18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

PSD-iştii, care au deschis procesul pentru păstrarea paznicilor la Poliţia Locală, o pun pe Lasconi să trimită la instanţă un jurist al Primăriei

Justificarea intenţiei de a apela la apărători profesionişti pentru procesele cu PSD-iştii şi concediaţii era de înţeles şi de acceptat. Primăria nu are jurişti decât pentru procesele în care, în mandatele trecute, avea interes să piardă, favorizând anumiţi constructori ca să câştige în plus peste preţul contractelor obţinute. N-aveai cum să te prezinţi la proces cu oameni obişnuiţi să fie învinşi, mai cu seamă că, de data aceasta, nu este în joc neapărat mândria primăriţei de a ieşi cum vrea ea. Ci sunt la mijloc nişte bani, pe care, în caz de câştig al adversarilor, Primăria trebuie să-i achite cu titlu de despăgubiri salariale. Asta pe lângă reîncadrarea în muncă a celor la serviciile cărora a renunţat, neavând nevoie de personal pe care Liviu Ţâroiu îl ţinea confundând Primăria cu Serviciul Social. De ce, totuşi, Executivul a plusat în materialul pregătit pentru şedinţa din 30 iunie cu aproape toate cauzele în care este implicată administraţia publică locală? Căci asta n-a dat bine deloc la publicul care a urmărit dezbaterea şi care a rămas cu impresia că plătim din taxele şi impozitele noastre avocaţi – care numai ieftini nu sunt – ca să „şomeze” consilierii juridici ai Primăriei. Explicaţiile provin de la secretarul Ramona Simion, la a cărei sugestie Elena Lasconi a acceptat completarea propunerii de angajare a unor profesionişti şi pentru „mărunţişurile” instituţiei.

Personalul Primăriei nu poate asigura serviciile de reprezentare
În mod normal, atâta vreme cât are jurişti proprii, care pentru asta îşi iau salariul, Primăria nu poate contracta servicii private. Cu o excepţie: atunci când personalul instituţiei cu astfel de atribuţii este depăşit de volumul şi dificultatea speţelor, situaţie în care, potrivit afirmaţiilor secretarului Ramona Simion, s-ar găsi şi administraţia câmpulungeană.
Iată ce prevede legea în această materie – articolul I din O.U.G. nr.26/2012 -, căreia aceasta i-a dat citire în plenul şedinţei de miercurea trecută: „Autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome, care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare.”
Alineatul 2 prevede că: „În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alineatul 1, nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea: (…) Consiliilor Locale (…), pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale.”
De ce nu poate asigura personalul Primăriei serviciile de reprezentare în instanţă? Ramona Simion susţine că este copleşit de cantitatea de sarcini. „Atâta timp cât colegii mei au peste o sută de dosare de fiecare persoană, dosare care nu sunt stas, sunt din diferite domenii, contravenţii, fond funciar, muncă în folosul comunităţii, administrare venituri, decizii de impunere, evacuări, executări judecătoreşti şi multe altele, credeţi că două persoane se pot descurca? Eu apreciez că nu. Colegii mei mi-au cerut sprijinul şi am fost de acord ca, împreună cu doamna primar, să facem acest proiect de hotărâre. S-a dat drumul la concursuri, concursuri au fost, sunt în desfăşurare două concursuri. Unul va avea loc săptămâna viitoare, altul este în faza de depunere de dosare. Noi ne dorim să vină cineva ca să ne sprijine în activitate. Mai avem două posturi care sunt suspendate temporar, pe care nu le putem ocupa decât temporar. Nu cred că o să vină nimeni. Am încercat să dăm drumul anul trecut, nu s-a prezentat nimeni pentru o perioadă determinată. Nu ştim care va fi perioada determinată, pentru că persoana se poate întoarce oricând la locul de muncă.”, a precizat secretarul municipiului, la şedinţa din 30 iunie 2021.
După Ivan, procesele sunt prea uşoare pentru a apela la profesionişti
Elena Lasconi n-a fost scutită nici la acest punct de opoziţia social-democrată, care i-a scos ochii cu cheltuiala generată de contractarea unei case de avocatură. Cheltuială care n-ar fi existat dacă PSD nu i-ar fi atacat organigrama. Şi nu doar i-a atacat-o, a şi câştigat la judecata de fond. După eşecul încasat de Executiv la Tribunalul Argeş, acţiunea se mută la Curtea de Apel, unde apărarea Primăriei va fi construită de un apărător adevărat.
PSD-istul Constantin Ivan a afirmat la şedinţă că dificultatea proceselor nu justifică intenţia de consum al banului public cu avocaţi plătiţi ca să apere Primăria de foştii angajaţi. „Este o solicitare care nu face altceva decât să crească nişte cheltuieli din bugetul public, atâta timp cât există un Compartiment Juridic, pentru nişte speţe relativ uşoare. Odată ce au fost iniţiate nişte hotărâri care au fost votate, apoi contestate, procedura trebuie dusă până la capăt cu aceleaşi susţineri juridice. Cred că nu este o greşeală că personalul pe care îl aveţi în instituţie, vorbesc despre funcţionarii publici, nu pot sau nu-şi asumă corectitudinea şi legalitatea documentelor semnate şi înaintate spre aprobare. În raportul de specialitate se spune clar „motivul pentru care cred”. Nici nu este imperativ cerut sau nu este justificată temeinic această solicitare pentru consultanţă şi asistenţă juridică. Cred că ar fi oportun ca în Compartimentul Juridic să mai vină o persoană sau două care să-i suplimenteze pe cei existenţi şi să fie pe categorii de procese sau pe codurile care sunt în legislaţia românească.”, este părerea lui Ivan, care are parţial dreptate.
Reprezentarea Primăriei trebuie s-o asigure juriştii instituţiei, căci de aceea sunt plătiţi. Însă aceştia, nu că sunt depăşiţi de sarcini, sunt prea slabi ca să obţină un deznodământ favorabil angajatorului.
Iar procesul cu Ţâroiu, Manea şi Neculăescu, erijaţi în protectori ai paznicilor de la Poliţia Locală, nu este un fleac, de vreme ce PSD-iştii merg la Curtea de Apel din postura de învingători. Elena Lasconi, căreia bătaia de cap cu acţiunile în instanţă i-a fost cauzată chiar de grupul PSD, din care face parte şi Ivan, chiar dacă el nu se numără printre reclamanţi, are un răspuns şi pentru completarea Serviciului Juridic al Primăriei cu angajaţi capabili. „Există un post liber de consilier juridic şi unul de şef la Juridic. Am făcut concurs şi au fost întrebări uşoare. Şi n-au ştiut să spună că România este republică. Avem o mare problemă cu atragerea specialiştilor în administraţie.”, simte aceasta pe propria piele greutatea colaborării cu oameni insuficient pregătiţi. Iar cei buni se ţin departe, nu numai din cauza salariilor nestimulante pentru cineva care a performat în privat, ci şi din cauza atmosferei de lucru din Primărie, sinonimă cu înecatul în „melasă”. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!