2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Nu primarul hotărăşte dacă şedinţele se ţin online sau în sală. Consiliul Local hotărăşte, iar primarul se conformează

Deşi avem la conducerea Câmpulungului un nou Consiliu Local, format din oameni noi, şi în politică, şi în administraţia publică locală, n-am înţeles de ce aceştia se lasă dominaţi de Executiv. Şi, în special, de primarul Câmpulungului, care are statut de invitat la şedinţele Consiliului Local. La şedinţele Consiliului Local, conform uzanţelor, legilor şi regulamentelor valabile, consilierii dezbat, iar primarul ascultă şi răspunde doar dacă i se pun întrebări. Sau dacă simte nevoia să dea replica unor acuzaţii sau reclamaţii, situaţie în care poate interveni, dar numai cu acordul preşedintelui de şedinţă. Când colo, la Câmpulung, în cele patru luni de mandat, preşedintele de şedinţă a arătat un real talent de „mută-n păpuşoi”, de vreme ce tentativa de dezbatere – cum se cheamă şedinţele on-line – sunt conduse de primar.  

Conducerea Primăriei n-are interes ca cetăţenii să-i vadă şi să-i audă pe aleşi 

Prima idee pe care o punctăm în această relatare este dorinţa unora dintre consilierii locali, suficient de mulţi încât părerea lor să conteze, de a se renunţa la dialogul on-line în favoarea întrunirilor fizice, în sala mare a Primăriei. Sau într-un amfiteatru, propune Dan Şain, în cazul în care sala de festivităţi i se pare gazdei neîncăpătoare. Primul consilier care a susţinut varianta discuţiilor faţă în faţă a fost Ionel State, susţinut de Dorin Mirea şi Ciprian Neculăescu, înainte de a se intra în ordinea de zi a şedinţei din 28 ianuarie 2021. Argumentele lui State, moderatorul schimbului de replici în Consiliul Local în următoarele trei luni, au insistat pe acalmia în materia îmbolnăvirilor la Câmpulung, unde indicele de infectare a ajuns la 0,6 la mia de locuitori. 

În schimb, rata de infectare sărise de 6 la mia de locuitori, în municipiu, când am fost chemaţi la urne, pentru alegerile parlamentare. Este adevărat că un plus de prudenţă nu strică, dar dacă aleşii poartă mască şi stau la distanţă, într-un spaţiu dezinfectat în prealabil, n-au motive de îngrijorare.

De cum a auzit primele propuneri de reluare a întâlnirilor normale ale Consiliului, s-a simţit, cu toată transmisiunea execrabilă – şi sunet, şi imagine – că primăriţei nu-i convine. Aceasta a pretextat că doar dacă se menţine trendul actual sunt şanse de revenire în sala de festivităţi. Deşi după instantaneele surprinse în biroul primăriţei, unde au loc frecvent întâlniri, mai mult sau mai puţin de lucru, sau după deplasările pe la ministere, unde s-a întâlnit cu lume străină, n-ai zice că şefa Executivului este îngrozită de riscul bolii. Aşa cum se poate vedea cu alţii, zicem noi că poate rezista o oră şi jumătate în aceeaşi încăpere cu aleşii municipali, care preferă întrunirile tradiţionale. 

Şi este de înţeles că le preferă pe cele pe stil vechi, de vreme ce ifosele de adepţi ai tehnologiei ale celor care îi dau înainte cu viitorul căruia trebuie să ne adaptăm nu sunt justificate. Transmisiunea este jenantă, fiind un chin să desluşeşti alocuţiunile sacadate, din cauza întreruperilor care afectează puternic calitatea sonorului. Când se văd, când nu se văd… 

După propunerea lui Ionel State, ezitare din partea primăriţei. „Dacă lucrurile rămân ca astăzi, dacă nu, nu.”, a hotărât aceasta maniera de organizare a şedinţelor, deşi Consiliul Local stabileşte cum se întâlneşte.   

De ce conducerea Câmpulungului ţine morţiş să stea la distanţă de Consiliul Local? Simplu. În permanenţă, Executivul a preferat să nu fie deranjat de Consiliu, din rândurile căruia răzbat în spaţiul public lucruri deranjante. Interesul Executivului este ca cetăţenii să nu-i audă şi să nu-i vadă pe consilieri, de aceea se şi insistă pe şedinţe on-line, care se transmit publicului dezamăgitor. 

