22/03/2025

Sindicalistul Stelică Ungureanu a debitat şi alte „gogoşi” la tv. Curtea de Conturi n-a găsit nicio ilegalitate în contractele Elenei Lasconi

La singurul contract, la care s-a impus recuperarea unei sume, firma, cu care obişnuia să colaboreze Liviu Ţâroiu, a lucrat şi în plus, a lucrat şi gratis

Ieşirea publică, pe un post tv local, a liderului de sindicat Stelian Ungureanu, care a lansat minciună după minciună legate de constatările Curţii de Conturi, a furnizat material de lucru comisiei de disciplină, reactivată de Elena Lasconi, după o perioadă de „suspendare”. Neadevărurile proferate în spaţiul public de un angajat al Direcţiei Sociale, cu mâncărimi pe limbă la adresa primarului, denigrat, printre altele, cu nişte aşa-zise contracte ilegale, sunt infirmate de concluziile auditorilor, care au întocmit, poate, cel mai potolit raport de când îşi prezintă rezultatele controalelor efectuate la Primăria Câmpulung. Înainte de a desfiinţa alte minciuni ale sindicalistului Stelică Ungureanu, opunându-i menţiunile din raportul de audit, trebuie să precizăm că verificările au privit activitatea din 2020. An în care Liviu Ţâroiu a condus din ianuarie, până dincolo de jumătatea lunii octombrie. Pe 19 octombrie, a fost învestită în funcţie Elena Lasconi, care a fost considerată „ordonator principal de credite” începând cu data de 20 octombrie. În afara deciziilor luate de primăriţă în cele două luni şi zece zile din anul 2020, angajaţii Camerei de Conturi Argeş au analizat mai multe sesizări făcute de nişte „binevoitori” la adresa legalităţii unor contracte încheiate de aceasta la început de mandat.

Ungureanu minte cu neruşinare când spune că mai multe contracte ale Elenei Lasconi au fost catalogate „ilegale”
În ediţia trecută, v-am prezentat cu câtă neruşinare a minţit liderul de sindicat la o emisiune tv, unde, zice el, a livrat o informaţie în premieră. De fapt, o calomnie în premieră, care suna astfel: „Atenţie, contractul de consultanţă cu city managerul de la Sinaia a fost constatat de către Curtea de Conturi ilegal. Puteţi să verificaţi la Curtea de Conturi.” Noi am verificat, el, nu. Căci dacă verifica, evita să folosească termenul „ilegal”, care implică răspunderea celui care îl aruncă public pentru a defăima pe cineva. În cazul lui Ungureanu, este evidentă intenţia de a o defăima pe Elena Lasconi.
Auditorii Camerei de Conturi Argeş au criticat la această iniţiativă a Executivului doar maniera stângace în care a decurs achiziţia publică. Nu contractul în sine, nu partenerul de contract, nu suma, nu durata colaborării. Ci maniera superficială în care un angajat al Primăriei a întocmit un referat de necesitate, document obligatoriu într-o astfel de procedură. Referatul a existat şi la acest contract, dar a fost făcut „ca la ţară”, cum erau obişnuiţi pe timpul lui Liviu Ţâroiu, nepretenţios la puţin şi prost. Deficienţa, una minoră, n-a încadrat relaţia contractuală a Primăriei la „nelegală”, ci s-a lăsat cu un avertisment verbal, echipa de audit considerând că nu este necesară formularea de recomandări.
Debitul verbal total nedocumentat al sindicalistului a „deşertat” şi alte minciuni pe postul tv. Calomnia lui Stelică Ungureanu la adresa Elenei Lasconi se extinde de la consultanţa oferită de city-managerul oraşului Sinaia şi la alte contracte ale primăriţei.

Iată cu câtă obrăznicie minte Ungureanu când afirmă: „Şi vă mai spun una, sunt mai multe contracte în neregulă, constatate de către Curtea de Conturi, ilegale, atenţie! Dacă vreţi, faceţi scris la Curtea de Conturi şi aflaţi despre ce este vorba. Persoanele care ne spun nouă că nu suntem corecţi, că nu suntem nu ştiu cum, de mine sunt curios ce o să spună: că nu sunt profesionist sau că sunt leneş, le-a demonstrat Curtea de Conturi că au încheiat…, că au făcut nişte ilegalităţi, atenţie! Şi după doar câteva luni… Nu se poate, se va constata în hotărâre… trebuie să se dea nişte bani înapoi, se va constata şi vor mai urma şi alte plângeri penale.”, este delirul incredibil al salariatului care minte de îngheaţă apele.
Chiar dacă au existat contracte la care procedura de achiziţie a „scârţâit”, Curtea de Conturi n-a găsit prejudicii, pentru care să ceară recuperarea lor
Elena Lasconi trece prin această experienţă din cauza unor reclamaţii făcute la Curtea de Conturi de unii dintre cei care o defăimează, direct sau prin intermediari, pe Facebook, în special. I s-au făcut petiţii, iar Curtea de Conturi le-a verificat, odată cu activitatea din anul trecut. Cu o excepţie, niciuna dintre aceste petiţii vizând mai multe contracte nu s-a soldat cu prejudicii materiale, cu sume de recuperat, nici măcar cu nişte recomandări din partea auditorilor, cum se întâmplă de obicei.

