22.6 C
Campulung Muscel
22/06/2025

Pet Electric Global, singurul ofertant la licitaţia pentru recrutarea operatorului de iluminat public

După cum arată participarea la licitaţia pentru găsirea firmei care va administra reţeaua de becuri şi lămpi stradale a municipiului, după modernizarea ei cu milionul de euro primit de la UE, nu sunt surprize în privinţa desemnării câştigătorului. Şi nici emoţii în privinţa respectării termenului rămas pentru găsirea operatorului cerut de finanţatorul european, care pune această condiţie la acordarea fondurilor nerambursabile. Cu trei zile înaintea alegerilor locale, pe 24 septembrie mai precis, Liviu Ţâroiu semna contractul de finanţare pentru „Reabilitarea sistemului de iluminat public în Municipiul Câmpulung”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, proiect pe care bugetul local al acestui an l-a inclus cu o prevedere de 5.802.840 lei. Subvenţie de la Uniunea Europeană, care, din fericire pentru municipiu, este un lucru cert. De la sfârşitul lunii septembrie începeau să curgă cele 90 de zile calendaristice pentru desemnarea partenerului privat al Primăriei, căruia i se va delega gestiunea prin concesiune a serviciului de iluminat public. Serviciu înfiinţat doar pe hârtie, primăvara trecută, în timpul stării de urgenţă, sub presiunea prinderii „trenului” banilor europeni.

Jumătate din răgazul de 90 de zile s-a consumat cu aprobarea documentaţiei de licitaţie şi postarea anunţului în SICAP   

Cele 90 de zile calendaristice de la data semnării contractului de finanţare se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, dată înainte de care trebuie finalizată procedura de alegere a operatorului. Alegere impropriu spus, deoarece nu s-a înscris decât un singur agent economic interesat de invitaţia Primăriei Câmpulung. Aşadar, este greu de crezut că vor exista contestaţii care să „saboteze” proiectul european al autorităţilor locale, cărora le-a rămas mai puţin de o lună până la încheierea „ultimatumului” Uniunii Europene. Obligatoriu, contractul de delegare a gestiunii trebuie să se încheie mai curând de data limită, deoarece se impune şi condiţia licenţei de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, prin care se recunoaşte calitatea de operator de servicii de utilităţi publice în domeniul iluminatului public. 

După tentativa eşuată a lui Liviu Ţâroiu de a obţine, pe 13 octombrie – la două săptămâni după alegeri -, votul vechiului Consiliu Local pentru documentaţia de achiziţie, subiectul a revenit pe ordinea de zi după învestirea noilor aleşi. Pe 28 octombrie, noul Legislativ a aprobat formalităţile pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de iluminat public în Municipiul Câmpulung”. Şi anume caietul de sarcini, elaborat de Ago Proiect Engineering SRL, modelul contractului de delegare de gestiune a serviciului, strategia de contractare, fişa de date a achiziţiei. Şi, foarte important, un nivel al redevenţei anuale de 0,5% din cuantumul veniturilor, fără TVA, încasate de prestator din serviciile efectuate în cadrul contractului de concesiune a iluminatului public.  

După încă o săptămână, când trecuse deja jumătate din răgazul de 90 de zile, pe 3 noiembrie este postat în SICAP anunţul destinat operatorilor în domeniu. Firma declarată câştigătoare va derula „activităţile de operare propriu-zisă, gestiune, administrare, exploatare, întreţinere – menţinere în conformitate cu obiectivele concendentului”. „Obiectul concesiunii este Serviciul de Iluminat Public (SIP) din municipiul Câmpulung şi cuprinde următoarele activităţi: concesionarea bunurilor care compun Serviciul de Iluminat Public; serviciile de menţinere – întreţinere în stare de funcţionare a sistemului de iluminat public; serviciile de iluminat festiv temporar, utilizat cu ocazia sărbătorilor şi altor evenimente festive (montajul produselor puse la dispoziţie de autoritatea contractantă); preluarea reclamaţiilor referitoare la iluminatul public.”, este descrierea în rezumat a obiectului contractului estimat la 1.024.533,74 lei.

Primăria căuta să obţină prin ofertele depuse cel mai bun raport calitate – preţ. 

În afara contractului cu operatorul, UE cere licenţa de la A.N.R.S.C., prin care firmei i se recunosc dreptul şi capacitatea de a presta serviciul de iluminat 

Până la termenul limită de depunere a ofertelor, 16 noiembrie, s-a înscris o singură firmă, SC Pet Electric Global SP SRL, cu terţ susţinător SC Elbi Electric & Lighting SRL, din Bragadiru. Până la urmă, nu e ceva nefiresc ca societatea câmpulungeană, care se ocupă, de câţiva ani, de întreţinerea sistemului de iluminat public, să păstreze în administrare o activitate pe care o cunoaşte foarte bine. Este adevărat, firma lui Adrian Pancu nu va gestiona, prin noul contract, aceeaşi reţea veche, mare consumatoare de curent, făcută în primul mandat al lui Călin Andrei, 2004-2008. Ci i se va preda în administrare investiţia realizată cu milionul de euro obţinut de Liviu Ţâroiu, care n-a apucat ziua (sau mandatul) în care să pună în operă primul proiect serios cu fonduri UE.

Pe 16 noiembrie, comisia de evaluare, formată din Roxana Tătulescu (preşedinte cu drept de vot), Mihaela Filipescu (membru), Sorin Bălăşcan (membru), Mihaela Rădescu (membru), Ionuţ Grigore (membru), Bogdan  Popescu (membru de rezervă), Nicolae Crânguş (membru de rezervă), a deschis unica ofertă primită. S-a consemnat lista de acte depuse de operatorul economic, s-a verificat garanţia de participare şi s-a admis oferta SC Pet Electric Global SP SRL. 

Următoarele etape ale procedurii, evaluarea tehnică şi financiară, trebuie să se încheie până pe 7 decembrie, cu trei săptămâni înainte de „finish-ul” impus de finanţatorul european. 

Valoarea totală estimată a contractului care urmează să fie atribuit se cifrează la 1.024.533,74 lei, pentru o perioadă de cinci ani. Remedierile în reţeaua de iluminat public au fost apreciate la 432.546,84 lei, iar iluminatul festiv, la 591.986,89 lei. După încheierea procedurii şi stabilirea operatorului, trebuie prezentate finanţatorului milionului de euro două documente vitale pentru susţinerea investiţiei din bani europeni. Primul: licenţa de operare a firmei desemnate, prin care i se recunosc dreptul şi capacitatea de a furniza/presta serviciul de iluminat public. Al doilea: extras din contractul de delegare a gestiunii, prin care se dovedeşte că activităţile propuse a fi realizate prin proiect nu au fost prevăzute în contract ca investiţii. 

Dacă Primăria nu se va încadra în termen şi/sau nu depune cele două documente, Autoritatea de Management a P.O.R. „va dispune rezilierea contractului de finanţare.”

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!