Preşedintele de şedinţă, figurant pe lângă primar 

Cea care se vede şi se aude bine este primarul Elena Lasconi. Şi se aude mai mult decât trebuie, pentru că preşedintele de şedinţă nu îndrăzneşte să se impună şi să impună regulile fireşti ale desfăşurării unei şedinţe de Consiliu. Motiv pentru Ţâroiu de a-l muştrului pe State că nu-şi ia în serios rolul de prezident, care, dintr-o slugărnicie înnăscută, nu îndrăzneşte să-şi supere şeful sau şefa. „Dacă doamna primar ne va întrerupe de fiecare dată, înseamnă că e şi preşedinte de şedinţă, deşi nu face parte din Consiliu.”, s-a stropşit Ţâroiu la State, care le atrăgea atenţia numai colegilor consilieri că intervin unul peste celălalt. Nu şi primăriţei. 

Care, la un moment dat, i-a dat indicaţii preşedintelui că… e bine să limităm timpul, asta pentru că PSD-istul Constantin Ivan, care a început să vorbească, a uitat să se şi oprească. Până la urmă, aleşii de aceea se întrunesc, ca să dezbată, şi este dreptul fiecăruia să se exprime cât timp doreşte. Mai cu seamă că Ivan n-a depăşit niciodată – nici măcar nu s-a apropiat – limita bunei cuviinţe. Şi sigur nu i-a picat bine când a auzit că „e bine să limităm timpul”, pentru că cineva se grăbea să încheie şedinţa. Şedinţă care, repetăm, este a Consiliului şi cine se plictiseşte, fie că e primarul, fie că sunt şefii de servicii sau alţi consilieri, pot părăsi dezbaterea, fără mustrări de conştiinţă că plânge cineva după ei.                

Nu numai aleşii trebuie să fie cuviincioşi în dialogul cu primarul, cu atât mai mult cu cât este o femeie, dar şi ea trebuie să arate aceeaşi consideraţie legiuitorilor locali, faţă de care are rolul de executant. În teorie, Consiliul Local are puteri peste ale primarului, chit că practica mandatelor trecute a arătat un servilism nepermis al aleşilor, fie ai puterii, fie ai opoziţiei, faţă de primar. 

Corporatista din Consiliu a salvat situaţia: altă platformă pentru şedinţă. Aleşii care au chef de muncă insistă pentru întâlniri fizice    

Până la urmă, cum se vor întruni aleşii? Căci n-au ajuns la un numitor comun. Înaintea despărţirii, Dan Şain a repetat, cu alte vorbe, ce ceruse Ionel State la început. „Având în vedere că este a treia, a patra şedinţă în care avem probleme în a ne auzi, haideţi să facem eforturile necesare de a ne întruni fizic. Trebuie să reuşim să comunicăm corect. Sunt multe lucruri care nu s-au auzit bine, care se pot înţelege greşit şi, atunci, facem mai mult un deserviciu comunităţii decât un serviciu.”, a punctat acesta. 

La care destinatara remarcii a dus discuţia tot către on-line, pe motiv că suntem în era tehnologiei. Chit că Primăria este „varză” în era tehnologiei. „Şi mie îmi place să vă văd faţă în faţă aici, în sala asta mare. Da, sunt de acord cu propunerea dumneavoastră. Aveţi toţi tablete performante, oferite de Primărie, şi este foarte simplu de accesat acest program. Eu nu înţeleg când se adună consilierii de la PSD, stau toţi în aceeaşi încăpere, fac microfonie. Sunt lucruri de bun simţ, dar vă rog, ţineţi cont puţin de aceste lucruri, căci, totuşi, suntem în era tehnologiei.”, a arătat clar ce-şi doreşte Elena Lasconi, contrazisă de aleşi care n-au primit tablete de la Primărie. Aşadar, fiecare se descurcă cu ce are. Dar nu dotarea consilierilor este problema, căci, cu siguranţă, au laptop-uri bune majoritatea, ci condiţiile sub orice critică, agreate de conducerea Primăriei, care n-are interes să răzbată la cetăţeni mesajul Consiliului Local. Şi asta pentru că nu iau cuvântul aleşii puterii, ci numai cei ai opoziţiei. 

La final, la sugestia corporatistei din Consiliul Local, care le-a dat colegilor exemplul de aplicaţie folosită la ea, la corporaţie, la Bucureşti, primăriţa s-a arătat dispusă să schimbe platforma pe care are loc şedinţa. Până schimbăm Câmpulungul, schimbăm aplicaţii. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!