23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

În judeţ mai sunt focare active de pestă porcină

 

Conform ultimei informări a Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, de la începutul săptămânii trecute, în judeţ mai sunt active focare de pestă porcină africană, atât la porcii domestici cât şi la cei mistreţi.

La porcii domestici, mai sunt active patru focare, două la porcii domestici în exploataţi nonprofesionale, din localităţile Bascov şi Bărbăteşti (comuna Cocu), din anul 2020, şi alte două la porcii domestici în exploataţii nonprofesionale, din localităţile Linteşti (comuna Cotmeana) şi Ioaniceşti (comuna Poienarii de Argeş), din anul 2021.

Au fost stinse 3 de focare de pestă porcină africană, 35 de focare din exploataţii nonprofesionale; 5 focare la porcii domestici în exploataţii comerciale (din localităţile Slobozia şi Costeşti, comuna Domneşti), şi alte 3 focare la porcii domestici în exploataţii comerciale de Tip A, din localităţile Dâmbovicioara şi Podişoru, comuna Rucăr.

La porcii mistreţi, pe teritoriul judeţului Argeş, sunt active 16 cazuri, la animalele din Fondurile de Vânătoare: 25 Grădiştea; 24 Mâzgana; 18 Râul Târgului;  29 Trivale; 2 Şuici; 7 Curtea de Argeş; 26 Rădeşti; 46 Mozacu – Complex; 42 Vlăscuţa; 27 Miceşti; 10 Mălureni; 35 Râncăciov; 44 Furdueşti; 13 Corbi; 28 Dârmăneşti; 19 Câmpulung.

Există şi un caz de pestă porcină africană la porcii mistreţi din Complexul de Vânătoare „Mistreţul” Sălătrucu, care, în prezent, este activ.

DSVSA Argeş aminteşte că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Având în vedere evoluţia focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş este în stare de alertă maximă.

La nivel naţional, 24 de exploataţii comerciale şi 610 gospodării care se ocupă de creşterea porcinelor au primit, anul trecut, despăgubiri din partea statului, pentru că au fost afectate de pesta porcină africană şi a trebuit să îşi omoare toţi porcii.

Cele mai mari prejudicii ca urmare a pestei le-a avut compania Danbred SRL, din Argeş, care a trebuit să ucidă peste 47.200 de capete, pentru care a încasat în jur de 48,4 milioane de lei (1.025 lei, despăgubirea medie pe cap de animal). Danbred SRL, din Argeş, este un business de peste 9,9 milioane de euro şi peste 100 de angajaţi. Compania este deţinută de Marslund Holding A/S şi Munkbro Holding A/S, din Danemarca, cu câte 40% din acţiuni şi Ion Benţa şi Ionel Chiriac, cu câte 10%. Isabela FILIP

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!