21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Cel mult 20 de angajaţi ai Primăriei au servit acţiunea de curăţenie. Cei mai mulţi au ignorat apelul primăriţei Elena Lasconi

Evenimentul „Rendez-vous aux Jardins” a fost programat astfel încât „Ziua Internaţională a Mediului”, marcată pe 5 iunie, să cadă în „miezul” acţiunilor propuse. La Câmpulung, a doua zi a manifestărilor grupate sub genericul „Câmpulung – Oraşul Parcurilor şi Grădinilor” a fost rezervată unei curăţenii generale, care a antrenat voluntari alăturaţi organizatorului campaniei de igienizare. Primăriţa Elena Lasconi a convins să fie părtaşi unei activităţi civice elevi de la aproape toate şcolile şi liceele din oraş, cadre ale unităţilor militare şi o mână de angajaţi ai Primăriei. Din păcate, salariaţii instituţiei care ar fi trebuit să dea un exemplu, în calitate de organizatoare, au lipsit masiv, spre dezamăgirea primăriţei, care ne-a declarat că nu-i putea obliga să participe. Dar cine a venit a muncit, copiii şi militarii epuizând sacii în prima jumătate de oră. Cantităţile adunate din fiecare loc planificat au însemnat zeci de saci colectaţi de fiecare echipă de lucru.

 

#Primăriţa Elena Lasconi: „Dintre angajaţii Primăriei, puţini au spus „Da”. De la Poliţia Locală n-a ieşit niciunul!”

Distribuirea voluntarilor implicaţi în acţiunea de salubrizare a celor mai murdare locuri din oraş a arătat astfel: elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” au curăţat zona Flămânda, împrejurimea sălii de sport şi parcările şcolii şi cimitirului; copiii Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” au făcut treabă în Parcul „Kretzulescu”, în cartierul Rotunda şi la Turn; cei de la Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu” şi-au asumat sarcina curăţării Parcului „Ştefănescu”; cartierul Tabaci a fost opţiunea liceenilor de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”; colegii lor de la Liceul „Dan Barbilian” au igienizat malurile Râului Târgului, pe tronsonul cuprins între cele două poduri, de la liceu, până la Autogară; adolescenţii de la Liceul cu Program Sportiv au fost repartizaţi pe străzile Dragalina şi Poligonului (fosta Poartă 6 a Uzinei ARO); ridicarea mizeriilor de pe podul Abatorului şi strada Nicolae Bălcescu a intrat în sarcina elevilor de la Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”; liceenii Colegiului Tehnic au avut în grijă malurile Râului Târgului, de la podul Braşovului, până la podul Hidroelectrica; elevii Şcolii Gimnaziale „Theodor Aman” au avut o misiune grea în cel mai murdar cartier al oraşului, unde s-au ocupat de strângerea gunoiului în zona Podul Gobej – Calea Pietroasă.

După modelul copiilor, distribuiţi în zonele din vecinătatea şcolilor, de a căror curăţenie s-au ocupat cu străşnicie, mărturie fiind „munţii” de saci cu resturi adunate într-un timp record, militarii au făcut curat tot pe lângă „casă”: Pompierii, pe strada către Biserica Flămânda, în pădure; Jandarmii, pe strada Zăvoiului; Vânătorii, pe strada Mărăşeşti, la Staţia CFR; CBRN, pe strada Livadiei.

Angajaţilor Primăriei li s-a dat în grijă marginea de sus a Parcului „Ştefănescu” şi strada Gruiului, unde eforturile le-au fost diminuate de proprietarii care şi-au făcut curat în dreptul curţilor. „Astăzi este Ziua Mediului. Aşa cum am spus de foarte multe ori, îmi doresc să trăim sănătos, într-un oraş curat, cu aer şi apă curate. Şi să fie un oraş verde! Nu este prima acţiune de curăţenie pe care o fac şi n-o fac pentru a lua rolul ADP-ului sau al firmei Financiar Urban. Ci pentru a atrage atenţia că, atunci când ieşi din casa ta, şi acest loc este tot al tău. Nu cred că ai fi de acord ca cineva să-ţi arunce resturile de shaorma, mucurile de ţigară sau pamperşii pe covorul din living. Am văzut că este o modă la Câmpulung. Îmi doresc să conştientizăm că oraşul este al fiecăruia dintre noi şi că trebuie să avem grijă de el, să le tragem atenţia celor care aruncă gunoiul şi să ieşim în faţa casei şi a blocurilor şi să facem curăţenie.”, a fost mesajul primarului Elena Lasconi pentru câmpulungeni.

Acţiunea de sâmbătă, una de amploare, cu un rezultat de speriat, a antrenat voluntari care şi-au dorit să fie pe teren. „Dintre angajaţii Primăriei, puţini au spus „Da”. De la Poliţia Locală n-a ieşit niciunul. Sunt 20 de oameni din Primărie, mă aşteptam să fie mai mulţi, dar nu forţez pe nimeni. Aşa îţi dai seama de calitatea oamenilor şi de cât de mult sunt implicaţi în societatea civilă. Copiii sunt în jurul şcolilor la curăţenie. Au spus „prezent” Pompierii, Jandarmii şi cei de la unităţile militare. Avem pregătiţi aproape 1.000 de saci şi, dacă mai trebuie, cumpărăm. Mă bucur că au participat foarte mulţi copii, lucru care înseamnă că avem o şansă. Sper să activăm societatea civilă din Câmpulung.”, a adăugat aceasta.

Un gust mai amar decât cel pricinuit de chiulul subalternilor i-a produs primăriţei comportamentul halucinant al concetăţenilor care îngreunează munca Primăriei şi ADP-ului. „Toată lumea arată cu degetul spre primar şi ADP. La inundaţia de acum câteva zile, din Vişoi, toată lumea înjura primarul. Însă cei de la Edilul şi ADP au scos din canalizare pamperşi, lenjerie intimă, şi nu primarul face asta. Ţine de educaţie. Nu înţeleg nebunia cu pamperşii! Am găsit o grămadă între garajele din Grui! Le atrag atenţia mămicilor: Doamnelor, vorbim despre nişte femei! Nu avem cum să schimbăm lucrurile dacă rămânem la acest nivel.”, a încheiat Elena Lasconi.

Dată fiind cantitatea enormă colectată în sute de saci, primăriţa ne spunea că a luat legătura cu responsabilii ADI Servsal, pentru a nu taxa gunoiul predat firmei Financiar Urban de Ziua Mediului. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!