25.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

Un rucărean a băut la „Sărbătoarea Zăpezii”, apoi s-a urcat la volan

Un rucărean de 49 de ani, prins de poliţişti la volan fără permis de conducere şi băut, şi-a recunoscut vina şi s-a ales cu o condamnare cu suspendare, fiind obligat să facă la Primăria de domiciliu muncă în folosul comunităţii. Mai mult, nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul instanţei.
Băut şi fără permis, a plecat de la Dealul Sasului, spre Rucăr

Acum doi ani, pe 16 februarie 2019, Marius Olteanu, care participase, în calitate de comerciant de produse tradiţionale, la „Sărbătoarea Zăpezii”, organizată la Dealul Sasului, deşi consumase alcool şi ştiind că nu posedă permis de conducere, s-a urcat la volanului unei autoutilitare Dacia şi a plecat spre casă, la Rucăr, lângă el fiind şi fiul minor. Bărbatul a plecat de la Dealul Sasului, pe DN 73, iar când a intrat în Rucăr, în punctul „Posada”, a fost oprit de poliţiştii din localitate. Când aceştia i-au solicitat să se legitimeze, acesta le-a arătat certificatul de înmatriculare, poliţa obligatorie RCA şi cartea de identitate. Când i-a fost cerut permisul, rucăreanul a recunoscut că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto. În timp ce făceau verificările de legitimare, lucrătorii de Poliţie au sesizat că cel de la volanul Daciei mirosea a alcool, motiv pentru care au solicitat să fie testat cu aparatul etilotest. Drager-ul a arătat o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul Municipal Câmpulung, în vederea recoltării probelor biologice. Analizele de sânge au indicat că alcoolemia bărbatului era de 1,15 grame la sută alcool pur în sânge, prima probă, şi de 1,05 grame la sută, a doua probă, recoltată după o oră faţă de prima.

Închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

Pe numele lui Marius Olteanu a fost deschis dosar penal pentru săvârşirea celor două infracţiuni, acesta dobândind calitatea de suspect, cu drepturile şi obligaţiile aferente. La o jumătate de an de la săvârşirea faptelor, poliţiştii de la Rucăr au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung referatul cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de bărbat, iar procurorul l-a admis. Individului i-au fost prezentate faptele pentru care este cercetat, încadrarea juridică a acestora, dreptul de a fi asistat de un apărător şi de a nu face nicio declaraţie, cât şi faptul că s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa.
La audieri, Marius Olteanu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost acuzat şi a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost înaintat instanţei şi acceptat. Rucăreanul a declarat că, pe perioada şederii sale la „Sărbătoarea Zăpezii”, a consumat vin. La un moment dat, când era la târg, a fost sunat de soţia sa, care i-a spus că-i trebuie maşina, ca să plece cu celălalt fiu, să rezolve o anumită problemă. Bărbatul n-a mai aşteptat să vină cineva să-l ia şi s-a urcat el la volan, alături fiindu-i şi fiul de 16 ani pe atunci.

Pe 10 iunie 2020, Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat în dosarul lui Marius Olteanu, condamnându-l la un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pe o perioadă de doi ani. De fapt, acesta a primit câte un an şi trei luni pentru cele două infracţiuni, de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului, de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g % alcool pur în sânge.

Pedepsele i-au fost cumulate, cu aplicarea celei mai mari, la care s-a pus o treime din cealaltă.

Pe durata termenului de supraveghere, Olteanu trebuie să respecte mai multe măsuri. Nu are voie să părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei şi trebuie să presteze 60 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Rucăr. În plus, trebuie să suporte contravaloarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, de 2.000 de lei. Decizia a fost supusă apelului, în primele zile de la comunicare. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!