11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Doctoriţa Anca Dumitrescu a ajuns să se judece cu colegii consilieri State şi Vlădău

În dorinţa de a ajuta o colegă, trei politicieni câmpulungeni, care au şi calitatea de membri ai Consiliului Local, s-au trezit într-un proces, din cauza unei datorii neplătite. Datornica este un fost agent de turism, cunoscută amatorilor de vacanţe din târg, ale cărei decizii nesăbuite au făcut „victime” şi în rândul organizaţiei PNL. Anca Dumitrescu şi Ionel State s-au lăsat convinşi să gireze un împrumut făcut la un CAR din oraş de Ioana Flintea. Şi n-au fost singurii. A fost sensibilizat de nevoia de bani a tinerei şi patronul de la All In Top Audio, Adrian Vlădău, devenit, după alegerile de anul trecut, consilier local USR-PLUS. Cei trei giranţi ai împrumutatei s-au trezit, acum trei ani, că sunt chemaţi în instanţă, într-un dosar de executare silită, deschis din cauza debitului neonorat. Dintre cei trei, numai Anca Dumitrescu a fost supusă executării silite, achitând în totalitate datoria şi costurile executării. Prin urmare, medicul s-a îndreptat împotriva colegilor consilieri, care, împreună cu datornica Flintea, au fost obligaţi, în această primăvară, să-i restituie sumele poprite.


Au făcut un bine şi au ajuns într-un proces
Problemele celor trei consilieri locali au început în vara anului 2017, când liberalii Anca Dumitrescu şi Ionel State, împreună cu omul de afaceri Adrian Vlădău, au acceptat s-o gireze pe Ioana Flintea, membră PNL şi ea, pentru a accesa un împrumut. După un an şi jumătate, relaţia defectuoasă a debitoarei cu creditoarea i-a adus pe toţi în instanţă. CAR Elisan IFN a apelat la serviciile Biroului Executorului Judecătoresc Muraru Tătoiu Bogdan, care, în toamna anului 2018, a deschis o acţiune la Judecătoria Câmpulung, în numele creditorului, care avea de recuperat bani de la Flintea. Pe 29 octombrie 2018, instanţa a admis cererea şi a încuviinţat executarea silită, prin toate modalităţile prevăzute de lege, în baza contractului de împrumut din 6 iulie 2017, în vederea recuperării de la Ioana Andreea Flintea, Anca Florentina Dumitrescu, Ionel State şi Adrian Vlădău a sumei de 34.673,50 lei. Cei aproape 35.000 lei reprezentau debitul restant, dobânda aferentă şi penalităţile de întârziere, care urmau a fi actualizate. Acestei valori i se adăugau dobânda legală şi cheltuielile de executare.
Anca Dumitrescu s-a îndreptat împotriva colegilor, pentru a-şi recupera banii reţinuţi
Pusă într-o asemenea situaţie neplăcută, dr.Anca Dumitrescu a ripostat tot la instanţă, chemându-i în judecată pe Flintea, State şi Vlădău. Cauza a fost înregistrată la Judecătoria Câmpulung, în august 2020, şi s-a încheiat în martie 2021. Pretenţiile medicului de la TBC au constat în suma rezultată ca urmare a executării silite. Altfel spus, colegii de partid şi de Consiliu Local să fie obligaţi de instanţă să-i plătească suma reţinută acesteia în dosarul de executare din 2018, respectiv 34.675 lei. Plus cheltuielile de judecată.
Anca Dumitrescu a susţinut în acţiunea adresată Judecătoriei că, împreună cu Ionel State şi Adrian Vlădău, a girat-o pe agenta de turism Ioana Flintea, la contractarea împrumutului de 35.000 lei. Cum aceasta „nu a dat curs plăţilor aferente restituirii creditului”, s-a ajuns la executarea silită a debitoarei şi giranţilor. De fapt, a giranţilor, căci celei care a declanşat litigiul n-avea ce să i se reţină, în lipsa veniturilor.
„În urma executării, s-a constatat că reclamanta este giranta cea mai solvabilă. În aceste condiţii, s-a reţinut, prin înfiinţarea popririi, întreg debitul, la care s-au adăugat şi cheltuielile de executare, în mod exclusiv, de la reclamantă.”, situaţie confirmată cu documente emise de angajator, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, care reflectau sumele poprite doctoriţei, şi de Biroul Executorului Judecătoresc, care a emis adresele de înfiinţare a popririi.
Suma reţinută Ancăi Dumitrescu şi virată în contul executorului judecătoresc s-a apropiat de 40.000 lei, după cum reiese dintr-o adresă din februarie 2021 a Spitalului TBC Câmpulung, depusă la instanţă. În ceea ce-i priveşte pe pârâţii Ionel State şi Adrian Vlădău, aceştia n-au ripostat, printr-o întâmpinare, faţă de pretenţiile colegei lor din Consiliul Local. Şi nici n-au prezentat înscrisuri „din care să rezulte o altă situaţie faţă de cea invocată de reclamantă în acţiune, respectiv faptul că a achitat integral debitul supus executării silite.”
State şi Vlădău au ripostat cu apel la hotărârea care i-a dat câştig doctoriţei Dumitrescu
Judecătorul a constatat că, „din modalitatea în care a fost încuviinţată executarea silită, părţile au înţeles să renunţe la beneficiul de diviziune şi discuţiune”, potrivit clauzelor contractuale. Hotărârea adoptată pe 22 martie 2021 s-a întemeiat pe următoarele prevederi legale din Codul Civil: „Fideiusorul care a plătit datoria este de drept subrogat în toate drepturile pe care creditorul le avea împotriva debitorului. Fideiusorul nu este ţinut să îndeplinească obligaţia debitorului decât dacă acesta nu o execută. Atunci când mai multe persoane s-au constituit fideiusori ai aceluiaşi debitor, pentru aceeaşi datorie, fiecare dintre ele este obligată la întreaga datorie şi va putea fi urmărită ca atare, însă cel urmărit poate invoca beneficiul de diviziune, dacă nu a renunţat în mod expres la acesta.” (sursa: rolii.ro)
Pornind de la textul legii şi de la calitatea celor trei politicieni de debitor principal, respectiv de giranţi în contractul de împrumut, care generează un raport de solidaritate între ei, instanţa a admis acţiunea Ancăi Dumitrescu. Ionel State, Adrian Vlădău şi Ioana Flintea au fost obligaţi să-i achite doctoriţei suma de 39.773 lei, plus 1.645 lei, cheltuieli de judecată. Pe 17 mai 2021, Ionel State şi Adrian Vlădău au formulat apel.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!