Ieri, aleşii locali au votat implementarea Protocolului care se va încheia între Poliţia Locală şi Poliţia Municipală. Colaborarea între instituţii are ca obiect prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în general şi al celui stradal în special, precum şi programul pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale în sistem integrat, în domeniul circulaţiei pe drumurile publice din municipiu. Dar şi eficientizarea activităţilor poliţiştilor locali, prin integrarea sancţiunilor aplicate conducătorilor auto în S.I.N.E.P.C.V.I. (Sistemul Informatic Naţional de Evidenţă a Permiselor de Conducere şi a Vehiculelor Înmatriculate) – abateri, respectiv a implementării punctelor de penalizare aplicate ca urmare a constatării unor abateri la regimul circulaţiei rutiere.
Se vor realiza acţiuni comune privind ordinea publică şi circulaţia pe drumurile publice
Pentru părţile care conlucrează, adică cele două Poliţii, în cadrul protocolului s-au stabilit nişte responsabilităţi comune. Acestea se referă la participarea, conform competenţelor legale, la misiuni de asigurare a ordinii şi liniştii publice cu ocazia activităţilor cultural-artistice şi sportive, a mitingurilor, marşurilor, activităţilor de pichetare, comerciale promoţionale şi altele de această natură, care se desfăşoară în spaţiul public şi implică aglomerări de persoane.
Informarea reciprocă şi oportună cu date şi informaţii relevante, este o altă responsabilitate stabilită, în scopul identificării unor situaţii de încălcare a prevederilor unor acte normative, care pot afecta ordinea şi siguranţa publică, securitatea persoanelor, obiectivelor, bunurilor şi valorilor, precum şi în situaţii de urgenţă. Informarea reciprocă se face şi în situaţiile organizării şi desfăşurării adunărilor publice supuse declarării prealabile, precum şi în cazul celor apărute spontan; dar este şi oportună, cu date şi informaţii relevante, în scopul identificării unor situaţii de încălcare a prevederilor unor acte normative ce pot afecta siguranţa traficului rutier.
Organizarea acţiunilor comune are ca scop asigurarea măsurilor specifice în zonele în care s-au produs sau există pericol de producere a unor incendii, explozii sau alte situaţii de urgenţă, în vederea prevenirii acestora.
Ce activităţi va desfăşura Serviciul Poliţie Locală Câmpulung pe segmentul de ordine publică
Poliţia Locală Câmpulung va executa dispoziţiile primarului, în vederea realizării în bune condiţii a oricărei acţiuni organizate în condiţiile legii de către Primăria Câmpulung. Mai cooperează cu serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, pentru punerea în legalitate a localnicilor cu acte de identitate expirate.
Agenţii locali fac activităţi de patrulare în zonele de competenţă şi menţinerea ordinii şi liniştii publice în apropierea unităţilor de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” şi Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, a unităţilor sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat, în zonele comerciale şi de agrement, în parcuri, pieţe, etc.
Mandatele de aducere emise de organele de urmările penală şi instanţele de judecată, care arondează Câmpulungul, pentru persoanele care au domiciliul în municipiu, vor fi executate de către efectivele din Serviciul Poliţie Locală Câmpulung. În cazurile în care poliţiştii locali se confruntă cu probleme deosebite în executarea mandatelor de aducere (cazuri în care se impune folosirea mai multor forţe sau a mijloacelor de autoapărare din dotarea structurilor de Jandarmi sau Poliţie), vor solicita sprijin pentru ducerea la îndeplinire a acestor activităţi la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş sau la Poliţia Municipiului Câmpulung.
Poliţiştii locali vor lucra pentru combaterea faptelor comise în locurile publice de minorii lipsiţi de supraveghere (cerşetorie, inhalare de substanţe halucinogene, absenteism şcolar, etc.) şi rezolvarea situaţiei acestora împreună cu serviciile de asistenţă socială, precum şi îndeplinirea celorlalte atribuţii stabilite prin lege, care privesc climatul de ordine şi siguranţă publică.
Aceştia, vor informa şi furniza către Poliţia Municipiului Câmpulung date şi informaţii cu privire la infracţiuni constatate ori surprinse de camere de supraveghere a diferitelor obiective amplasate în municipiu, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, conform competenţelor conferite de actele normative în vigoare. La fel, se vor comunica în cel mai scurt timp Poliţiei Câmpulung date cu privire la nerespectarea legii (altele decât cele stabilite în competenţa Poliţiei Locale, despre care au luat la cunoştinţă pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice), care sunt de competenţa acesteia.
