25.2 C
Campulung Muscel
August 3, 2021

Ursul omoară şi la Câmpulung

Ursul şi-a făcut din nou apariţia la Câmpulung şi a făcut prăpăd! A omorât doi porci într-o gospodărie, a rănit pe al treilea, apoi a fugit pe lângă calea ferată! Fiara a atacat în noaptea de 12 spre 13 iunie, în gospodăria familiei Ivan, pe strada Traian, în apropierea fostei Fabrici de Matriţe, şi a omorât doi porci. Din al treilea a muşcat cu sălbăticiei, apoi s-a pierdut în noapte. „A fost ursul. I-a omorât pe ăştia doi, iar pe al treilea l-a mursecat. Ce să fac cu el?!”, a spus proprietarul animalelor.
De la coteţ, jivina a fugit prin grădină, a dărâmat un palan de gard şi s-a pierdut pe undeva pe lângă calea ferată sau râu. Lângă oborul porcilor, prin grădină şi lângă şinele de tren, a lăsat mai multe urme pe pământul reavăn de la ploaie, care, după cum au apreciat specialiştii, animalul ar avea vreo 300 de kilograme. „Cum eram eu pe trasă, auzeam… Credeam că a venit cineva la porcul lui „Ciungu”, care e bolnav, să-l taie, şi se chinuie să-l taie. A durat cam zece minute… Când am auzit că nu se mai termină guiţatul, m-am gândit eu să ies.”, ne-a mai spus un vecin.
Imediat cum a aflat de incident, primarul Elena Lasconi a fost pe strada Traian, la familia Ivan: „Un urs a atacat azi dimineaţă (n.r. duminică, 13 iunie) doi porci din gospodăria familiei Ivan, din Câmpulung. E o situaţie gravă, mai ales că vorbim de o zonă cu trafic greu, nu pădure. Am fost la faţa locului, am luat imediat legătura cu Poliţia, Jandarmeria, şeful Gărzii de Mediu din România, Prefectul Judeţului Argeş, comisarul şef al Gărzii Forestiere Argeş, AJVPS Argeş. În această seară, o patrulă de jandarmi va supraveghea zona, pentru că există riscul ca ursul să se întoarcă. O să facem toate demersurile pentru a despăgubi familia Ivan şi pentru ca cetăţenii Câmpulungului să fie în siguranţă. În ultima săptămână, urşii au atacat animalele din mai multe gospodării din Cetăţeni, Dârmăneşti şi Dâmbovicioara.”, a transmis Elena Lasconi.
La postarea făcută de edilul Câmpulungului, un comentariu pertinent a fost adăugat de unul dintre internauţi, care a transmis că „nu se explică oamenilor foarte clar care este, de fapt, „mecanismul” de hrănire şi vieţuire al ursului: ursul e teritorial. Masculul dominant va păstra un loc de hrănire pentru el, din care va alunga orice alt urs mai mic. Ursoaicele cu pui vor pleca singure, deoarece urşii mari ucid puii pentru a face ursoaicele să intre în rut. Astfel, urşii tineri şi ursoaicele sunt împinse către marginea pădurii, unde, din cauza gunoaielor, culturilor şi livezilor, găsesc uşor hrană. Tăierea pădurilor nu afectează hrănirea urşilor, dimpotrivă, pe locul exploatărilor forestiere apar, în scurt timp, adevăratele locuri de hrănire: zmeură, mure, fragi, iarbă, etc. Corelat cu interzicerea vânătorii la urs, toate astea au dus la creşterea numărului lor. Practic, ursul nu mai are duşman natural şi are mâncare mult mai multă tocmai din cauza tăierilor de păduri. Aţi fost să vedeţi ce creşte pe un loc unde s-a tăiat pădurea la ras? E plin de fructe de pădure. Ceea ce deceniile trecute era o excepţie, acum a devenit banal: ursoaicele fac 3-4-5 pui la o singura fătare. Ideea potrivit căreia ursii nu au ce mânca şi „nu mai au casă” e indusă de ONG-urile de mediu, care, se ştie, dacă nu aplică astfel de strategii, nu-şi justifică existenţa şi nu-şi scot sponsorizările/ finanţările. Să aduci vorba de vânătoare legală şi revenire la cotele de urs declanşează un val de isterie vecină cu patologia, în condiţiile în care asta e singura soluţie, iar ţările care ne dau dictare în domeniul mediului şi-au exterminat de mult urşii. Şi nu acceptă sub nici o formă o eventuală relocare de la noi la ei, pentru că le pasă de viaţa şi siguranţa cetăţenilor, mai întâi. Motivele reale, pentru care la noi există susţinere publică atât de intensă a ursului, sunt: 1.E facil şi creează o senzaţie de importanţă în societate, de implicare şi ecologism. Nu acestea sunt „cerinţele” zilei? 2.Cei mai mulţi dintre cei care susţin ursul nu au niciun fel de activităţi reale outdoor: nu dorm la cort, nu merg pe munte pe trasee lungi, nemarcate eventual, nimic. Mersul la grătar şi ascultatul manelelor din maşină nu se pun. Nu au gospodării în zonele limitrofe pădurilor, nu cresc animale, nu deţin livezi, culturi de porumb, nimic, doar existenţe urbane. 3.Cel mai important: nu-i costă nimic din ce strică urşii. Asta e realitatea. Mi se pare foarte oportună o propunere de înfiinţare a unui fond public (din bani publici, adică) pentru despăgubirea rapidă şi eficientă a celor care au fost afectaţi în vreun fel de urs. Dar rapid şi din plin, aşa, să vedem, când primeşte cetăţeanul 300 de euro pentru un porc, dacă mai e aşa de virulentă poziţia „eco” „pro-urs”.”, a fost părerea lui Constantin, printre puţinele care pot fi luate în seamă.
Ursul şi-a făcut apariţia şi pe uliţele de la Coteşti
O musceleancă din Coteşti, Elena Mădălina Roman, a povestit cum un urs a coborât pe uliţele din Coteşti, comuna Godeni. Jivina a sfâşiat doi porci. „Şi la noi, la Coteşti, a coborât ursul pe uliţele satului şi a intrat în ograda unui cetăţean, unde a sfâşiat doi porci! Ne este teamă pentru a mai lăsa copiii singuri, să se joace, ne este teamă pentru noi, pentru animale! Grav că nu mai au ce mânca în pădure, grav că sunt defrişate pădurile, dar ceva trebuie făcut cu ei…”
Alex BARBU, Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!