În comuna Lereşti, una care se vrea turistică, pe lângă faptul că vacile şi caii sătenilor, în special ai celor de etnie romă, se plimbă în voie pe drumuri, punând în pericol siguranţa rutieră, mai nou şi tirurile sunt parcate aiurea, în plină stradă. Se întâmplă asta în zona Pensiunii Amada, unde autovehiculele de mare tonaj sunt lăsate pe drumul judeţean spre Voina, de vineri până duminică, blocând un sens de mers. Acest lucru demonstrează fie că cei care comit astfel de nereguli nu se sinchisesc de cuantumul amenzilor, fie că autorităţile locale au scăpat de sub control acest fenomen, care persistă de ceva vreme.
Pe lângă faptul că sunt un pericol public, fiind un factor de risc în ceea ce priveşte producerea accidentelor rutiere, micşorând vizibilitatea, tirurile parcate în plină stradă la Lereşti strică şi imaginea comunei. Mai mult decât atât, localnicii par să nu fi apreciat reabilitarea drumului judeţean şi parchează, la rândul lor, maşinile pe trotuare şi pe spaţiile verzi, pe care nu le întreţin. Din loc în loc, în loc de flori sau altceva care să-ţi încânte privirea, bălăriile sunt cât casa, aşteptând, probabil, să le cosească cei de la Primărie. Tot la Lereşti, zilnic, pe drumul judeţean spre Cabana Voina, dincolo de Pojorâta, şoferii trebuie să circule cu viteză redusă, dar şi cu ochii-n patru, căci pe şosea circulă nestingherite animalele localnicilor. Vacile, dar, mai ales, caii rudarilor, umblă în voie şi traversează strada când ţi-e lumea mai dragă! De-a lungul anilor, situaţia a rămas neschimbată şi doar norocul a făcut ca până acum să nu ne confruntăm cu accidente de circulaţie cu victime.
Când se consideră staţionare neregulamentară şi cum se pedepseşte
Potrivit Noului Cod Rutier, se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare. Nu se consideră oprire: imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesară pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă prin această manevră nu a fost perturbată circulaţia pe drumul public respectiv, imobilizarea autovehiculului având o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru operaţiunea de distribuire a mărfurilor alimentare la unităţile comerciale. Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător. Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, oprirea neregulamentară şi cu 4-5 puncte amendă şi 3-4 puncte penalizare staţionarea neregulamentară. Un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară. Alex BARBU