În curând, va fi pusă la pământ Centrala Termică de la Grădişte, pentru care a fost emisă autorizaţia de demolare, după cum ne-a informat primarul Elena Lasconi. Desfiinţarea acestei construcţii devenită o ghenă de gunoi, inclusă degeaba pe agenda de salubritate a lucrătorilor de la ADP, a fost aprobată de vechiul Consiliu Local, în luna mai a anului trecut. La un an distanţă de momentul aprobării, sunt şanse ca locul să fie degajat de o ruină inutilă. La aceeaşi şedinţă, în afara „Centralei Termice Grădişte Lichid”, amplasată la intrarea în Câmpulung, în mini-cartierul din vecinătatea podului de la Pescăreasa, s-a stabilit că aceeaşi soartă o va avea fosta Staţie de Fluidizare, aflată pe strada Mărăşti, peste drum de Unitatea Militară Vânători de Munte, pe locul căreia concesionarul vrea să ridice o spălătorie auto cu autoservire şi o staţie PECO.
Anul trecut, nu se ştia pentru ce se demolează Centrala Termică de la Grădişte. Elena Lasconi vrea pe locul ei un spaţiu verde
Imobilul de la Grădişte, care nu este înscris în Cartea Funciară, are în componenţă un teren de 872 de metri pătraţi şi o construcţie cu suprafaţa construită de 227 de metri pătraţi. „Imobilul aparţine domeniului privat al Municipiului Câmpulung şi a fost trecut în conservare, aşa cum rezultă din Hotărârea Consiliului Local nr.19 din 26 februarie 2004.”, precizează referatul care explică propunerea înaintată, anul trecut, de Executiv Legislativului municipal. În evidenţele contabile şi în inventarul domeniului public al Câmpulungului, terenul figurează cu o valoare de 107.855,24 lei, iar construcţia – Centrala Termică Grădişte Lichid -, cu o valoare de 7.084,63 lei. „În situaţia actuală, construcţia propusă pentru desfiinţare nu aduce niciun folos Consiliului Local şi, implicit, cetăţenilor municipiului, având durata de folosinţă expirată, neputând fi exploatată sau gospodărită adecvat. (…) Având în vedere starea avansată de degradare a clădirii, reprezentând în acest moment un real pericol pentru vecinătatea imediată, poluarea produsă de dezintegrarea construcţiei, se consideră oportună iniţierea demersurilor legale privind emiterea autorizaţiei de desfiinţare pentru acest imobil.”, este iniţiativa Primăriei.
Legea permite Primăriilor să-şi demoleze construcţiile aflate în stare avansată de degradare, care pun în pericol siguranţa publică, exceptând monumentele istorice. Centrala, cu terenul aferent, este amplasată în zona de impozitare D.
Dacă, anul trecut, hotărârea Consiliului Local nu preciza pentru ce este dezafectat terenul, în 2021, ştim sigur că intenţiile sunt de a înfiinţa acolo un spaţiu verde. Cel puţin, asta îşi doreşte primarul în funcţie, care a cules, în perioada campaniei electorale, dorinţele oamenilor din teritoriu. Bugetul pe 2021 conţine o prevedere de 200.000 de lei pentru amenajarea spaţiului verde din cartierul mărginaş.
Parcul nu va apărea imediat, întrucât spaţiul de recreere va fi amenajat după conceperea lui de către un profesionist. „Nu vreau să mai amenajăm absolut nimic fără proiect gândit. Vom face colaborări cu facultăţile de arhitectură din ţară, concurs de arhitectură, vom scoate pe SICAP, orice facem, dar să fie proiect. ADP nu va mai merge să facă după ureche o asfaltare de parcare, un spaţiu verde, până când nu va exista proiect. Iar proiectul respectiv trebuie să arate foarte bine. Vreau să fac nişte lucruri frumoase. Nu se pot face toate dintr-odată. E complicat şi este complicat să înţeleagă cei de la ADP şi cei din Primărie că vreau o gândire unitară. Vreau să lucrez cu oameni deştepţi, asta face un lider. Vreau să lucrez cu oameni mai deştepţi decât mine, vreau să lucrez cu specialişti.”, a precizat primarul Câmpulungului. M.B.