La solicitarea Poliţiei Municipiului Câmpulung, agenţii de la Locală desfăşoară activităţi specifice de menţinere a ordinii publice în municipiu, în zonele de interes operativ.
Ce activităţi va desfăşura Serviciul Poliţie Locală pe segmentul circulaţiei pe drumurile publice
Poliţia Locală asigură fluenţa traficului rutier pe drumurile publice din raza teritorială de competenţă, având drept de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor auto, exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de lege în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.
Verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi sesizează Serviciul Public a Administrarea Domeniului Public şi Privat Câmpulung neregulile constatate, privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acordă asistenţă în zonele unde se aplică marcaje rutiere.
Participă la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înlăturarea efectelor fenomenelor naturale, în cazul ninsorilor abundente, viscol, vânt puternic, ploaie torenţială, grindină, polei şi alte asemenea fenomene pe drumurile publice, precum şi la dirijarea circulaţiei rutiere în cazul lucrărilor efectuate în carosabil.
Împreună cu Biroul Rutier Câmpulung, asigură măsurile de circulaţie ocazionate de adunări publice, mitinguri, marşuri, demonstraţii, procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni comerciale promoţionale, manifestări cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, după caz, precum şi de alte activităţi care se desfăşoară pe drumul public şi implică aglomerări de persoane. Mai acordă sprijin Biroului Rutier Câmpulung în luarea măsurilor pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier. Iar, în cazul accidentelor soldate cu victime, asigură paza locului şi ia primele măsuri care se impun pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor şi a făptuitorilor şi, dacă se impune, transportul victimelor la cea mai apropiată unitate sanitară, întocmind documente pentru evidenţierea acestor măsuri, prin procese-verbale.
Poliţiştii locali pot constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis; privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule; dar şi pentru încălcarea normelor legale privind efectuarea activităţii de transport public în Municipiul Câmpulung de către persoane neautorizate în condiţiile legii.
Săptămânal, Serviciul Poliţie Locală înaintează către Poliţia Câmpulung – Biroul Rutier, copiile proceselor verbale pe baza cărora s-au aplicat sancţiuni contravenţionale la regimul rutier şi care au ca măsură complementară aplicarea de punte penalizare, pentru a fi implementate în aplicaţie de Serviciul Rutier.
Ce activităţi va desfăşura Poliţia Câmpulung pe segmentul circulaţiei pe drumurile publice
La solicitarea scrisă a Serviciului Poliţie Locală, vizând identificarea conducătorului auto implicat în săvârşirea unei contravenţii, după ce această instituţie a parcurs etapele procedurale de înştiinţare a şoferului, pentru a se prezenta la sediu în vederea aplicării măsurii legale, Biroul Rutier Câmpulung adresează într-un termen rezonabil şi fără ca activitatea structurii rutiere să fie afectată, o solicitare proprietarului sau deţinătorului mandatat al vehiculului de a comunica identitatea persoanei căreia i-a fost încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice. Ulterior, după primirea răspunsului de la persoana în cauză, se va proceda la transmiterea acestuia către Poliţia Locală, în conformitate cu prevederile legale.
Poliţiştii naţionali asigură instruirea colegilor de la Locală, care acţionează şi coordonează efectivele Compartimentului în domeniul Circulaţiei pe Drumurile Publice, din cadrul Serviciului Poliţie Locală, în cadrul executării unor misiuni în comun.
Constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale, potrivit legii, şi transmite săptămânal Serviciului Rutier Argeş copiile proceselor verbale primite de la Poliţia Locală pe baza cărora s-au aplicat sancţiuni contravenţionale la regimul rutier şi care au ca măsură complementară aplicarea de puncte penalizare, pentru a fi implementate în aplicaţie de Serviciul Rutier.
Protocolul va fi semnat din partea Primăriei Câmpulung de primarul Elen Lasconi, de secretarul general, Ramona Simion, de Mihaela Filipescu, de la Serviciul Juridic Administraţie Publică şi Arhivă, şi Dragoş Nicolae, seful Serviciului Poliţie Locală Câmpulung. Poliţia Naţională este reprezentată de comisarul şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Municipiului Câmpulung, comisarul şef Victor Buzescu, şeful Biroului Rutier, comisarul şef Aliodor Duţă, şeful Biroului Ordine Publică, documentul fiind vizat şi de Compartimentul Juridic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. Isabela FILIP