După cei şase consilieri USR care au depus raportul de activitate aferent anului 2020, pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie, în care au încasat indemnizaţie de ales, s-au conformat obligaţiei doi liberali, Anca Dumitrescu şi Ionel State. După o săptămână de pauză în publicarea rezumatelor aleşilor, IT-istul Primăriei a actualizat rubrica dedicată documentelor pe care aleşii le întocmesc, din câte se pare, după un model stabilit la partid. Deşi debutanţi, unii dintre oamenii Elenei Lasconi au punctat în rapoartele lor parcă mai multe lucruri concrete decât liberalii, aceiaşi de câteva mandate bune, care muncesc pentru comunitate doar ridicând mâna în Consiliu. Subţirele şi generale cele două informări din partea PNL, postate pe site-ul Primăriei, în care nu ne atrage atenţia decât un singur amănunt. Majorarea burselor a fost meritul liberalilor, nu al primarului, deşi, în timpul schimbului de replici în plenul Consiliului Local, de la sfârşitul anului trecut, niciunul dintre partenerii de alianţă ai USR PLUS n-a cutezat să spună că PNL este iniţiatorul. Singurul consilier care a luat cuvântul în timpul şedinţei şi a solicitat creşterea a fost Dan Dumitraşcu, de la POL, “expediat”, la acel moment, cu angajamentul că bugetul pe 2021 va conţine sume ceva mai consistente pentru stimulentele performerilor în domeniul Învăţământului. Aşa că aşteptăm cu interes dezbaterea bugetului în Consiliul Local, întrucât prezentarea de luni, 12 aprilie, s-a făcut în absenţa aleşilor, dintre care unii aveau, probabil, interes să amintească Executivului şi subiectul burselor şcolare.
La PNL, raportul de activitate este un tipizat în care consilierii nu schimbă decât semnătura
Iniţiativa PNL Câmpulung referitoare la mărirea unora dintre bursele cuvenite copiilor buni din Câmpulung este reflectată în ambele rapoarte depuse de doi dintre aliaţii politici ai primăriţei. „La propunerea consilierilor locali liberali, a fost majorat cuantumul burselor de merit şi au fost menţinute premiile pentru elevii care obţin 10 la examenele naţionale.”, scrie Anca Dumitrescu. Iar Ionel State îi ţine isonul, inserând aceeaşi frază, „la cuvânt”, în raportul său.
De altfel, munca celor doi aleşi a constat într-un „copy-paste” jenant, care denotă o comoditate jignitoare până şi într-o chestiune simplă, aşa cum este redactarea unui raport anual. Care, în cazul noului Consiliu, aflat la început de drum, prezentarea se limita la trei luni, din cauza întârzierii organizării alegerilor locale. În ciuda sarcinii deloc copleşitoare, ce-au făcut cei doi şi, probabil, şi restul de la PNL, în caz că au adoptat, incorect, „tipizatul” de partid?! Au folosit aceeaşi exprimare cap-coadă, deşi pentru cei 800 de lei, în mână, încasaţi din banii noştri cu minimum de efort, constând într-o deplasare lunară la Primărie, puteau să-şi compună singuri textele. Dar cum politica nu se prea „pupă” cu creaţia onestă, cei doi reprezentanţi ai comunităţii au fost dovediţi de banala obligaţie a aşternerii unei compuneri de şcoală generală. Deşi pe Facebook, în cazul liberalei, când dă replici politice, am sesizat şi promptitudine, şi patimă, şi originalitate, deşi scrisul acela nu se plăteşte.
Păcat! Râd bursierii de astfel de aleşi care „plagiază” o redactare anostă. Şi nu râd cei de 10, căci ar fi bine, râd cei de 8,50, că în Consiliu sunt unii mai slabi decât ei.
În semestrul al doilea, teoretic, copiii ar trebui să primească burse mai mari decât în semestrul întâi
Revenind la subiectul burselor al căror cuantum a fost aprobat în decembrie, niciun liberal n-a îndrăznit să atenteze la imaginea politică a primarului, care le este partener de alianţă aflată la conducerea Câmpulungului, afirmând public că ei au cerut creşterea burselor de merit. Singura opinie care s-a auzit în plen, la acel moment, i-a aparţinut unuia dintre consilierii din opoziţie, Dan Dumitraşcu, pledant pentru o suplimentare peste cea propusă de Executiv, nefiind mulţumit de cuantumurile aduse în discuţie pentru a fi aprobate.
După votul obţinut cu promisiunea creşterii burselor pe al doilea semestru, care se plătesc din bugetul pe 2021, aleşii interesaţi şi primarul s-au aşezat la masa negocierilor. „Vă propusesem, pentru a impulsiona performanţa în şcoli, să discutăm pentru anul viitor un cuantum diferit de burse, pentru că, în momentul de faţă, sunt puşi în aceeaşi oală elevii cu media 8,50 şi ceilalţi. Eu vreau neapărat să modificăm cuantumul, pentru că mie mi se pare că nu asta înseamnă performanţă şi nu aşa îi ajuţi pe elevi să facă performanţă.”, era motivaţia primarului, pe care o vom vedea reflectată în bugetul pe 2021.
Magda BĂNCESCU