23/04/2025

30 iunie, alt ultimatum neserios pentru garaje?

Magda BĂNCESCU

Rezumatul şefei Comisiei Sociale şi a structurii-anexă, care stabileşte la cine ajung puţinele locuinţe ale Primăriei, mi-a făcut poftă de comunicări similare din partea altor comisii. Mă gândesc la Comisia de Urbanism, în contextul în care, peste trei luni şi un pic, expiră termenul acceptat deţinătorilor de garaje de a mai plăti chirie pentru terenul ocupat de construcţiile neautorizate. Actualul Consiliu a păstrat tradiţia impunerii ca preşedinte la Urbanism a viceprimarului Câmpulungului. Care sigur are ambiţia de a demonstra că este mai bun decât alţi lideri, PSD-iştii Ţâroiu şi Blidaru, despărţiţi, timp de un mandat, de PNL-istul Lucian Ionescu. Ionescu a fost, alături de David şi State, un fervent susţinător al ideii de demolare a garajelor, transpusă într-o hotărâre de Consiliu, votată în decembrie 2015, care acorda un răgaz de nouă luni câmpulungenilor pentru golirea şandramalelor de vechituri. 

Începutul mandatului 2020-2024 seamănă mult cu finalul mandatului 2012-2016. Unul a început, iar celălalt s-a încheiat cu o hotărâre de inspiraţie liberală: prelungirea închirierii cu doar şase-nouă luni, în intervalul ianuarie-iunie, respectiv ianuarie-septembrie, în locul termenului liniştitor de trei ani, cu care erau obişnuiţi ocupanţii domeniului public. În 2015, trezindu-se majoritari în Consiliul Local, liberalii, prin viceprimarul Bogdan David, au anunţat schimbarea pe care niciun politician n-a avut curaj, până la ei, nici măcar s-o gândească, darămite s-o spună public. Cu o jumătate de an înaintea alegerilor locale! Strategie care l-a adus pe Liviu Ţâroiu din postura de lider de grup politic cu trei inşi în cea de primar, susţinut de zece consilieri locali!  

Pe 29 decembrie 2015, aleşii le-au stricat garajiştilor sărbătorile, anunţând o prelungire de contracte numai până la 30 septembrie 2016. „Dorim să demolăm garajele din Câmpulung!”, a spus-o fără reţineri candidatul Ionescu, în timp ce colegii David şi State au pledat pentru înlocuirea lor cu parcări. Parcări nefinalizate nici în prezent, la şase ani distanţă de aceste declaraţii exagerat de optimiste. „Sunt convins că oamenii, după ce vor vedea cum arată parcările într-un cartier, vor fi deschişi la a demola garajele în tot oraşul. Trebuie să revenim la o normalitate şi să ajungem la nivelul celorlalte oraşe în care nu mai sunt garaje.”, zicea David. Iar State, care căina muncitorii ADP-ului, împiedicaţi să întreţină domeniul public blocat de magherniţe, îndemna lumea să oprească „tranzacţionarea lor”, fiindcă banii erau pierduţi, odată degajat terenul statului.

Din ianuarie, până în septembrie, titularul urma să fie informat în legătură cu proiectul municipalităţii de amenajare a unor parcări în locul cutiilor metalice. Nu numai că era informat, dar i se cerea părerea, prin organizarea unei dezbateri publice. Inutilă, de altfel, căci era uşor de anticipat cine venea şi ce se striga. Dezbaterea publică a ţinut-o primarul ales în 2016, Liviu Ţâroiu, întrucât alegerile au picat la mijlocul termenului de „negociere” între Primărie, Consiliul Local şi câmpulungenii cu garaje. Care n-au fost chiar pe măsura puhoiului anticipat, ci o mână de pensionari nervoşi, apărători ai şandramalelor comuniste făcute, vorba lui Ţâroiu, din furăciunile de la uzină. 

În mandatul PSD-istului, garajele au deranjat conţopiştii implicaţi în refacerea contractelor de două ori. Prima dată, Ţâroiu a acordat o prelungire de un an şi trei luni, până la finele lui decembrie 2017, „aburind” pe toată lumea că decembrie 2016 era un interval imposibil pentru ceea ce-şi propusese să facă. Dar şi pentru subalterni, care ar fi trebuit să cheme la semnat posesorii a aproximativ 900 de garaje pentru o închiriere valabilă pentru octombrie, noiembrie şi decembrie 2016. Aşa că le-a oferit varianta cu 31 decembrie 2017, timp în care, zicea el, va angaja şi arhitect. În acest răgaz, trebuiau depistate garajele în care erau adăpostite automobilele chiriaşilor domeniului public sau lucruri care trebuiau să stea într-o magazie, depozit, cămară ori debara.

Asta ne-ar plăcea să aflăm în prezent de la Nicolae Zaharia, preşedintele Comisiei de Urbanism, la care bănuim că a ajuns inventarul dispus de Ţâroiu angajaţilor de la compartimentul cu acest profil al Primăriei. Fostul primar a anunţat, încă din vara lui 2016, că a început inventarierea lor, pentru a afla cărui scop servesc, conştient că vor fi descoperite destule cazuri în care omul a rămas fără maşină, dar cu garaj. Bănuiesc că cei patru ani care au urmat au fost un răgaz suficient pentru inimoasa doamnă Şerb, cea mai interesată să obţină cât mai multe locuri pentru parcările de reşedinţă supuse taxării, ca să întocmească un inventar profesionist, pe teren, colindând cartierele şi sondând interiorul fiecărei şandramale. 

N-am nici cea mai mică îndoială că inventarul moştenit de la Ţâroiu conţine menţiuni referitoare şi la garajele aflate pe proprietăţi private din vecinătatea blocurilor, care, din raţiuni nediscriminatorii, trebuie să dispară în acelaşi timp cu suratele de pe domeniul public. Asta pentru că neautorizate sunt şi unele, şi altele, criteriul expus de primăriţa Lasconi pentru desfiinţarea construcţiilor clandestine. Cât de bine şi-a făcut treaba Urbanismul Primăriei vom afla de la actualii membri ai comisiei conduse de Zaharia, cărora, în teorie, nu le rămâne decât să ceară o actualizare a informaţiilor, presupunându-se că grosul muncii a fost făcut în mandatul trecut. Actualizare impusă de ridicarea benevolă a unor coşmelii de către proprietarii care şi-au asigurat astfel parcări la bloc. Sau de situaţia descrisă de State, a transferării unor garaje de la un titular la altul, la pachet sau nu cu apartamentul. 

Până la urmă, şi dacă există, şi dacă nu există inventarul anunţat de Ţâroiu, nu trebuie să ştii ce conţine garajul ca să-l dărâmi. Până când îşi adună preşedintele Comisiei de Urbanism gândurile şi informaţiile, astăzi este programată o conferinţă de presă la primăriţă, aşa că aştept cu nerăbdare noutăţi despre acest subiect. Căci acum ne trezim că s-a făcut 30 iunie şi nu te mai crede nimeni că eşti primar serios, dacă vii în Consiliu cu o nouă păsuire. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!