19/04/2025

Şi în comune, resturile menajere se aruncă la întâmplare

Săptămâna trecută, când temperatura din timpul zilei a fost mai primăvăratecă, administraţiile din două comune din Muscel au organizat acţiuni de strângere a gunoaielor din locurile virane sau pe marginea râurilor, aruncate, cel mai probabil, tot de localnici. 

Totul arată bine după aceste campanii, numai că sătenii nu par a fi învăţaţi să arunce în locuri special amenajate şi, la doar câteva zile, ambalaje şi resturi din construcţii, gunoi menajer, pet-uri apar la loc.

În România, mai toate spaţiile comune sunt înecate în murdărie şi, culmea, mulţi dintre cei care o provoacă au pe proprietăţile lor curăţenie. Ei nu înţeleg că nu e nimeni obligat să le adune tot timpul gunoaiele aruncate la întâmplare, iar dacă vor să trăiască civilizat, trebuie să pună fiecare umărul la menţinerea curăţeniei, care reprezintă o sursă de sănătate. În acelaşi timp, pot fi şi un exemplu pentru copiii, care trebuie să crească cu ideea că jegul nu e acceptat şi deranjează pe cei din jur, ca atare, vor face la fel când vor fi adulţi.

La Lereşti, s-au dat şi amenzi

Primăria Lereşti are sistem de supraveghere video mult mai performant decât cel de la Câmpulung. Cu toate că multe dintre camere, rotative şi cu zoom puternic, sunt amplasate în zonele de interes şi de risc ale comunei, tot se găsesc localnici care aruncă gunoaie pe marginea Râului Târgului, care curge pe toată lungimea comunei. A recunoscut treaba asta şi viceprimăriţa Adriana Cicu, care a coordonat o echipă de mai mulţi beneficiari ai ajutorului social la acţiunea de curăţenie a malurilor apei. „Da, cetăţenii aruncă, noi… trebuie să curăţăm. Oare, acesta este spiritul civic? Alături şi împreună cu ei, ieri, azi… mâine… Haideţi să avem grijă de natură, aşa avem grijă de noi, haideţi să fim responsabili pentru faptele noaste, să încercăm să salvăm ce mai poate fi salvat.”, a scris Adriana Cicu pe Facebook. Lereştenii au strâns zeci de saci plini cu mizeriile consătenilor, aruncate la întâmplare pe malurile gârlei, iar viceprimăriţa a precizat că s-au dat şi amenzi.

La Hârtieşti, s-a propus scutirea de taxe a celor care-i pâră pe vecinii needucaţi

O acţiune de curăţire a localităţii a avut loc şi la Hârtieşti. Primarul Cosmin Ştefan, la primul mandat, fără să ştie cu cine are de-a face, le-a transmis localnicilor rugămintea să păstreze spaţiile comune curate, ca să nu fie nevoit să apeleze la sancţiuni. 

„În urmă cu câteva zile, am întreprins o acţiune de strângere a gunoaielor, atât pe raza drumului naţional, cât şi pe drumurile comunale. Spre marea mea dezamăgire, am constatat că, după nici două zile, comuna noastră este iarăşi plină de gunoaie (măşti, pet-uri, ambalaje, pahare de cafea, etc.)! Vreau să cred că a fost ultima dată când vă rog să aveţi conştiinţă şi spirit civic pentru a menţine curăţenia (un lucru, de altfel, de minimă decenţă şi normalitate, zic eu) şi nu va fi nevoie să trecem la etapa următoare, cea a sancţiunilor, ceea ce, sincer, nu îmi doresc!”, a fost mesajul primarului Cosmin Ştefan, pe pagina sa de Facebook.

Într-un comentariu, un localnic a propus ca cel care duce administraţiei locale o fotografie cu un localnic care aruncă gunoaie pe domeniul public să primească o scutire a impozitului pe proprietate, banii urmând să fie recuperaţi de la cel care va primi o amendă usturătoare. Un altul a venit cu un exemplu concret de premiere a celui care dă în primire, din Republica Moldova, acolo unde este implementat programul „supraveghere de vecinătate”. Mai pe înţelesul tuturor, „cel mai bun poliţist este chiar vecinul tău”. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!