26/04/2025

Garajele sunt inventariate. Primăria n-are decât o hartă a garajelor pentru care există contracte de închiriere

Câmpulungenii care cred că anunţul demolării garajelor, pentru care există sau nu contract de închiriere, este iar o sperietoare scornită de autorităţi, pentru a-i determina să le desfiinţeze singuri, s-ar putea să se înşele de această dată. Deţinătorii de magherniţe rămân fără contract de la 1 iulie 2021, moment în care ar trebui să asistăm la degajarea domeniului public, de bună voie, de către ocupanţii intraţi în ilegalitate după această dată. La fel, se înşeală şi cei care cred că vor impresiona cu lacrimi şi rugăminţi, strategii de care primăriţa a avut parte la audienţe, fără, însă, a o înmuia. Dacă nu manifestă fermitate, aspectul de şatră al cartierelor se menţine şi în acest mandat. Afirmaţie pe care pare să o contrazică munca de teren dispusă pentru împrospătarea unui inventar, pe care Liviu Ţâroiu s-a angajat că-l actualizează, fără a se şi ţine de cuvânt. Baza de date planificată „din gură” în legislatura trecută trebuia să reflecte situaţia completă a garajelor: pentru câte nu se plăteşte chirie, câte sunt pe domeniul public, câte, pe domeniul particular, câţi posesori de garaj nu mai au maşină ş.a.m.d. Atât primarul Elena Lasconi, cât şi viceprimarul Nicolae Zaharia au recunoscut că nu există acest inventar complet, care să le uşureze campania de notificare a cetăţenilor privind obligaţia de ridicare a coşmeliilor de pe terenul statului. 

Tertipuri ale garajiştilor: demolarea să înceapă atunci când Primăria va avea cu ce să înlocuiască şandramalele 

Reacţiile favorabile demolării garajelor sunt, fireşte, mai numeroase decât cele potrivnice. Pe care Elena Lasconi le anticipa, de altfel, având parte de ele la înscrişii la audienţe, care încearcă fie s-o facă să se răzgândească, fie să tragă de timp. Adică să le lase garajele în pace până când Primăria va avea pregătit un proiect menit să le înlocuiască cu altceva. Unii dintre cei care s-au mobilizat sunt locuitori ai Vişoiului, cartierul cel mai afectat de această „plagă”. Oamenii au încercat s-o convingă să amâne punerea în aplicare a cerinţei de demolare. Unul dintre aceştia „se plângea că are acolo un garaj şi dacă poate să-l demoleze în momentul în care noi avem ceva să punem  în loc. Am spus că este exclus. Ştiu că îmi vor pune o etichetă, dar îmi asum acest lucru, ştiu că este o măsură nepopulară. Eu am venit să fac treabă, sper să înţelegeţi că sunt de bună credinţă. O să vedeţi ce va fi acolo. Nu fac rabat la acest lucru. Garajele trebuie demolate. Să fii al naibii în acest moment înseamnă să nu ai prietenii, să n-ai combinaţii şi să iei deciziile pe care le consideri corecte, pentru a dezvolta oraşul şi a transforma o zonă de ghetou într-una de municipiu.”, a declarat primăriţa Lasconi. 

Lipsa posibilităţii de a primi parcare de reşedinţă nu va fi pe 10 ani, ci pentru totdeauna 

În acest moment, o echipă mixtă ADP + Urbanism merge pe teren cu o planşă, care reflectă doar existenţa garajelor pentru care există contracte de închiriere, fiind exclusă existenţa autorizaţiei de construire. Probleme vor fi, după cum anticipează primăriţa, acolo unde sunt proprietăţi particulare. „Dar eu sper ca, atunci când vor vedea cum o să se schimbe oraşul şi ce putem să punem în loc, să-şi schimbe puţin gândirea. Sper. Eu vreau să fac bine, dar nu vreau să-l fac forţat. Primele demolate sunt cele ilegale. Nu mai spun că se produce furăciune de curent, fiind trase tot felul de cabluri la ele.”, susţine Elena Lasconi. După acestea intră în programul de demolare, de la 1 iulie, garajele pentru care există contracte de închiriere valabile până la 30 iunie 2021. 

Amplasamentul va servi amenajării unor spaţii urbane, care mai întâi vor fi prezentate oamenilor. „Vor fi zone verzi, cu locuri în care poţi să joci table, să stai la o poveste, şi cu locuri de parcare. Dacă oamenii înţeleg acest lucru, bine. Dacă nu, rămân şi fără loc de parcare.”, a anunţat primăriţa, care s-a răzgândit în privinţa termenului cât operează interdicţia de a beneficia de parcare de domiciliu, în cazul celor care refuză să se conformeze obligaţiei de demontare a garajelor. Iniţial, aceasta se gândise să propună Consiliului Local lipsa posibilităţii de a primi loc de parcare pentru zece ani, însă acum este convinsă că mai eficientă este o măsură mai dură de atât. Şi anume îndărătnicii să nu primească deloc parcare. În plus, şandramaua va fi demolată pe cheltuiala Primăriei. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!