este ilegal! Doar din sponsorizări putem să facem! Dacă aduceţi dumneavoastră donaţii şi sponsorizări, cu mare plăcere!”, i-a tăiat elanul electoral Elena Lasconi PSD-istului, care, la sfârşitul discuţiilor, a votat, la fel ca restul colegilor de la PSD şi PNL, plini de idei nesusţinute legal şi financiar, varianta Executivului.
Doi consilieri locali s-au oferit să suporte încă 12 premii
În plenul şedinţei extraordinare, doi consilieri s-au oferit să susţină ei o parte din stimulente. Consilierul POL Dorin Mirea a anunţat că asigură el zece premii, iar Anca Dumitrescu, două, specificând şi destinaţia: 10 pentru disciplina Istorie. Bunele lor intenţii au fost zădărnicite de lipsa informaţiilor referitoare la numărul total al elevilor cu o medie sau mai multe de 10. Căci n-ar fi fost corect să primească doar 12 copii, dintre cei care au obţinut nota maximă la alte materii în afara Limbii Române.
Gestul celor doi aleşi l-a încurajat pe Cristi Creţu să ceară Executivului să găsească şi alte sponsorizări, dar pe el nu l-am auzit să se ofere să doneze. „Câţi dintre dumneavoastră v-aţi gândit să facem o premiere pentru elevi şi pentru sportivi? Eu nu aş face asta (n.r. o suplimentare a premiilor), decât în momentul în care noi am aduna sponsorizări, ca să acoperim toţi copiii cu note de 10, indiferent de materie, pentru că altfel ar fi discriminatoriu. Acum, noi putem să ne legăm de acest eveniment care este pentru Limba Română şi să premiem Limba Română. Dacă, în acest an, reuşim să adunăm bani suficienţi din sponsorizări, ca să le dăm la toţi… dar să iei doi pentru Istorie şi 10 pentru nu ştiu ce, nu mi se pare în regulă. Sunt deschisă, facem contract de sponsorizare, dar cred că trebuie să aşteptăm să avem suma necesară pentru a le da tuturor.”, a pus capăt discuţiilor Elena Lasconi.
Liviu Ţâroiu a depistat o sursă de sponsorizare: patronii care îi finanţau lui Zilele Municipiului. „De Zilele Câmpulungului, lansam o invitaţie tuturor societăţilor să sponsorizeze activităţile. Aţi lansat această invitaţie?”, a mustrat-o fostul primar pe urmaşă că nu-i copiază obiceiurile generatoare de obligaţii. „N-o să cerşesc niciodată celor care sunt pe lista pe care aţi lăsat-o dumneavoastră aici.”, a ripostat Lasconi.
În Câmpulung, 60 de note de 10 la Bac
În Câmpulung, la examenul de Bacalaureat s-au obţinut 60 de note de 10, la toate disciplinele: =Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” – 34 de note de 10; =Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” – 14; =Liceul Teoretic „Dan Barbilian” – 12. Ţinând cont că regulile premierii nu permit decât un singur stimulent, indiferent câte note maxime are elevul, numărul ar fi scăzut destul de mult.
Reprogramarea Zilelor Municipiului, în cadrul cărora va avea loc festivitatea, reprezintă o ocazie de identificare şi a altor binefăcători, care, cu donaţiile lor, să sprijine premierea tuturor copiilor de 10 şi, astfel, să fie toată lumea mulţumită.
Magda BĂNCESCU