La propunerea preşedintelui CJ, aleşii judeţeni au aprobat încheierea unui acord de asociere între Judeţul Argeş şi Asociaţia Voluntarilor Invictus, în vederea participării câmpulungeanului Claudiu Ionuţ Butoi la concursul de calificare din Cehia, premergător Jocurilor Paralimpice de la Tokyo. Prin acest acord, Consiliul Judeţean se angajează să sprijine Asociaţia Voluntarilor Invictus cu 14.000 de lei, pentru cheltuielile necesare participării lui Claudiu Ionuţ Butoi, sportiv paralimpic, la disciplina „Tir cu arcul compoud”, la Concursul de calificare „Para-Archery World Ranking Tournament and Final Paralympic Qualification 2021”, din Republica Cehă, între 3-11 iulie 2021, premergător Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, care se vor desfăşura între 28 august şi 3 septembrie 2021. De partea cealaltă, Asociaţia Voluntarilor Invictus, pe lângă participarea la competiţia sportivă din Cehia a lui Claudiu Ionuţ Butoi, are obligaţia să depună documente financiare justificative (contracte, facturi, procese verbale de recepţie, etc.), însoţite de un raport de activitate, în termen de 30 de zile de la finalizarea întrecerii, pentru care a primit sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Argeş; dar şi să menţioneze în toate documentele, comunicatele mass-media asocierea cu CJ Argeş, plus să folosească sigla Consiliului Judeţean pe materialele sportive, echipamente şi pe orice alte materiale de promovare va folosi Claudiu Ionuţ Butoi.
Numai echipamentul lui Ionuţ Butoi pentru competiţia din Cehia se ridică la circa 14.000 de lei
Pentru a reprezenta la cel mai înalt nivel România, sportivul paralimpic Claudiu Ionuţ Butoi are nevoie de echipamente şi materiale sportive pentru disciplina „Tir cu arcul”: săgeţi, vârfuri săgeţi, pene săgeţi, pin-nok-uri, stabilizatoare, aparat de ochire, scop, declanşator, geantă arc, tolbă săgeţi, dampere, greutăţi, în valoare de aproximativ 14.000 de lei. În acest sens, preşedintele Asociaţiei Voluntarilor Invictus, Petre Georgel Luca, a cerut sprijinul Consiliului Judeţean, căruia i-a înaintat o solicitare, pe care o redăm în continuare.
„Povestea Invictus România începe în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari şi civili, inspiraţi de organizarea, la Londra, a primelor Jocuri Invictus, sub patronajul Prinţului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare şi să ducă şi militarii răniţi români la Invictus Games.
Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea şi sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus.
Începând cu toamna anului 2014, aceştia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive şi de fund-raising, în care au angrenat şi veterani din teatrele de operaţii, inclusiv răniţi şi invalizi.
Datorită faptului că tot mai mulţi militari răniţi au manifestat deschidere vizavi de practicarea sportului pentru recuperare, pentru a-i putea sprijini, în anul 2016, a luat fiinţă Asociaţia Voluntarilor Invictus, având ca obiect principal sprijinirea militarilor răniţi în operaţiuni militare, în vederea recuperării fizice şi psihice prin sport, reprezentării României la Invictus Games, jocuri dedicate militarilor răniţi din întreaga lume, şi la diferite alte competiţii sportive interne şi internaţionale.
Din consideraţie faţă de conduita militarilor Armatei Române în teatrele de operaţii, începând cu anul 2017, România a primit invitaţia de a se alătura celorlalte ţări şi de a participa la Invictus Games cu o echipă formată din militari români răniţi/invalizi, ca urmare a participării la misiuni în ţară sau teatrele de operaţii.
Cu sprijinul oamenilor de bine din România şi a entităţilor guvernamentale şi neguvernamentale, Asociaţia Voluntarilor Invictus a reuşit să sprijine constant activităţile Echipei Invictus România, formată din militari români răniţi în operaţiuni militare, şi, implicit, să achiziţioneze materialele şi echipamentele necesare participării la Invictus Games Toronto 2017, Invictus Games Sydney 2018 şi la celelalte competiţii sportive interne şi internaţionale.
Şi anul acesta, Asociaţia Voluntarilor Invictus şi-a propus să sprijine o serie de militari răniţi, iar printre aceştia se numără şi plutonierul major Claudiu Ionuţ Butoi, militar rănit în teatrele de operaţii Afganistan, încadrat în gradul I de invaliditate (se deplasează în scaun cu rotile), actualmente membru al Echipei Invictus România şi al lotului naţional paralimpic la disciplina tir cu arcul compoud.
Începând cu anul 2017, când a ales să facă sport pentru a se recupera fizic şi psihic, Claudiu Ionuţ Butoi a obţinut numeroase premii şi titluri sportive: o medalie de aur şi o medalie de argint la Jocurile Invictus Toronto; o medalie de aur la Jocurile Invictus Sydney; campion naţional paralimpic în 2017; recordman naţional paralimpic – Italia 2019. De asemenea, Claudiu Ionuţ Butoi s-a implicat activ în promovarea sportului paralimpic ca provocare, motivaţie, mod de integrare socială, la nivel local, naţional şi internaţional, încurajând astfel persoanele cu dizabilităţi să practice un sport, să-şi depăşească limitele şi, astfel, să se bucure de o viaţă normală.
În perioada 3 iulie-11 iulie 2021, plutonierul major Claudiu Ionuţ Butoi urmează să participe, alături de Comitetul Paralimpic Român, la Concursul de calificare „Para-Archery World Ranking Tournament and Final Paralympic Qualification 2021” din Republica Cehă, eveniment premergător Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, care se vor desfăşura în perioada 27 august-3 septembrie 2021.
Pentru a reprezenta la cel mai înalt nivel România, sportivul paralimpic are nevoie de echipamente şi materiale sportive pentru disciplina „Tir cu arcul”: săgeţi, vârfuri săgeţi, pene săgeţi, pin-nok-uri, stabilizatoare, aparat de ochire, scop, declanşator, geantă arc, tolbă săgeţi, dampere, greutăţi, în valoare de aproximativ 14.000 de lei. În acest sens, vă cerem sprijinul. Preşedintele Asociaţiei Voluntarilor Invictus, Petre Georgel Luca.” Isabela FILIP