16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Arhitecta de la „Kretzulescu”, plătită şi în acest mandat?

Magda BĂNCESCU

  

Cum îţi arunci ochii pe lista de investiţii propuse în 2021, moţ între primele cinci… reabilitarea clădirii Băilor „Kretzulescu”! Asta-i bună! Nu lucrarea propriu-zisă, căci în privinţa renovării construcţiei abandonate în primăvara lui 2015, când aleşii au decis să nu continue colaborarea cu Grup Corint, la expirarea contractului, avem o puternică îndoială că se va realiza în acest mandat. Sau vreodată. Nu lucrarea este inclusă în buget, ci o D.A.L.I., finanţată cu 40.000 de lei. Ce mai caută „hârţoaga” în bugetul pe 2021, în condiţiile în care este gata din primăvara lui 2020…, numai Cel de Sus poate să înţeleagă gândirea de la Primăria Câmpulung! Nu s-a plătit anul trecut? Nu s-a plătit integral anul trecut? Sau se face altă D.A.L.I., din cauză că „vechea” a livrat un cost de infarct pentru „restul de executat”? 

Să povestim despre D.A.L.I., versiunea 2020. Anul trecut, cu şase zile înainte să intrăm în bulversanta stare de urgenţă, Ţâroiu convoca aleşii la o şedinţă extraordinară. Ce „ardea” la Câmpulung pe 10 martie, când COVID-19 îşi făcuse intrarea în România de trei săptămâni, iar spitalele noastre aşteptau, cu mâinile îndesate în buzunarele goale, să vadă dacă virusul ne ocoleşte sau ba? Băile „Kretzulescu”! Cifrele investiţiei, produse de colaborarea lui Liviu Ţâroiu cu alt proiectant, după ce a rupt înţelegerea cu Anca Coşa, erau prezentate Consiliului Local. Vi le redăm la virgulă, ca să vedeţi ce costuri ne propuneau autorităţile locale. Valoarea totală a lucrării se ridică la 9.683.356,71 lei, din care construcţii plus montaj, 8.283.770,35 lei, cu o durată estimată de execuţie a renovării băilor de 12 luni. 

Asta li s-a cerut foştilor aleşi să aprobe de către Liviu Ţâroiu, care a servit şi o motivaţie a zorului: să organizeze licitaţia pentru desemnarea constructorului. Asta în condiţiile în care bugetul pe 2020 nu conţinea decât o prevedere de 61.650 lei pentru lucrarea despre care povestim. Consilierii au declinat invitaţia şefului Executivului de a vota valorile care „îngheţau” respiraţia oricui şi s-au arătat dispuşi s-o asculte pe arhitecta Anca Coşa, interesată să-şi recupereze banii de la Primărie pe lucrarea neplătită. Sau neplătită în totalitate, după cum a contrazis-o primarul de atunci, bosumflat că pretinsa documentare solicitată de opoziţie nu făcea altceva decât să lungească mai mult un proiect lipsit de necunoscute. D.A.L.I. nu aducea nicio noutate, exceptând cifrele, în rest, proiectul Băilor „Kretzulescu” era acelaşi. Început de fostul primar Bălan, continuat de fostul primar Andrei şi plătit, îl cităm pe fostul primar Ţâroiu, de vreo trei ori Ancăi Coşa. Următorul primar – după cum scriam primăvara trecută – primeşte moştenire acest rest al investiţiei care rămâne aşa cum a proiectat-o arhitecta Coşa, fără nicio altă modificare. 

Şi, atunci, de ce a fost nevoie de un nou proiect? Pentru „restul de executat”, pe care angajaţii Primăriei, din comoditate şi/sau nepricepere, n-au fost în stare să-l calculeze. Adică să scadă din cantităţile totale prevăzute de proiectul vechi ce a muncit şi ce i s-a plătit firmei Grup Corint pentru clădirea băilor. Firma de la Alba Iulia a făcut, în intervalul 2013-2015, în care şi-a bătut joc de proiectul pe bani europeni, nişte consolidări şi compartimentări, în completarea cărora, ca să nu se strice puţinul lucrat de Grup Corint, Primăria a realizat, în mandatul trecut, acoperişul. Cum “creierele” de la Investiţii, Economic şi Tehnic n-au fost capabile de nişte calcule, pe baza proiectului iniţial, Ţâroiu a angajat-o pe Anca Coşa. Asta pentru că tot avea informaţiile necesare la dispoziţie. Convenţia celor doi a fost ca lucrarea să fie predată în două etape. Arhitecta i-a înmânat „autorităţii contractante” prima parte, pe care a facturat-o, iar Primăria i-a plătit-o cu 40.000 de lei, rămânând să primească restul de 40.000 de lei în momentul în care preda a doua parte. Ţâroiu s-a lamentat, acum un an, că restul lucrării n-a mai ajuns la el, nici după ce a trecut prelungirea acordată peste termenul convenit. 

Atunci, a contractat alt proiectant, pentru D.A.L.I. în ansamblul său. Probabil că noi, cetăţenii, n-am fi avut parte de informaţii livrate cu o asemenea generozitate de oamenii aceştia care vorbeau de sute de milioane şi de miliarde cu o lejeritate uluitoare, dacă Anca Coşa n-ar fi provocat discuţia frapantă. Prezentă la şedinţa din martie, anul trecut, din proprie iniţiativă, aceasta le-a cerut, foarte insistent, consilierilor să declanşeze o investigaţie a situaţiei în care, în anul 2019, la Primărie s-au depus două proiecte pentru reabilitarea Băilor „Kretzulescu”. Două proiecte, cu două facturi. Unul, susţinea ea, a fost refuzat, pe motiv că n-ar fi fost bun, afirmaţie contrazisă de Ţâroiu, care s-a apărat că n-a fost complet. Iar al doilea, derulat în 17 zile lucrătoare, a fost acceptat la plată. Acesta din urmă, reclamă arhitecta, nu avea ştampila unui specialist în monumente istorice, nu cuprindea toate pavilioanele ansamblului Băilor „Kretzulescu” şi n-avea cum să fie avizat, în acea formă, de Ministerul Culturii. 

Din câte ne amintim, anul trecut, Liviu Ţâroiu n-a mai făcut presiuni pentru alt vot, după ce, în martie, aleşii au hotărât să amâne aprobarea valorilor exorbitante. Deşi i s-a lungit gâtul în cei doi ani rataţi, cât a durat colaborarea eşuată cu soţii Coşa, aşteptând documentaţia care îi permitea să scoată băile la licitaţie. De aia a şi plătit cu vârf şi îndesat doi proiectanţi privaţi, pentru o sarcină neexecutată de subordonaţi. 

Sesizând în bugetul pe 2021 intenţia de a cheltui alţi 40.000 de lei pentru D.A.L.I. la Băile „Kretzulescu” – exact suma revendicată în primăvara trecută de arhitectă -, nu mă pot gândi decât la următorul lucru: Elena Lasconi plăteşte „datoria” Primăriei faţă de Anca Coşa. Altfel cine ştie ce mai iese la iveală!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!