Dosarul a pornit de la nenumăratele plângeri făcute de mama şi tatăl unei minore exploatate de cei doi
=S-a pronunţat instanţa în cazul câmpulungenilor judecaţi pentru trafic de droguri şi minori
În urmă cu patru luni, pe 5 septembrie 2019, oamenii legii au făcut mai multe percheziţii în Câmpulung, vizate fiind mai multe persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi trafic de minori. Acţiunile poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, coordonate de un procuror DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti, au avut loc după ce părinţii unei eleve din municipiu au făcut public oful lor: fata lor de 16 ani a dispărut de mai multe ori într-un an, iar autorităţile nu au făcut nimic pentru a o găsi şi a-i pedepsi pe cei vinovaţi. Părinţii au dat amănunte televiziunilor naţionale, cum fiica lor a fost atrasă în lumea drogurilor şi, după ce au făcut-o dependentă de ele, doi traficaţi tineri i-au cerut să se prostitueze pentru ei, în schimbul prafurilor. Familia a susţinut că, de fiecare dată când aceasta nu mai venea acasă, cazul era tratat ca o simplă dispariţie, deşi se aduceau dovezi că adolescenta era la traficanţi. „Cu vrăjeală, hai cu noi, hai cu maşina – că au ei vrăjeala lor, că s-au specializat pe spălat creierul – i-au dat droguri, iar drogurile au făcut-o să se ascundă de noi, ulterior aceştia profitând de ea. În sensul că îi spălau psihicul, ulterior o batjocoreau şi o băteau. Şi iar, şi iar, şi iar…”, a povestit tatăl fetei pentru săptămânalul „Jurnal de Argeş”. Deşi fata lor a fost exploatată de mai multe ori în 2018 şi 2019, abia în septembrie, anul trecut, au avut loc descinderi, în urma cărora 33 de tineri au fost ridicaţi şi duşi la audieri, dar doar doi, Daniela Cristina Ţîru şi Mihai Ionuţ Chira, au rămas în arest, fiind suspecţi că au oferit droguri unei copile în schimbul serviciilor sexuale. Dosarul a pornit de la nenumăratele plângeri făcute de mama şi tatăl fetei, dar şi de la semnalul de alarmă tras de aceştia în faţa camerelor televiziunilor naţionale, vizavi de faptul că drogurile sunt o problemă în Câmpulung.
Unul, condamnare cu executare, celălalt, cu suspendare
Tinerii reţinuţi pe 5 septembrie 2019 au fost judecaţi în stare de arest preventiv, instanţa menţinând de trei ori decizia de a soluţiona cazul cu cei doi în arestul IPJ Argeş. Soluţia în acest caz a venit la patru luni de la arestarea lui Mihai Ionuţ Chira, zis „Mameacă”, şi a Danielei Cristina Ţîru, pe 16 ianuarie 2020.
Daniela Cristina Ţîru a fost condamnată la un an şi 10 luni închisoare, pentru trafic de droguri de risc, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de trei ani. Ca pedeapsă complementară a primit interzicerea drepturilor de a fi aleasă în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe durata unui an. Pe durata termenului de supraveghere, de trei ani, tânăra are de respectat mai multe măsuri: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Argeş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În acest timp, i s-a impus să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, şi să presteze 120 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Câmpulung şi cea de la Schitu Goleşti.
Magistratul de caz a mai hotărât ca din pedeapsa aplicată Danielei Cristina Ţîru să i se scadă durata reţinerii şi a arestului preventiv, din 5 septembrie 2019, la zi, şi punerea de îndată în libertate, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză.
Celălalt inculpat, Mihai Ionuţ Chira, a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori şi a primit patru ani de închisoare, cu privare de libertate, iar timp de doi ani i-au fost suspendate drepturile de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. La acelaşi termen de judecată s-a menţinut şi arestul preventiv dispus faţă de tânăr şi s-a consemnat deducerea din pedeapsa principală a duratei cât a fost reţinut şi arestat preventiv, din 5 septembrie 2019, la zi.
Instanţa a dispus şi prelevarea de probe biologice de la Daniela Cristina Ţîru şi Mihai Ionuţ Chira, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
S-a mai stabilit confiscarea specială de la Daniela Cristina Ţîru a cantităţilor de 151,38 grame rezină de cannabis; 16,83 grame rezină de cannabis; două plante de cannabis (tulpini şi frunze) – 9,42 grame; cinci grindere metalice în care s-a pus în evidenţă – delta 9 tetrahidrocannabiol, rămase după efectuarea analizelor de laborator, ambalate, sigilate şi depuse la camera de corpuri delicte din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative, conform dovezii din 28 octombrie 2019.
Cu aceeaşi ocazie s-a definitivat şi latura civilă a dosarului în care au fost judecaţi cei doi câmpulungeni pentru trafic de droguri de risc şi trafic de minori, instanţa fiind de acord în parte cu solicitările părţilor civile. Astfel, Mihai Ionuţ Chira a fost obligat să plătească 100.000 lei, despăgubiri civile-daune morale către D.P.S., prin reprezentanţii legali Horia Paul Soroiu şi Mărioara Soroiu. Şi cheltuielile judiciare către stat au fost puse tot în seama inculpaţilor, Daniela Cristina Ţîru având de plătit 5.200 lei, iar Mihai Ionuţ Chira, suma de 1.700 lei.
Decizia nu este definitivă, fiind deja atacată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Piteşti. „Sunt dezamăgită, dar, din păcate, totul este posibil. Nu credeam că o persoană acuzată de trafic de droguri poate fi lăsată în libertate, sub motivaţia faptului că are un copil minor. Al meu nu e tot minor şi nu a contat pentru ei? Nu ştiu dacă fac apel, că, oricum, nu cred că pedepsele se vor schimba, iar suma ca daune nu mă interesează.”, a declarat Mărioara Soroiu pentru „Jurnal de Argeş”, mama fetei care acum se află în familie. Adrian TĂNASE