Unele colaborări au fost apreciate ca „aspecte pozitive”, altele, ca „aspecte negative”. În ciuda „aspectului negativ” al câtorva dintre situaţiile sesizate, a existat o singură situaţie în care primăriţa este obligată să recupereze o plată considerată nelegală de Curtea de Conturi.
I

ată ce contracte au făcut obiectul petiţiilor şi ce au constatat lucrătorii Curţii de Conturi:
=Contractul de consultanţă juridică, încheiat cu Cabinetul de Avocatură Gioarsă Gabriel, constând în cinci contracte de servicii juridice, în valoare totală de 10.600 de lei, a fost considerat „aspect pozitiv”. Avocatul a oferit nu numai consultanţă, ci şi asistenţă şi reprezentare la procesele Primăriei, care a dispus şi de fonduri, dar şi de aprobarea Consiliului Local. „Nu au fost constatate neconformităţi în faza de angajare a cheltuielilor publice.”, au concluzionat auditorii.
=Sintagma „aspect pozitiv” caracterizează şi relaţia contractuală cu Cabinetul de Avocatură Daniel Carmen, pentru suma de 3.900 lei. Concluzia Camerei de Conturi este identică celei anterioare. Primăria are voie să apeleze la apărători privaţi, deoarece din cele şase posturi de jurişti din organigramă sunt ocupate efectiv două.
=La „aspecte negative” se încadrează contractul de mentenanţă a sistemului informatic, încheiat cu SC Advanced Technology System SRL, pentru suma de 94.800 lei, şi contractul de consultanţă de tranzacţionare a energiei electrice, încheiat cu I.I. Surcelea C.Elena, pentru suma de 28.464 lei. Ce a nemulţumit Curtea de Conturi? Exact ce relatam la contractul cu city-managerul de la Sinaia: amatorismul manifestat de oamenii Achiziţiilor din Primărie, care n-au fost instruiţi cum să organizeze o procedură fără cusur.

Auditorii n-au criticat contractele în sine ori sumele achitate de Primărie, ci maniera sumară în care se întocmesc documentele la achiziţii. Carenţă pe care Elena Lasconi sperăm că a corectat-o, punându-i pe subordonaţii de la Investiţii – Achiziţii să participe la un curs susţinut de Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice. Ca să nu mai existe dojeni din partea Curţii de Conturi, sub forma unor avertismente verbale, pentru nişte scăpări impardonabile ale unor funcţionari publici de carieră.

În asta a constat „aspectul negativ”, nu în vreun prejudiciu, a cărui recuperare să fie impusă de Curtea de Conturi. În cazul celor două contracte nici măcar recomandări n-a avut de formulat.
=Alt contract găsit în regulă, în ciuda orăcăielii turbate a „trompetelor” finanţate politic, cărora Elena Lasconi le-a tăiat subvenţiile de la bugetul public, este cel cu Evenimentul Muscelean. Ziarul nostru, care publică, de mandate bune, fie că a fost primar Călin Andrei, fie că a fost Liviu Ţâroiu, anunţurile Primăriei, graţie versiunii print, are de onorat acelaşi tip de angajament, în cadrul contractului de iluminat public, finanţat cu fonduri UE. Contractul de prestări de servicii de informare şi publicitate pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de iluminat public”, încheiat cu Ziarul Evenimentul Muscelean AG SRL, pentru suma de 6.000 de lei – bani suportaţi de UE -, a fost încadrat la „aspect pozitiv”, nefiind constatate neconformităţi.
Oricum, valoarea contractului a fost una derizorie, lucru de care se poate convinge oricine care are curiozitatea de a consulta ofertele de promovare pentru investiţiile în iluminat plătite din fonduri UE, care depăşesc 20.000-22.000 de lei. Practic, pe plan local nu exista altă variantă pentru activitatea de promovare, în format tipărit, iar din afara Câmpulungului, nimeni n-ar fi acceptat un preţ atât de mic.
„Procesul de achiziţie s-a derulat în conformitate cu legislaţia în materie de achiziţii publice, fiind de menţionat faptul că serviciile de informare şi publicitate reprezintă o componentă a proiectului cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar necesitatea serviciilor a fost justificată de cerinţele specifice de informare şi publicitate prevăzute în Manualul de Identitate Vizuală al POR 2014-2020.”, redăm din raportul Curţii de Conturi.

La singurul contract soldat cu o sumă imputată, Elena Lasconi n-a făcut altceva decât să continue colaborarea cu firma cu care a lucrat Liviu Ţâroiu
„Buba” a fost la serviciile de cadastru achiziţionate de Primărie. Auditorii au constatat că s-au achiziţionat şi plătit servicii la un preţ considerat „semnificativ mai mare faţă de ofertele existente în catalogul electronic” pus la dispoziţie de SEAP. Prin urmare, instituţiei i s-a impus să remedieze abaterea constând în plăţi nelegale în valoare de 22.723 lei, la care se adaugă majorările de întârziere.
Dincolo de aspectul financiar de care s-au legat inspectorii, şefa Executivului are o justificare pertinentă pentru alegerea firmei Miv Cad Solutions SRL. Alegere, impropriu spus, pentru că Elena Lasconi n-a făcut altceva decât să continue colaborarea cu cadastristul contractat de Liviu Ţâroiu. La ale cărui servicii n-avea de ce să se renunţe, de vreme ce acesta s-a comportat profesionist: a lucrat şi repede, şi foarte bine, fiind mulţumiţi de prestaţiile sale ambii primari care au colaborat cu el. Administraţia Lasconi mai avea nevoie de cadastru pentru câteva zeci de străzi incluse în programul european P.O.I.M. pentru gaze în Câmpulung, pe care firma a acceptat să le lucreze fără costuri pentru Primărie. Mai mult, aceştia au făcut în plus la cadastru cele 13 tronsoane din DN 73, pentru a pregăti şoseaua de transfer către C.N.A.I.R. Dar, din nou, un referat „subţire” n-a fost în stare să explice munca în plus, peste contract, precum şi prestaţiile “din partea casei” ale cadastristului contractat.

Într-o ediţie viitoare vom prezenta şi contractele care s-au lăsat cu sume de recuperat, toate fiind investiţiile lui Liviu Ţâroiu.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!