Cu două zile înainte de şedinţa ordinară a lunii februarie, aleşii municipali au fost convocaţi la o extraordinară, motivată de faptul că subiectele propuse de Executiv nu suportau amânare. Dintre cele două teme, cea care prezenta interes cu adevărat privea Pieţele SRL, pentru care era nevoie de un nou contract, prin care municipalitatea deleagă, prin concesiune, gestiunea Serviciului de întreţinere, administrare şi exploatare a Pieţei agroalimentare şi a Târgului din Câmpulung. Delegare care se face în favoarea societăţii Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, aşa cum s-a procedat în urmă cu zece ani, când societăţii Consiliului Local i s-au transferat activitatea, angajaţii şi bunurile fostului Serviciu Public Administraţia Pieţelor. Contractul încheiat pe 25 februarie 2011 expira cu o zi înaintea dezbaterii ordinare a Consiliului Local, prin urmare s-a optat pentru discutarea lui mai devreme, marţi, 23 februarie, la o întâlnire dedicată acestei hotărâri.
Ţâroiu a redus personalul Pieţei de la 22 de angajaţi la 18
Documentaţia pregătită pentru întrunirea de marţi conţinea studiul de oportunitate referitor la modalitatea de gestiune a serviciului public şi anume gestiunea directă, preferată celei delegate, către Pieţe SRL, regulamentul, caietul de sarcini şi modelul contractului de concesiune. În total, 62 de pagini la un singur subiect, pentru a cărui tranşare s-a optat pentru o şedinţă separată de cea de joi, 25 februarie. Pe 5 ianuarie 2021, societatea a cerut, printr-o adresă oficială, prelungirea raporturilor contractuale. Legea le obligă pe autorităţi ca, în cazul gestiunii directe, o dată la cinci ani, să facă analize privind eficienţa economică a serviciului, respectiv să schimbe modalitatea de gestiune a serviciilor publice, după caz.
Zece ani şi jumătate s-au scurs de când serviciul Primăriei, Administraţia Pieţelor, a fost reorganizat în societate comercială cu răspundere limitată, cu asociat unic Municipiul Câmpulung, prin Consiliul Local. Prin Hotărârea nr.98/05.08.2010, s-a stabilit aportul municipalităţii la constituirea capitalului social în numerar al societăţii, subscris şi vărsat, de 200 lei, divizat în 20 părţi sociale a câte 10 lei fiecare, respectiv 100% din capitalul societăţii.
Astfel au hotărât aleşii din al doilea mandat de primar al lui Călin Andrei, când au aprobat înfiinţarea SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, căreia i-au concesionat bunurile municipiului. Vă amintim că, în urmă cu un deceniu, raţiunea concesionării serviciului, „din motive economice şi sociale relevante”, a constituit-o exclusiv salvarea celor 22 de locuri de muncă, sub presiunea măsurilor de restructurare a posturilor din administraţia publică locală, impuse la acel moment de Guvernul Boc.
În mandatul de primar al lui Liviu Ţâroiu, cele 22 de posturi de la Pieţe SRL au scăzut la 18, prin concedierea a patru muncitoare. În prezent, Executivul intenţionează să menţină direcţia trasată de predecesorii liberali şi social-democraţi. Şi asta pentru că „reintegrarea serviciului public în cadrul aparatului de specialitate al Primăriei Câmpulung şi, implicit, asigurarea în mod direct a acestui serviciu ar însemna creşterea poverii administrative, dar şi financiare.” Organigrama Pieţelor conţine 16 posturi de execuţie şi 2 de conducere.
Consiliul de Administraţie pe care fostul primar s-a eschivat să-l înfiinţeze revine în mandatul 2020-2024
Din studiul de oportunitate aflăm despre reorganizarea „conducerii societăţii”. Reorganizare aprobată încă din toamna anului 2017, pe care fostul primar s-a fofilat s-o pună în aplicare, derulând procedura de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie. Intenţiile lui Liviu Ţâroiu, „praf în ochii comunităţii”, nefiind unele serioase, revin în actualitate, după cum ne informează documentaţia întocmită pentru şedinţa de marţi, 23 februarie. „Conducerea societăţii” se va reorganiza în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. (…) S.C. Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL este o întreprindere publică la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul, în consecinţă, conducerea şi administrarea societăţii vor fi asigurate de către Adunarea Generală a Asociatului Unic – Consiliul Local al Municipiului Câmpulung, de un Consiliu de Administraţie şi de un director general.”
În prezent, conducerea executivă este asigurată, din vara lui 2010, de la înfiinţarea societăţii, de Ionel Vlădescu, devenit administrator, din şef al Serviciului Administraţiei Pieţelor, pe care l-a condus timp de patru ani.
În zece ani, Pieţele au făcut investiţii de puţin peste 700.000 lei
Iată în continuare cum este structurată activitatea la societatea Consiliului Local.
•Hala Pieţei Agroalimentare Centrale: comercianţi – 55 mese/vitrine; producători – 62 mese/vitrine; lactate – 6 mese/vitrine; copertină – 20 mese/vitrine; 4 magazine; 1800 metri pătraţi; 3 contracte de închiriere de spaţii comerciale, 15 contracte de închiriere de terenuri; 1 spaţiu neînchiriat;
•Complex comercial: 18 magazine şi 3 spaţii cu destinaţie socială: DSV şi Cantina Socială; 1700 metri pătraţi; 17 contracte de închiriere de spaţii comerciale, 2 contracte de comodat, 1 contract de închiriere pentru o căsuţă din lemn, 1 spaţiu neînchiriat;
•Bazar: 40 boxe; 554 metri pătraţi; 16 contracte de închiriere de spaţii comerciale (boxe), 11 spaţii neînchiriate;
•Parcul Crucea Jurământului: 7 chioşcuri de flori; 70 metri pătraţi; 7 contracte de închiriere de spaţii;
•Tarabe speciale: 19 tarabe; 339 metri pătraţi; 10 contracte de închiriere de terenuri;
•Târgul de legume şi fructe: 36 locuri; 5.000 metri pătraţi; 30 de contracte de închiriere de terenuri, 6 spaţii neînchiriate;
•Centrul de Afaceri: 32 spaţii; 11 contracte de închiriere de spaţii, 1 contract de comodat, cu Spitalul Câmpulung, 15 spaţii neînchiriate.
Extragem din generoasa documentaţie pe care avem convingerea că toţi aleşii, până la ultimul, au parcurs-o cu sufletul la gură, câteva dintre argumentele soluţiei de gestiune directă. „SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL are capacitatea tehnică de administrare a serviciului public, de întreţinere, administrare şi exploatare a pieţelor agroalimentare şi târgului din Câmpulung şi alte servicii asimilate acestora, cu o experienţă de 10 ani în această activitate. Investiţiile aprobate şi realizate în perioada derulării Contractului de delegare a gestiunii nr.6483 /25.02.2011 sunt în valoare de 738.314,98 lei. Capacitatea tehnică şi experienţa în acest domeniu de activitate, comunicarea cu clienţii şi utilizatorii serviciului public sunt atuuri care fac fezabilă gestiunea directă, prin încheierea unui contract pe o perioadă de 10 ani.”, astfel a arătat justificarea pregătită de Executiv pentru prelungirea vechiului contract cu încă un deceniu. Redevenţa aprobată este de 31.000 lei. Magda BĂNCESCU