20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Problema urşilor, care intră în gospodăriile argeşenilor, discutată la Colegiul Prefectural, dar fără a se găsit o soluţie de rezolvare

Marţi, 29 iunie 2021, prefectul judeţului Argeş, Emilia Mateescu, a prezidat şedinţa Colegiului Prefectural. În cadrul acesteia s-au supus dezbaterii şi analizei strategiile şi obiectivele propuse pentru desfăşurarea activităţii conform programului de guvernare şi problemele care duc la disfuncţionalităţi în activitatea desfăşurată de următoarele instituţii: Direcţia Silvică Argeş; Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Argeş; Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş; Garda Forestieră Judeţeană Argeş şi Agenţia Naţională a zonei Montane.

S-au prezentat problemele specifice şi dificultăţile cu care se confruntă aceste deconcentrate. Pentru rezolvarea acestora, instituţiile au propus măsuri în vederea îmbunătăţirii activităţii.

În ceea ce priveşte Direcţia Silvică Argeş, principalele probleme cu care se confruntă sunt generate de numărul mare de solicitări ce au ca obiect transferul unei suprafeţe de teren către UAT-uri în baza legilor reparatorii.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş a identificat că problemele de mediu din judeţul Argeş sunt generate de nerealizarea ţintelor (50% din deşeurile menajere reprezentând ţinta pentru anul 2020), privind colectarea selectivă a deşeurilor generate de la populaţie; abandonările de deşeuri pe terenuri neocupate sau situate de-a lungul căilor de comunicaţii rutiere, feroviare şi pe malurile cursurilor de apă; nerespectarea condiţiilor şi obligaţiilor de mediu de către operatorii care colectează, depozitează sau tratează deşeuri periculoase în cazul încetării activităţii; lipsa sistemului de canalizare în multe zone rurale; încercările de a introduce pe piaţa naţională a substanţelor şi preparatelor periculoase, care fac obiectul restricţiilor; scurgeri accidentale de ţiţei şi apă sărată; nesoluţionarea problemelor de mediu ce sunt de competenţa autorităţilor locale.

Garda Forestieră Judeţeană Argeş se confruntă cu fenomenul tăierilor ilegale de arbori localizate pe terenurile fără pază, cu toate că acesta a scăzut comparativ cu anii anteriori.

În ceea ce priveşte Agenţia Naţională a Zonei Montane, prin Oficiul de Dezvoltare Montană Curtea de Argeş, cadrul legislativ nu este adoptat la realitatea montană.

„În şedinţa Colegiului Prefectural am discutat împreună cu membrii Colegiului Prefectural situaţia urşilor din judeţul Argeş, care apar în zonele turistice şi în zonele rezidenţiale şi am căutat să găsim soluţii şi măsuri de intervenţie pentru încetarea acestui fenomen, pentru a asigura protecţia argeşenilor împotriva atacurilor urşilor. Întrucât, soluţiile propuse necesită colectarea mai multor date din teren, problematica urşilor va fi reluată şi în următoarea şedinţă de Colegiu Prefectural.”, a transmis prefectul Emilia Mateescu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!