16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Lasconi l-a „mirosit” pe directorul Socialului care susţinea, suspect de tare, o candidată la un concurs de angajare

Un program despre care primăriţa Elena Lasconi ne-a mai vorbit şi în alte ocazii, lucrându-se la implementarea lui, urmăreşte eliminarea corupţiei din instituţiile publice, începând cu Primăria Câmpulung. Optimistă de fel – un pic prea optimistă, tinzând către visare cu ochii deschişi, când se referă la stârpirea hoţiei din sistemul bugetar -, Lasconi susţine că vom fi premianţi pe ţară după introducerea unui sistem anticorupţie, care presupune şcolirea subalternilor, pentru revizuirea atitudinii faţă de obiceiul de a primi ceva. Bani, de obicei. Şcolirea sau dezintoxicarea, în cazul celor recunoscuţi ca şpăgari, căci, într-un oraş mic ca al nostru, se ştie pe unde trebuie să te duci pregătit. Primăriţa şi-a pus în cap ca instituţia pe care o conduce să obţină un ISO anticorupţie, ca să se ştie că „în această instituţie nu se ia şpagă.”
Lasconi l-a „mirosit” pe Bădiţa la un concurs pentru câştigarea căruia o susţinea suspect de tare pe o candidată
Aplicarea programului începe cu instruirea tuturor angajaţilor din serviciile şi instituţiile aflate în subordinea Primăriei şi Consiliului Local Câmpulung. „O să-i pun pe toţi să facă nişte cursuri la sânge. Aş vrea să ştiu apoi dacă se va mai putea face concurs pe bani la Spital şi la Primărie.”, a atins aceasta un punct nevralgic, despre care a recunoscut că, deocamdată, are dificultăţi în a stăpâni angajările pe pile la Primărie. Adică sunt unii de-o obrăznicie, dintre cei cu funcţii de directori, care, pesemne, intră în sevraj dacă nu iau mită. Obiceiul, cu tendinţe de boală, n-a pierit, în ciuda schimbării primarului, care a anunţat că-i „zboară” din Primărie pe cei învăţaţi să li se îndese în buzunar. Cele mai productive ocazii sunt concursurile în vederea ocupării posturilor vacante, la care candidaţii care n-au legături de amiciţie cu ştabii Primăriei şi care n-au de gând să-şi cumpere posturile nu se înscriu, ştiind că este pierdere de vreme. De aceea nu vin oameni pregătiţi, ca să se angajeze la Primărie, conştienţi că locurile libere sunt pentru piloşi.
Şi Elena Lasconi s-a trezit într-o situaţie în care a „mirosit” aranjamentul la un concurs, de care nu era străin Cătălin Bădiţa, promovat de Liviu Ţâroiu ca director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială. Pompoasă funcţia, pompos serviciul şi ăia sunt vai mama lor, ca pregătire, ca prestaţie, chef de muncă şi tot ce vreţi! Începând cu vârful, pe care, la un concurs, primăriţa l-a bănuit că susţine o candidată. Acum, e treaba lui de ce o susţinea. „I-am bătut obrazul şefului de la Asistenţă Socială, căruia i-am spus că vreau ca toate concursurile să fie pe bune. Era o candidată pe care am simţit că o doreşte foarte tare. Eu mă aşteptam… şi este posibil să n-am controlul la tot vreodată.”, recunoaşte Elena Lasconi, pe care unii, aşa cum este insul din cazul relatat, încearcă să o ia, cum spune românul „de fraieră”. Altfel spus, e începătoare, e frământată de altele şi nu s-ar prinde de matrapazlâcurile la ordinea zilei în mandatul trecut.
Spre ghinionul lui Bădiţa, Lasconi a prins mişcarea. „În sala în care se ţine concursul, am pus camere de supraveghere, inclusiv cu sunet, ca să se înregistreze tot. Dar dacă îi dă subiectele cu ceva timp înainte… eu le spun să schimbe subiectele pe loc, am făcut de multe ori acest lucru, ca să-i surprindă. Dar a doua variantă poate să fie tot una pe care o ştie deja. Sunt pregătite, să zicem, şase subiecte. Bineînţeles că aceea a ştiut să scrie numai subiectele lui. Întâmplător. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple.”, susţine şefa Executivului care, ca să cureţe instituţia de potlogării, trebuie s-o cureţe de potlogari.
Cerinţele de concurs îi avantajează pe cei care sunt mână în mână cu organizatorii
Primăriţa şi-a pus speranţa în modificările vizate de conducerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici în materia organizării concursurilor, care, în prezent, abundă în cerinţe aberante. Ca să te angajezi la Primărie, trebuie să visezi Constituţia şi toate codurile de legi în vigoare, de zici că recrutează miniştri, nu un amărât de şofer, căruia i s-a impus, între condiţii, legislaţia muncii. „Concursurile sunt concepute absurd.”, spunea şefa Executivului, care i-a cerut lui Ionuţ Ţuţea, şeful de la Resurse Umane, să specifice „noţiuni elementare”, nu capitole întregi din Codul Muncii. Când maniera de organizare a concursurilor se va schimba, în sensul de a cântări interviul şi aptitudinile, sunt şanse de cernere a pilelor de oamenii care concurează cinstit. Care, până acum, repetăm, s-au ţinut departe de invitaţiile de a participa, ştiind că sunt măsluite. „Când vom avea subiectele date electronic şi cu accent pe aptitudini, iar interviul să cântărească foarte mult, atunci vor fi schimbări.”, susţine Lasconi, dezamăgită de încercările de a fi păcălită, în ciuda avertismentului ei cu concedieri în rândul corupţilor din administraţia publică.
Pentru că am pomenit de concursuri – un domeniu putred, care a favorizat accesul în Primărie pe bază de şpagă şi relaţii de familie şi partid -, sunt şanse de reluare a concursului pentru postul de arhitect şef, după ce unul dintre participanţi a obţinut certificatul R.U.R. – Registrul Urbaniştilor din România. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!