Prezentarea proiectului de buget pe 2021, realizată de primarul Elena Lasconi, a debutat cu anunţul premierei consemnate de administraţia publică municipală: cel mai mare interes stârnit vreodată – de când se face o dezbatere a bugetului – cetăţenilor invitaţi să transmită idei de investiţii. „Am primit zeci de mesaje pe adresa orasulmeu@primariacampulung.ro. Mă bucură acest lucru, pentru că îmi dau seama că oamenii au încredere că, în sfârşit, vocea lor este auzită şi aşa este. Toate solicitările sunt luate în calcul de noi, multe dintre ele poate n-o să le regăsiţi în tabelul cu bugetul, dar sunt prinse, cu siguranţă, în proiectele care apar în el.”, a transmis, în deschidere, primarul Câmpulungului.
De pildă, cererile privind înlocuirea unor becuri stradale sunt rezolvate, automat, prin investiţia de modernizare a iluminatului public, care va însemna lămpi LED pe toţi stâlpii din oraş şi care se va realiza cu milionul de euro, fonduri UE. „Săptămâna trecută, am primit ok-ul că ni se va aloca finanţarea de un milion de euro.”, a comunicat Elena Lasconi.
În această ediţie ne vom limita relatarea la sugestiile de lucrări primite de la câmpulungeni, cu precizarea că în ediţiile viitoare ne vom apleca în amănunt asupra evenimentului de astăzi, 12 aprilie, la care au mai participat city-managerul Ioana Marcu şi directorul economic Violeta Iarca.
O parte dintre cerinţele cetăţenilor adresate primarului Elena Lasconi arată astfel: amenajarea unor spaţii verzi, iluminatul cu becuri LED, sincronizarea semafoarelor, cinema în aer liber. „Eu consider că este o idee mult mai bună să avem un loc în aer liber în care să se întâmple mai multe lucruri, nu doar cinematograf, şi teatru, şi diverse activităţi pentru tineret. Este prima dată când alocăm bani mai mulţi pentru tineret. Alocăm de şase ori mai mult decât a fost prevăzut până acum, de la 10.000 de lei la 60.000 de lei, dar aceasta este o sumă mică, comparativ cu ceea ce va veni din proiectele pe fonduri europene şi din grant-uri.”, a explicat aceasta.
Alte sugestii: mini-festivaluri, un ghid turistic, un skatepark pentru copiii de la blocurile fostei Uzine ARO, promis şi în timpul campaniei electorale. „100% mă voi ţine de cuvânt. Ştiu că se joacă pe lângă ghenele de gunoi şi mi se rupe sufletul. Va fi cel puţin un skatepark la blocurile ARO. Avem o solicitare pentru patinoar, dar aceasta este o misiune imposibilă, deocamdată, dacă ne referim la patinoarul din „Kretzulescu”.”, a continuat Elena Lasconi. Tot legată de tineri este şi ideea de „street art” pe unele dintre clădirile din Câmpulung.
Lista de propuneri continuă cu: relocarea staţiilor de taxi care încurcă, amenajarea Parcului „Kretzulescu”, creşterea alocării bugetare pentru domeniul social, unde, oricum, autorităţile s-au depăşit pe ele şi nu este vorba numai despre banii alocaţi din buget, ci la proiectele concepute cu fonduri europene, o cantină socială, o statuie în rondul de la „Dinicu Golescu”, îmbunătăţirea expoziţiilor de la Muzee, reabilitare de biserici, parcul din cartierul „Flămânda”, sistem de supraveghere video. „În cazul tuturor acestea sunt mai mult decât discuţii, pentru că, de exemplu, la parcul din „Flămânda” avem un proiect în derulare, făcut pro bono de un arhitect, şi urmează să-l amenajăm. De asemenea, la sistemul de supraveghere video sunt solicitări de a mai pune, pe ici, pe colo, câte o cameră video. Îmi doresc foarte mult să schimbăm toate camerele video din Câmpulung şi să montăm unele cu o rezoluţie foarte bună, de ultimă generaţie.”, a mai precizat Elena Lasconi.
Restul subiectelor prezentate în cadrul acţiunii de astăzi vor fi abordate în ediţiile viitoare ale ziarului nostru. Magda BĂNCESCU